Ispiši ovu stranicu

Hrvatska fantastična zemlja za lovni turizam

U idućih godinu dana planiraju novi Zakon o lovstvu U idućih godinu dana planiraju novi Zakon o lovstvu Foto: Marija Molnar

U seoskoj prijestolnici Vukovarsko-srijemske županije za 2017. godinu – Svinjarevcima, održan je stručni skup pod nazivom Unapređenje i razvoj lovstva na području Republike Hrvatske, a kojega su zajednički organizirali Ministarstvo poljoprivrede i Vukovarsko-srijemska županija.

Sudionici skupa su službenici ministarstva te službenici koji obavljaju poslove lovstva u jedinicama područne (regionalne) samouprave, kako bi iznijeli probleme s kojima se u svome radu susreću svakodnevno, doznajemo od Domagoja Križaja, načelnika sektora lovstva u Ministarstvu poljoprivrede.

-Nakon deset godina ponovno se nalazimo s državnim službenicima koji se u jedinicama lokalne samouprave bave temom lovstva i nama u ministarstvu je to iznimno bitno kako bismo mogli čuti probleme na terenu, a rješenja probali uklopiti u novi Zakon o lovstvu kojega planiramo donijeti u idućih godinu dana – kaže Križaj.

Također na skupu se razgovara i o razvoju lovnoga turizma u Hrvatskoj. Obrt novca u ovoj grani na području Europske unije iznosi gotovo 11 i pol milijardi eura, od čega na Hrvatsku otpada tek 15 do 20 milijuna kuna koje odlaze Hrvatskim šumama.

-Hrvatska je što se tiče lovnoga turizma fantastična zemlja. Imamo mogućnosti koje rijetko tko ima, tri različite regije na malom području. Moramo raditi na tome da se lovni turizam ubaci u Strategiju razvoja turizma u Hrvatskoj i računamo da ćemo to i uspjeti – ističe Križaj. Dodaje kako je čitava Hrvatska podijeljena na lovišta s tim da su izuzeta naselja i nacionalni parkovi, a ukupno je 1065 lovišta.

NEGATIVNE PREDODŽBE O LOVCIMA
Krunoslav Buhač, viši stručni suradnik za šumarstvo i lovstvo u Vukovarsko-srijemskoj županiji ističe kako se na ovom skupu nastoji i promovirati lovstvo o kojemu u Hrvatskoj i nadalje vladaju vrlo negativne predodžbe.

-Ljudi imaju krivu sliku o lovstvu kao isključivo bestijalnom ubijanju životinja. Međutim lovci gospodare lovištima, brinu o divljači, prolaze tešku proceduru produljenja zakupa prava lova, radi se ustvari o vrlo ozbiljnome poslu. Nama je cilj razviti lovni turizam, podići infrastrukturu za tu namjenu i omogućiti razvoj – ističe Buhač.

 

Pročitano 1086 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar