Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

U 2017. u svijetu ubijeno 65 novinara

  • Četvrtak, Pro 28 2017
  • Piše: 
Sloboda medija Sloboda medija Foto: Vesna Andjic

Reporteri bez granica nevladina su organizacija sa sjedištem u Parizu koja zagovara slobodu tiska i medija. Nedavno su izdali izvješće o tome koliko je novinara ubijeno u svijetu u 2017. godini.

Šezdeset pet novinara, među kojima pedeset profesionalaca, sedam "novinara - građana" (blogera) i osam "suradnika medija", ubijeno je u svijetu u 2017., navodi se u godišnjem izvješću Reportera bez granica (RSF), koje je prenijela Hrvatska izvještajna novinska agencija (HINA).

Prema ovim podacima u 2017. najmanji je broj ubijenih profesionalnih novinara u zadnjih 14 godina, ističe ta nevladina organizacija. To je dijelom rezultat bolje zaštite reportera, ali i činjenice da novinari "odlaze iz opasnih zemalja". Od 65 novinara (profesionalaca i neprofesionalaca) ubijenih tijekom ove godine, 39 ih je bilo meta planiranog napada, a 26 je poginulo na zadatku.

Kao i godinu ranije najpogubnija je za novinare bila Sirija, gdje je 12 novinara smrtno stradalo, zatim u Meksiku 11, Afganistanu 9, Iraku 8 te na Filipinima 4.

Manji broj novinarskih žrtava u odnosu na lanjsku godinu, kada ih je bilo 79, što je pad od 18 posto ove godine, povezan je, ocjenjuje RSF, s "jačanjem svijesti o nužnosti bolje zaštite novinara i sa sve većim brojem kampanja koje u tom smislu vode međunarodne organizacije i sami mediji". Ali i s činjenicom da "zemlje koje su postale preopasne, ostaju bez svojih novinara".

"Takav je slučaj sa Sirijom, Irakom, Jemenom i Libijom, iz kojih novinari masovno odlaze", žali RSF.

Prema podacima organizacije sloboda medija značajno je pogoršana u 2017. godini, a u tom pogledu Hrvatska se trenutno nalazi na 74 mjestu s indeksom slobode medija 29.59 i u odnosu na 2016. godinu pala je za 11 mjesta. U tom smislu nešto su bolje zemlje iz našega okruženja pa tako Slovenija zauzima 37. mjesto, Italija je na 52., Bosna i Hercegovima je 65., Srbija 66., a Mađarska 77.

Zemlje iz okruženja koje su lošije od Hrvatske su Kosovo na 82. i Crna Gora na 106. mjestu ljestvice slobode medija.

Kao i prošle godine, prva mjesta zauzimaju skandinavske zemlje (Norveška, Švedska, Finska, Danska) a posljednja Eritreja i Sj. Koreja gdje "slušanje inozemne radio-postaje može dovesti izravno do koncentracijskog logora".

Pročitano 1241 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase