Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Hertig: Pogled mora biti okrenut prema budućnosti

  • Utorak, Ožu 07 2017
  • Piše: 
Europski dom Vukovar Europski dom Vukovar FOTO: Vedran Vuleta

Vukovar je posjetio Arne Hertig, voditelj Odjela za kulturu i savjetnik za politiku Njemačkog veleposlanstva, a prilikom posjete obišao je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar, Europski dom Vukovar i Udrugu Nijemaca i Austrijanca. Glavni povod njegovog dolaska je predavanje djeci osmih razreda u sklopu Škole mira, koja je organizirana s ciljem kako bi učenici iz Vukovara otišli s razumijevanjem vrijednosti mira i tolerancije.

Prema riječima Hertiga u Vukovar je stigao na poziv Zorana Šanguta, ravnatelja Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar kako bi djeci održao predavanje o kulturi sjećanja i pomirenju kroz njemačko iskustvo.

- Djeci sam rekao da je izuzetno važan rad na sjećanju i pomirbi. Svi zajedno moramo ustrajati na tome. Ono što se dogodilo ne smijemo zaboraviti ali naš pogled mora biti okrenut prema naprijed jer susjedni ostaju susjedi. U tom smislu govorio sam o njemačkoj povijesti i prošlosti nakon drugog svjetskog rata te o našim susjedima Francuzima i Poljacima te koliko sam zahvalan što su naše geste pomirenja prihvaćene. Međutim pomirenje nije završeno, moramo ga i dalje graditi, a primjer toga su rad s mladima Njemačke i Poljske ili Njemačke i Francuske – poručuje Hertig.

Prema njegovim riječima izuzetno ga veseli što je i na našim prostorima organiziran sustav razmjene mladih te što mladi mogu zajedno učiti i raditi.

- Duge godine suradnje vežu nas s Europskim domom Vukovar čiji rad smatram izuzetno važnim. Njemačka je podržala osnivanje Europskog doma Vukovar, a podržavat će i dalje rad ove institucije – rekao je Hertig.

Sastanku u Europskom domu nazočila je i Ana Živanović, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vukovara, a razgovaralo se o budućim zajedničkim projektima. Lana Mayer, predsjednica Europskog doma Vukovar kaže da se rado odazvala pozivu gospodina Hertiga za zajedničkim sudjelovanjem na predavanju u sklopu Škole mira.

- U Njemačkoj je status civilnog sektora odličan. Drago mi je da je njihovo veleposlanstvo prepoznalo naš rad jer kroz vrednovanje od Njemačkog veleposlanstva mi dobivamo na vrijednosti u očima naših lokalnih institucija – kazala je Mayer.

Nakon sastanka u Europskom domu Vukovar Hertig je obišao Udrugu Nijemaca i Austrijanca gdje se susreo s članovima udruge uz nazočnost Marine Sekulić pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam Grada Vukovara. 

Pročitano 1867 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase