Ispiši ovu stranicu

Vukovarska bolnica obilježava 160 godina postojanja

Najteže im je bilo 1991. godine Najteže im je bilo 1991. godine Foto: Marija Molnar

Dana 27.listopada 1857. godine prvi je put u Vukovaru otvorena bolnica. Ovaj se dan stoga obilježava kao Dan bolnice i tim je povodom Opća županijska bolnica Vukovar i bolnica hrvatskih veterana upriličila dvodnevno obilježavanje.

Najprije su u upravnoj zgradi bolnice dodijeljena priznanja umirovljenicima tijekom sjednice Stručnoga vijeća, a potom je u Hrvatskom domu Vukovar održana svečana akademija na kojoj je upriličena i projekcija dokumentarnog filma Vukovarska bolnica jučer, danas i sutra.

Dodijeljena su i spomen priznanja djelatnicima Ratne bolnice Vukovar 1991., a koji su i danas zaposleni u vukovarskoj bolnici kao i posebna priznanja djelatnicima bolnice za iznimna ostvarenja u radu i osobni doprinos u razvoju medicinske znanosti. Pojedinci i ustanove pak dobili su zahvalnice za pružanje nesebične pomoći vukovarskoj bolnici.

Ratna i sadašnja ravnateljica vukovarske bolnice dr.Vesna Bosanac iznimno je ponosna na 160 godina postojanja ove bolnice, a pogotovo na njezin doprinos tijekom Domovinskog rata i poraća. -Najteže nam je bilo 1991. godine, mnogi su naši djelatnici tada poginuli ili se još vode kao nestali, imali smo mnogo ranjenika i to što se tada dogodilo nikada nećemo zaboraviti. Ove godine ujedno obilježavamo i 20 godina od našeg povratka u grad kada smo krenuli obnavljati ratom uništenu bolnicu i uspjeli smo je gotovo u potpunosti obnoviti i opremiti. No, ono što je najvažnije, to su ljudi, naše mlade liječnike i sestre svojim iskustvima učimo da budu dobri kao što su to bili djelatnici vukovarske bolnice 1991. godine – rekla je dr.Bosanac.

U ime Vukovarsko-srijemske županije, akademiji je nazočio dožupan Damir Barna, a u ime Grada Vukovara dogradonačelnica Ivana Mujkić.

Obilježavanje je nastavljeno polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i kod spomen-obilježja Ovčara te promocijom momografije Vukovarska bolnica 1857.-1991.-2017. U subotu 28. listopada obilježavanje 160.obljetnice postojanja vukovarske bolnice nastavlja se simpozijem Vestibularna rehabilitacija u hotelu Lav.

Obilježavanje se odvija pod visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Ministarstva zdravstva RH, Akademije medicinskih znanosti Hrvatske, Hrvatske liječničke komore, Hrvatskog liječničkog zbora, Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara

Pročitano 914 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar