Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

25 nakon stradanja nema presude za zločin u Lovasu

  • Ponedjeljak, Lis 10 2016
  • Piše: 
Ubijeni i poginuli mještani Lovasa Ubijeni i poginuli mještani Lovasa Foto: arhiva hrv.hr

Lovas se prisjeća nesretnih dana iz 1991. godine kada je 10. listopada privremeno okupiran od strane Jugoslavenske narodne armije i srpskih paravojnih formacija.

Nakon okupacije u selu su uslijedili brojni zločini, a danas 25 godina kasnije za sve ubijene i poginule mještane na mjesnom groblju položeni su vijenci i upaljene svijeće. Prije 25 godina ovo malo i pitomo selo doživjelo je najtragičnije dane u svojoj povijesti. Posebno tragična je činjenica da je iz mjesta Lovasa ubijeno ili poginulo 5,5% Hrvata, koji su živjeli 1991. godine u selu. Teško je u nekoliko riječi opisati sav užas i strahote, koje su doživjeli Hrvati i ne srbi u Lovasu i Opatovcu. Ubojstva, torture, bijela traka na rukama Hrvata kao znak raspoznavanja nacionalne pripadnosti, mučenja i silovanja žena kao i prisilni rad samo su neka od brojnih strahota Lovasa.

- S dužnim poštovanjem i pijetetom sjećamo se poginulih i ubijenih mještana Lovasa. Na mjesnom groblju kod spomen obilježja masovne grobnice položili smo zajednički vijenac, izaslanstva Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas i općinskog odbora HDZ-a Lovas, a molitvu je predvodio Lovaski župnik Željko Grigić – rekla je za HRV Tanja Cirba, načelnica Općine Lovas.

Cirba kaže da je epilog zločina u općini Lovas 89 ubijenih ili poginulih i jedna nestala osoba te dodaje kako agresor nije birao svoje žrtve među kojima ima mlađih osoba, staraca, žena i muškaraca. Po njenim riječima sustavno je uništavano sve s hrvatskim predznakom.

- Veliko je ogorčenje u ljudima zbog činjenice da nakon 25 godina nitko nije odgovarao za zločine u Lovasu – zaključila je Cirba.

Dodajmo kako je 18. listopada 8 dana nakon okupacije skupina od 51 lovaskog Hrvata prisilno od strane jugovojske i srpskih paravojnih formacija, odvedena na čišćenje ranije postavljenog minskog polja. Hodajući prema naprijed i držeći se za ruke gazili su po minskom polju. U tom okrutnom zločinu ubijen je 21 Lovaščanin, a 14 ih je ranjeno.

Zbog zločina u Lovasu prvooptuženi Ljuban Devetak bio je osuđen na 20 godina zatvora, drugooptuženi Milan Devčić na 10, trećeoptuženi Milan Radojčić na 13, a Željko Krnjajić na 10 godina zatvora. Međutim, prizivni sud u Beogradu ukinuo je presudu i naložio novo suđenje koje se čeka i danas više od dvije godine nakon poništenja presude i donošenja odluke o novom suđenju. 

Pročitano 2037 puta
Ocijeni sadržaj
(4 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase