Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Okrugli stol - Suradnja branitelja u Domovinskom ratu i 25 godina poslije

  • Petak, Lis 21 2016
  • Piše: 
"Suradnja branitelja u Domovinskom ratu i 25 godina poslije" "Suradnja branitelja u Domovinskom ratu i 25 godina poslije" Foto: Vedran Vuleta

Udruga braniteljica Domovinskog rata Vukovarsko-srijemske županije ogranak Vukovar u suradnji s matičnom udrugom, u Ružičkinoj kući u Vukovaru organizirala je okrugli stol na temu „Suradnja branitelja u Domovinskom ratu i 25 godina poslije“.

Cilj okruglog stola bio je prikazati ujedinjenost branitelja u Domovinskom ratu i što se s braniteljima događa danas. Okrugli stol otvorila je predsjednica Udruge braniteljica  Ljiljana poje koja je rekla kako joj je teško jer je na ovakvim skupovima sve manje i manje branitelja zbog tuge, boli i srama te kao ih je razjedinila politika.

- Tek nakon što smo stekle status braniteljica dečki su nas počeli uvažavati kao sebi ravnopravne. Bile smo im i rame za plakanje, a danas je jako teško. S obzirom na prilike u društvu došlo je do velikog razjedinjavanja pa tako i u braniteljskoj populaciji. Ljudi su se počeli razjedinjavati zbog političke i financijske situacije, gledaju kako će preživjeti i previše se zatvaraju u sebe, a ni sami nisu svjesni koliko razgovor znači. Uvijek kažem da više glava više zna i ako budemo razgovarali lakše ćemo prevladati svoje probleme, a njih među braniteljskom populacijom ima jako puno – rekla je Poje.

Nakon otvaranja okruglog stol na skupu su govorili brigadir Petar Čavar, braniteljica Slađana Popovska Horvatić i predsjednik udruge „Sokolovi“ Zoran Marunček. Brigadir Čavar između ostalog rekao je kako mu je čast vidjeti ženu u gardijskoj brigadi te kako je obveza da danas čuvamo ono za što smo se u ratu izborili, a to je po njegovim riječima sloboda i hrvatske škole u koje danas idu naša djeca.

Posebno je emotivan bio govor Slađane Pupovska Horvatić, pripadnice 3. gardijske brigade Kune. Ona je rekla da se `91. godine brigadi priključila bez puno razmišljanja.
- U brigadi sam upoznala mnogo dobrih ljudi. Kroz život sam spoznala da su mi jedini, iskreni i pravi prijatelji bili i ostali moji braća po oružju – kroz suze je rekla Pupovska Horvatić.
braniteljice 1

Braniteljica Slađana Pupovska Horvatić

- Upravo ovakvi skupovi trebaju nas potaknuti da međusobno moramo surađivati za bolje sutra svih nas ali i zbog onoga zbog čega su se branitelji borili, a to je bolje sutra budućih generacija. O problemima branitelja se progovara ali samo među braniteljskom i stradalničkom populacijom i treba naći načine kako doprijeti do opće populacije građana. Svaki oblik druženja pomaže, znamo da braniteljice imaju svoje kreativne radionice gdje izrađuju neke predmete, međusobno se druže, nasmiju i što je najbitnije razgovaraju – rekla nam je Sandra Milić, predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata, koja se također složila s Poje da najveći problemi među ljudima nastaju zbog povlačenja unutra sebe i manjka razgovora.

Pročitano 1483 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase