Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 100

Donosimo izgled i plan izgradnje nove gradske šetnice

  • Četvrtak, Ruj 08 2016
  • Piše: 
Igled nove šetnice uz Dunav Igled nove šetnice uz Dunav Foto: Vedran Vuleta i Grad Vukovar

Prezentiran plan izgradnje šetnice vrijedne 200 milijuna kuna

 U gradskoj vijećnici Grada Vukovara održana je konferencija za novinare na kojoj su gradonačelnik Grada Vukovara Ivan Penava i pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša Goran Martinović predstavili projekt uređenja obaloutvrde sa izgradnjom šetnice i svih ostalih sadržaja na relaciji od ušća Vuke u Dunav do arheološkog parka Vučedol. Za navedeni projekt, 07. rujna u Osijeku s direktorom Hrvatskih voda Zoranom Đurokovićem zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček potpisao je Ugovor o sufinanciranju izrade novelacije i dopune idejnog i izvedbenog projekta regulacije desne obale rijeke Dunav od RKM 1333 do RKM 1328 i urbanističkog uređenja na području grada Vukovara između Grada Vukovara i Hrvatskih voda vrijednog 200 milijuna kuna. Realizacija se izvodi u 3 faze, a završetak kompletnog projekta očekuje se najranije u roku 5 godina.

nova obaloutvrda 2

Hrvatske vode u završnoj su fazi izgradnje šetnice od luke do ušća Vuke u Dunav i na pola Projekta Vukovar odnosno izgradnje kanalizacijske mreže u gradu Vukovaru, a nakon završetka izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda trebalo bi se krenuti u spomenuti projekt obaloutvrde do Vučedola.  

Novih 900 vezova u lučici i pristaništa za riječne kruzere

- Riječ je o projektu uređenja obaloutvrde s izgradnjom šetnice i svih popratnih sadržaja od ušća Vuke u Dunav do Arheološkog parka Vučedol. Ovo je kapitalna investicija vrijedna 200 milijuna kuna kojom će građani Vukovara doživjeti stoljetni san da postanu grad maksimalno otvoren Dunavu, a pogrešnim građevinskim zahvatima u zadnjih 20-ak godina činjeno je upravo suprotno. Uz uređenje obaloutvrde na spomenutoj relaciji Vukovar će dobiti novu marinu kapaciteta 900 vezova, s planom izgradnje benzinske postaje za marinu koja nam stvarno nedostaje. U planu je i dobivanje novih 10 hektara zemljišta, nasipavanjem zemlje u Dunav, radi sprečavanja nastajanja mrtvog toka tijekom niskih vodostaja Dunava koji ugrožava sigurnost riječne plovidbe, a kroz novi projekt planiramo izgradnju muzeja Dunava u pozadini kojeg se nalazi Ribarska ulica tako da dobijemo zaokruženu cjelinu – rekao je Penava.
nova obaloutvrda 1

Šetnica će biti dužine 5,8 kilometara od ušća Vuke u Dunav do Vučedola, a širine 6 metara, od kojih 4 metra čini pješačka, a 2 metra biciklistička staza. Na samoj šetnici će prometovati i turistički vlakić koji će povezivati središte grada s Arheološkim parkom Vučedol. Osim toga šetnica će se kompletno urediti hortikulturalnim sadržajima, vidikovcima duž obale Dunava, koševima za otpatke, klupama, uličnom rasvjetom, a u planu je i izgradnja ugostiteljskog objekta na samom lukobranu, doznali smo od gradonačelnika.

- Do kraja godine imat ćemo gotovu projektnu dokumentaciju odnosno građevinsku dozvolu, a u proljeće bi slijedila prva faza gradnje, postavljanje podvodnih kamenih građevina tzv. pera koja dodatno talože pijesak u njihovoj pozadini što će znatno smanjiti troškove građevinskog materijala. Nakon toga kreće sama izgradnja, a paralelno s tim završava se projekt izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda koji postojeću obaloutvrdu gura prema vučedolu za dodatnih 450 metara. Treba istaknuti da ćemo ovaj pravac povezati poprečnim putovima s glavnom prometnicom na više mjesta, tako će šetnica iz više kvartova biti povezana s prometnicom, a mjesta gdje će se nalaziti dodatno ćemo definirati – kaže Penava i dodaje kao će se u potpunosti izmijeniti izgled grada Vukovara, a uz samu obaloutvrdu postojat će i privezi za sidrenje bijele flote odnosno kruzera.

Projekt u potpunosti financiranju Hrvatske vode kojima se gradonačelnik zahvalio na odličnoj suradnji i ulaganjima u grad Vukovar. Ovakvih objekata na obali Dunava nema puno, a u gradskoj upravi nadaju se da će znatno doprinijeti razvoju turizma, povećanju noćenja i potrošnje u gradu.
nova obaloutvrda 3

Pročelnik Martinović također se zahvalio Hrvatskim vodama koje su po njegovim riječima prepoznale potrebe lokalne samouprave, a čime je Vukovar u proteklih godinu dana i pol dana ostvario više od 600 milijuna kuna vrijedne investicije iz područja vodnog gospodarstva. Martinović je nabrojao neke od projekata: izgradnja kanalizacije i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda naselja Sotin vrijednosti 11,2 milijuna kuna, sanacija Otoka športova vrijednosti 21 milijun kuna, izgradnja šetnice od luke do ušća Vuke u Dunav dodatnih 16 milijuna kuna, sanacija korita rijeke Vuke vrijednosti 16 milijuna kuna, a 118 milijuna kuna vrijedna je investicija izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u Vukovaru za koji je dobivena građevinska dozvola i uskoro se kreće u izgradnju.

 

Pročitano 10958 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Switch mode views:
  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase