Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

GO SDP-a Vukovar obilježila Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

  • Petak, Sij 27 2017
  • Piše: 
SDP obilježio Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta SDP obilježio Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta Foto: Vedran Vuleta

Dana 27. siječnja 1945. godine oslobođeno je 7500 zarobljenika koncentracijskog logora Auschwitz, a Generalna skupština Ujedinjenih naroda 2005. godine donijela je službenu Rezoluciju o obilježavanju toga dana kao Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta. Rezolucija također potiče razvoj obrazovnih programa čime se želi pokazati odlučnost da se pomogne u sprječavanju genocida u budućnosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov, potpredsjednik Vlade Davor Ivo Stier kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića i Branko Lustig kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar Kitarović položili su tim povodom  vijenac na Židovskome groblju na zagrebačkom Mirogoju. Zasjedanje Sabora započelo je minutom šutnje za žrtve holokausta.

U Vukovaru su tim povodom članice Foruma žena SDP-a Vukovar zajedno sa stranačkim rukovodstvom položile vijenac na Židovskom groblju u spomen na sve žrtve holokausta i s porukom da se takvo zlo više nikada ne smije ponoviti.

- Svake godine obilježavamo Dan sjećanja žrtve holokausta jer jedino kroz sjećanje možemo odati počast svim žrtvama kojih je preko 6 milijuna, ne samo židovskog nego i drugih naroda. S ovoga mjesta šaljemo poruku mira i tolerancije sa željom da se osudi svaka vrsta fašizma, da se osudi režim koji je doveo do tih silnih žrtava te da se takav zločin više nikada ne ponovi - rekao je Goran Bošnjak, predsjednik Gradske organizacije SDP-a Vukovar i dodao kako su mnoge stvari u našem školstvu ostale ne definirane te kako se o žrtvama fašizma danas premalo uči.

Nakon polaganja vijenca molitvu je predvodio Charles David Tauber, upravitelj misije Društva za rad sa psihotraumom i za mir.

- Među ljudima mora postojati više tolerancije. Kao drugo, ljudi moraju svoju traumu izraziti, ne smiju to skrivati su sebi. Upućujem poruku mira, kako se užasi poput ovih više nikada ne bi ponovili - kazao je Tauber koji naglašava kako i migrantima moramo iskazati poruku dobrodošlice, otvoriti naše srce te im iskazati suosjećanje.

Dodajmo i poruku židovskoj zajednici koju je uputio predsjednik  Europske komisije Jean-Claude Juncker : - Što godine više prolaze i što se više udaljavamo od tih događaja, to nam je veća dužnost da zastanemo, prisjetimo se i promislimo. Kako je iz godine u godinu sve manje preživjelih i onih koji su svjedočili holokaustu, to je naša dužnost sve veća. Mladi naraštaji moraju preuzeti odgovornost prenošenja poruke koja ne smije izgubiti na svojoj snazi. Nikada nećemo prestati govoriti „Sjećamo se!”. Europska unija projekt je koji je ukorijenjen u povijesti europskoga kontinenta, stoga je sjećanje u potpunosti i njezina dužnost. U ovim vremenima punima izazova, sjećanje nije samo podsjetnik na prošlost, ono nam je putokaz za budućnost u kojoj ne smijemo ponoviti iste pogreške i upasti u iste zamke, što činimo dopuštajući širenje diskriminacije i mržnje - izjavio je Juncker.

Pročitano 1639 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase