Ispiši ovu stranicu

Sinjsku alku iz Vukovara izravno će prenositi HRT

Alka se u našem  gradu održava 6.svibnja Alka se u našem gradu održava 6.svibnja

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije Kazimir Bačić potpisali su u dvorcu Eltz Ugovor o pravima i obvezama u svezi s radijskim i televizijskim snimanjem, radijskim i televizijskim izravnim prijenosom te korištenjem radijske i televizijske snimke priredbe Svečana Sinjska alka u Vukovaru.

Tek nekoliko puta u povijesti Sinjska je alka održana izvan Sinja pa će tako njezino izmještanje u Vukovar biti događaj od nacionalnoga značaja, istaknuo je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

 

-Pred nama je 6.svibnja jedan povijesni događaj - održavanje svečane Sinjske alke koja će se toga dana trčati u Vukovaru. Do toga smo došli prvenstveno zahvaljujući iznimno dobroj suradnji koju su s Viteškim alkarskim društvom, Gradom Sinjem i stanovnicima Cetinske krajine najprije uspostavili naši branitelji iz Vukovara, a potom i mi iz gradske uprave i to nas je prijateljstvo i dovelo do ovog događaja. Budući da je ovo u 302 godine dugoj povijesti tek četvrti put da alka ide iz Sinja u druge gradove, smatramo to događajem od nacionalne važnosti. Kako je HRT kuća s kojom u Vukovaru imamo iznimno dobru suradnju proteklih godina i kako HRT pokazuje da razumije Grad Vukovar te svojim radom doprinosi ne samo odašiljanju informacija iz grada nego na taj način i njegovom razvoju, bilo je logično da pozovemo i potpišemo s HRT-om kao nacionalnom kućom ugovor po kojemu će se ovaj događaj prenositi izravno. Drago mi je i zahvaljujem glavnom ravnatelju Bačiću te svim djelatnicima na ovome činu kojim je sve došlo na svoje mjesto. Zajedno ćemo ispričati jednu lijepu poruku zajedništva na tragu ove priče Domovinskoga rata, Sinjske alke, HRT -a i Vukovara – rekao je Penava.

Glavni ravnatelj HRT-a Bačić istaknuo je da će Sinjska alka iz Vukovara biti prenošena izravno, kako na nacionalnoj televiziji tako i na radiju. - Osigurat ćemo povodom ovog značajnog događaja izravni televizijski i radijski prijenos. Mi u HRT-u smatramo ovo važnim događajem koji zaslužuje veliku pozornost i želimo da događaji u ovom dijelu naše domovine budu medijski popraćeni na odgovarajući način – istaknuo je Bačić.

Sinjska alka jedinstveno je viteško natjecanje u Europi koje se svake godine, u prvoj trećini mjeseca kolovoza održava u Sinju na godišnjicu pobjede nad turskim osvajačima 14.kolovoza 1715. godine. Prije nekoliko godina upisana je na popis UNESCO-a o nematerijalnoj baštini u Europi. Alka se izvan Sinja trčala tri put i to 1832. u Splitu, 1922. u Beogradu i 1946. u Zagrebu.

Pročitano 1539 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar