Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Na području Vukovara istražuju se geotermalne vode

  • Srijeda, Sij 11 2017
  • Piše: 
Istražuju se geotermalne vode Istražuju se geotermalne vode Foto: Grad Vukovar

HOĆE LI OVO OTKRIĆE ZNAČITI RJEŠAVANJE PROBLEMA GRIJANJA U GRADU VUKOVARU?

Hrvatski geološki institut iz Zagreba, na inicijativu gradonačelnika grada Vukovara Ivana Penave, izradio je Studiju o mogućnosti pronalaženja geotermalne vode za korištenje toplinske energije u gradu Vukovaru.

Ovaj iznimno važan i kapitalan projekt za grad Vukovar predstavljen je na konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici.  Autori studije su Staša Borović i Kosta Urumović iz Hrvatskog geološkog instituta. Njihova istraživanja pokazuju kako se Vukovar nalazi u Panonskoj geotermijskoj regiji, dok se u tektonskom smislu nalazi na južnom kraju Panonskog bazena, gdje ga u skladu s položajem, karakteriziraju smanjena debljina kore te visoki geotermalni gradijent i toplinski tok. Nadalje, rezultati studije pokazuju da je na području grada moguće izravno korištenje geotermalne energije, a Borović je pojasnila kako se geotermalni projekti provode u šest faza.

- Provedena je prva faza definiranja projektnog područja i inicijalna evaluacija. Utvrđen je blago povišeni geotermalni gradijent, a u postojećim bušotinama iz 1950-ih godina pronađena je voda čiji je kemijski sastav povoljan za korištenje. Pojednostavljeno, studija je pokazala da postoji potencijal za pronalaženje geotermalne vode na području grda. Istraživanja su rađena na postojećih sedam bušotina na području grada. Dubine navedenih bušotina iznose od 877 metara gdje je maksimalna temperatura 42°C, do 1750 metara gdje je maksimalna temperatura 82°C - rekla je Borović.

geotermalne vode 1

USKORO DUGA FAZA ISTRAŽIVANJA

Uskoro kreće i druga faza koja će obuhvatiti površinska geofizička istraživanja, bušenje istražno-eksploatacijske bušotine te nova hidrokemijska istraživanja.

Slijedom gore navedenih podataka dolazi se do zaključka da je na području grada Vukovara moguće izravno korištenje geotermalne energije i to za opskrbu toplinskom energijom za grijanje stambenih i poslovnih prostora sustavima u režimu rada od 50-75°C te kaskadno korištenje za vrlo široki spektar djelatnosti poput staklenika, rekreacijskih kompleksa, zdravstvenog turizma i sl.

- Istraživanje geotermalne energije u početku donosi veliku investiciju koja se kasnije opravdava smanjenjem troška grijanja za sve građane koji budu priključeni te toplinske sustave. Republika Hrvatska se obvezala do 2020. godine imati 20 posto udjela u energiji iz obnovljivih izvora, a uz to ovisnost o prirodnom plinu trenutno je veoma rizična tako da su to dodatna dva motiva za ova istraživanja – kazao je Branko Knežević viši stručni suradnik za energetsku učinkovitost Grada Vukovara

U planu je vršiti detaljna površinska geofizička istraživanja, na zemljištu u vlasništvu grada Vukovara i u blizini postojećih toplana na Olajnici i u Borovu naselju, koja opskrbljuju oko 3 tisuće kućanstava toplinskom energijom, a sve kako bi se geotermalna energija koristila za grijanje višestambenih objekata, javnih objekata, Sportske dvorane, Plivališta te poslovnih objekata u gospodarskoj zoni.

- Radimo vrlo ozbiljno na ovom kapitalnom projektu koji bi trebao u značajnoj mjeri promijeniti sliku našega grada. Radi se o vrlo zahtjevnom projektu koji sa sobom nosi i određene rizike, ali zbog interesa stanovnika Vukovara prihvaćamo sve izazove. U slučaju pozitivnih rezultata očekujemo niže cijene grijanja za građane u višestambenim objektima, ostvarujemo nižu cijenu energije za gospodarstvo i ustanove u vlasništvu Grada Vukovara te povećanje gradskih prihoda - poručio je Penava i dodao kako će se ovim projektom otvoriti i nova radna mjesta.

Za izradu Studije iz Proračuna grada Vukovara izdvojeno je 62.500,00 kuna s PDV-om, dok je za površinska geofizička istraživanja potrebno izdvojiti oko 3 milijuna kuna nakon kojih će se odrediti potencijalne lokacije za bušenje istražno-eksploatacijske bušotine.

geotermalne vode 2

Pročitano 2493 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase