Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

U Vinkovcima obilježena 45. obljetnica Hrvatskog proljeća 1971.

  • Petak, Ožu 31 2017
  • Piše: 
45. obljetnica Hrvatskog proljeća 1971. 45. obljetnica Hrvatskog proljeća 1971. FOTO: VSŽ

U organizaciji Udruge sudionika Hrvatskog proljeća '71 Vinkovci, a pod visokim pokroviteljstvom predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović, u Kongresnoj dvorani hotela Slavonija u Vinkovcima, obilježena je 45. obljetnica Hrvatskog proljeća.

U programu je održana projekcija dokumentarnog filma o Hrvatskom proljeću te Okrugli stol o životu i djelu Dragutina Žanića Karle, kao i o drugim aktivistima Hrvatskog proljeća.

Tom prigodom izaslanik Predsjednice RH i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić pozdravljajući sve nazočne istaknuo je: - Prošlo je 45 godina od turbulentnih vremena, od buđenja svijesti hrvatskog naroda, a kojima smo, većina nas ovdje prisutnih, i sami svjedoci. Kao student bio sam prisutan u tim događanjima kada se budila nacionalna svijest hrvatske mladeži, hrvatske inteligencije, koja se borila protiv gušenja demokracije, terora, izrabljivanja i marginalizacije hrvatskih građana i njihovih prava. Neosporno je kako su represije koje su uslijedile nakon gušenja Hrvatskog proljeća još više potaknule rađanje ideje o većoj samostalnosti Republike Hrvatske i njezine neovisnosti. Spomenuo bih prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, koji je uz naše hrvatske branitelje, koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu, zaslužan za stvaranje neovisne i slobodne Domovine – rekao je Galić.

Osvrnuvši se na noviju hrvatsku povijest župan Galić je naveo kako je u 25 godina Hrvatske države učinjeno mnogo za opstojnost hrvatskog naroda. - Na čvrstim temeljima povijesti možemo graditi našu budućnost, a ustrajnim radom doprinijeti razvoju ovoga kraja. U tome će nam pomoći nova Vlada i već najavljeni projekt Slavonija, Baranja i zapadni Srijem. Vjerujem kako će to zaustaviti odlazak mladih, poboljšati demografsku sliku naše županije, te donijeti nova radna mjesta i napredak ovoga kraja – poručio je Galić.

Pročitano 1150 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase