Ispiši ovu stranicu

Odana počast žrtvama ubijenim i nestalim na Veleprometu

Kroz logor je prošlo 10 tisuća branitelja i civila, više od 700 ih je ubijeno Kroz logor je prošlo 10 tisuća branitelja i civila, više od 700 ih je ubijeno Foto: Marija Molnar

U okviru Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. godine, polaganjem vijenca, paljenjem svijeća i minutom šutnje u dvorištu Veleprometa, odana je počast ubijenima i nestalima u ovom nekadašnjem prihvatnom logoru kojega je srpski neprijatelj otvorio u rujnu 1991. godine, a kroz kojega je do travnja 1992. prošlo oko 10 tisuća branitelja i civila. Prema podatcima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, ovdje je bio najveći koncentracijski logor u Europi poslije II svjetskog rata i u njemu je ubijeno više od 700 branitelja i civila, a do danas nitko nije odgovarao za počinjene zločine.

-Institucije hrvatske države nisu odradile svoj dio posla. Mi smo prikupili jako puno podataka i dostavili ih institucijama, međutim do danas nisu obavljeni ni informativni razgovori, a kamoli da se nekoga osudilo za zločine na Veleprometu. Ovdje su bila najveća stradanja i o tome bi se trebalo neprestano govoriti, međutim kao da je nekome u interesu šutjeti o tome da je ovdje bilo zatočeno 10 tisuća ljudi, da ih je više od 700 ubijeno, zaklano, da se mnogi vode kao nestali. DORH i Ministarstvo pravosuđa RH trebali bi odraditi svoj dio posla, za to su plaćeni, međutim naši spisi su u njihovim ladicama i mi nemamo nikakvih informacija što se s tim događa – rekao je Danijel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora .

 Hangar

PROŠLI PAKAO

Dana 18.studenoga 1991. godine Blaženka Smud iz središta Vukovara dovedena je na Velepromet. Govori da je zajedno s ostalima prošla pakao. -Kada su nas istjerali iz podruma četnici su nas dotjerali do Velprometa gdje sam vidjela svoje dojučerašnje susjede u uniformama i naoružane. Svašta su nam radili i maltretirali nas, bacali suzavac po nama, držali nas zatočene u hangaru bez hrane i vode. Bila sam tu dva dana, a potom s ostalima prebačena do Šida – govori Smud.

Vijenac za žrtve ubijene na Veleprometu podno spomen ploče položili su Josip Čondić i Vladimir Vodopija. Prisjećajući se vremena kojega je proveo na ovom mjestu nakon pada Vukovara Čondić kaže kako je situacija na Velprometu bila grozna. -Najprije su nas iz bolnice doveli u VUPIK i istukli, a potom prebacili na Velpromet. Neke su odmah strijeljali. S mjesta na kojem sam bio vidio sam kako su odvodili ljude na ispitivanje u jednu od soba i tko god je tamo ušao nije izašao van na svojim nogama. Poslije su nas potrpali u autobus i odvezli u logor u Mitrovicu – prisjeća se Čindić.

 Vijenac

Misu za žrtve srpskih koncentracijskih logora na Veleprometu predvodio je vlč.Stanislav Šota, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu i povjerenik za pastoral branitelja Đakovačko-osječke nadbiskupije. Komemorativnom skupu uz brojne branitelje i građane Vukovara koji su prošli ovim logorom 1991. godine te predstavnike stradalničkih udruga, nazočili su i ministrica regionalnog razvoja i europskih fondova Gabrijela Žalac, dožupan vukovarsko-srijemski Damir Barna, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i drugi brojni dužnosnici.

 Duznosnici

Organizator komemorativnog skupa je Hrvatsko društvo logoraša srpskih koncentracijskih logora.

 

 

 

 

Pročitano 973 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar