Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Održani „Susreti mladih kemičara“ na 16. Ružičkinim danima

  • Srijeda, Ruj 21 2016
  • Piše: 
„Susreti mladih kemičara“ „Susreti mladih kemičara“ Foto: Vedran Vuleta

U okviru međunarodnog znanstveno-stručnog skupa Ružičkini dani, koji se održavaju od 21. do 23. rujna u Vukovaru, održani su i „Susreti mladih kemičara“, gdje učenici srednjih škola uz pomoć svojih mentora predstavljaju radove iz područja kemije.

 

- Uz promicanje izvrsnosti, interdisciplinarnosti, originalnosti i inovativnosti u znanstvenim istraživanjima, koja trebaju biti povezana s gospodarstvom i industrijskim potrebama, cilj Ružičkinih dana je i usmjeriti učenike i mlade prema tehničkim i prirodnim strukama, osobito kemiji – rekao je Ante Jukić, prof. na Fakultetu Kemijskog inženjerstva i tehnologije u Zagrebu i predsjednik znanstveno organizacijskog odbora 16. Ružičkinih dana.

Na susretima mladih kemičara bilo je deset mladih predavača iz Zagreba, Karlovca, Osijeka, Žepča (BiH) i Vukovara.

- Mlade moramo usmjeriti prema tehničkim strukama, osobito onima proizvodnima koje mogu doprinijeti razvoju Hrvatske. Znamo da je Hrvatska bila i još uvijek je značajna u kemiji i kemijskoj industriji, osobito farmacijskoj i preradi nafte. Imamo odličnu osnovu da se osmisle novi projekti te da se istraživanje nastavi i usmjeri prema području biotehnologije i prehrambene industrije – rekao je Jukić i zaključio kako su ovakvi skupovi mladima od velike koristi.

Olgica Martinis, viša savjetnica iz Agencije za odgoj i obrazovanje kaže: - Naši mladi kemičari iz godine u godinu dokazuju da su izvanredni što potvrđuju odlični rezultati na kemijskoj olimpijadi. Pritom treba biti svjestan činjenice velike konkurencije s kemičarima iz cijeloga svijeta, različitim uvjetima rada, često puno bolje opremljenim laboratorijima, a različiti su i programi po kojima oni rade. Time je uspjeh naših mladih kemičara još veći. – naglasila je Martinis.

- Došli smo u tri skupine, a moja se bavila vinima. Istraživali smo sastav vina na tri geografska područja, u Slavoniji, Istri i Dalmaciji. Istraživali smo kako utječu tlo, klima i pesticidi pojedinih vinogradarskih zona, a osvrnuli smo se i na to da u Slavoniji postoje velike količine Arsena u vodi te da li ga ima i da li utječe na vina. Na kraju smo došli do rezultata da Arsena u vinima nema i mogu reći da smo rezultatima vrlo zadovoljni – rekao je Rej Kovačević, učenik VII. Gimnazije Zagreb i dodao kako mu je sudjelovanje na ovom skupu veliko iskustvo i poticaj za daljnji rad.

Međunarodni znanstveno-stručni skup 16. Ružičkini dani ove godine održava se pod sloganom „Danas znanost - sutra industrija“. Organizatori 16. Ružičkinih dana su Hrvatsko društvo kemijskih inženjera i tehnologa, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, European Federation of Food Science and Technology, European Association of Chemical and Molecular Science, European Hygienic Engineering & Design Group, a glavni pokrovitelj je Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti.

Pročitano 2476 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase