Ispiši ovu stranicu

Otvorena retrospektivna izložba slika Borne Togonala

U spomen na Bornu Togonala U spomen na Bornu Togonala Foto: R.Rac

U Hrvatskom domu Vukovar otvorena retrospektivna izložba slika preminulog hrvatskog branitelja Borne Togonala, a uz izložbu Togonalovih slika, posjetitelji imaju prilike i pogledati predmete nastale u kreativnoj radionici Ženske ruke, Udruge braniteljica vukovarsko-srijemske županije.

Izložba je uvod u obilježavanje ovogodišnjeg Dana hrvatskih branitelja Vukovara.

- Čast mi je i zadovoljstvo što Grad Vukovar, Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara, hrvatski branitelji, ali i naši sugrađani i na ovakav način čuvaju uspomenu na moga oca - rekao je sin Borne Togonala, Leon Togonal.

U pozdravnoj riječi brojim posjetiteljima, članovima autorove obitelji te prijateljima  obratili su se ravnateljica Hrvatskog doma Vukovar Ivanka Miličić, predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić, umirovljeni kustos vukovarskog Muzeja prof. Zdravko Dvojković, te vukovarski dogradonačelnik Marijan Pavliček, koji je i otvorio izložbu.

- Borna Togonal je oslobodio onaj dio svoje romantične duše za kojeg je uvijek znao da postoji i izrazio ga svojim osjećajima u vidu slikarskog stvaralaštva u uljanim slikama, u jednom lirskom i pjesničkom snu kojeg je jedino on bio u stanju sanjati. Na većini slika izloženih na ovoj izložbi dočarana su neba u mekanom, tmurnom sivilu, bez sunca i bez dnevne vedrine, ali u jednom ujednačenom stilskom duktusu označavajući stanje duha i čežnje Borne Togonala u tom trenutku - rekao je Dvojković, dodajući kako je Togonal bio poznat i po fotografiranju neobnovljenoga Vukovara.

Dvojković kaže da su fotografije uglavnom nastajale u svibnju, motivi su bile vukovarske ruševine, uglavnom prozorska okna iz kojih raste cvijeće.

- To je bila ta Togonalova vedrina umjetničkog duha, jer na taj je način pokazao kako se i u razorenom gradu, život ipak budi - zaključio je Dvojković. 

Borna Togonal rođen je 1942. godine u Zagrebu u poznatoj prosvjetarskoj i umjetničkoj obitelji. Još kao srednjoškolac pokazuje interes za likovnu umjetnost i karikaturu. Dragovoljac je i veteran Domovinskog rata. Radio je u svim tehnikama ali najviše u tehnici ulje na platnu. Izlagao je na pet samostalnih i više zajedničkih te humanitarnih izložbi diljem Hrvatske. Umro je u Vukovaru 1. siječnja 2016. godine.

Pročitano 2082 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac