Ispiši ovu stranicu

205. godina od rođenja bana Šokčevića

Položen vijenci na grobu bana Šokčevića Položen vijenci na grobu bana Šokčevića Foto: vecernji.hr

Polaganjem vijenca i paljenjem svijeće podno spomen-ploče na kapeli sv. Marije Magdalene na vinkovačkome Gradskom groblju, obilježena je 205. obljetnica rođenja hrvatskoga bana Josipa Šokčevića, rođenog Vinkovčanima. 

U spomen na bana Josipa Šokčevića, rođenog 1811. u Vinkovcima, gdje su njegovi posmrtni ostaci preneseni 2002. s bečkoga Novog groblja, vijenac su položili i svijeću zapalili predstavnici grada Vinkovaca, Vukovarsko-srijemske županije, Udruge "Vinkovački šokački rodovi" i Povijesnoga i športskog društva "Hrvatski sokol" iz Vinkovaca.

Hrvatski ban Josip Šokčević dijelom se školovao u rodnim Vinkovcima, a bansku dužnost obnašao je od 1861. do 1868. godine. Umro je u Beču 1896., gdje je i pokopan, ali su na poticaj "Hrvatskog sokola" 2002. njegovi posmrtni ostaci pod pokroviteljstvom Hrvatskoga sabora preneseni na vinkovačko groblje i pokopani u kapeli sv. Marije Magdalene, koju je 1845. dala podignuti banova majka Elizabeta Šokčević.

"Zahvaljujući banu Šokčeviću, održana je Prva dalmatinsko-hrvatska-slavonska izložba koja je imala vrlo značajnu ulogu u razvoju i procvata gospodarstva. Na njegov je zahtjev Hrvatskoj vraćen teritorij Vojvodine, a za njegova banovanja donesena je i odluka o osnivanju tadašnje JAZU, izglasan je Kazališni zakon, osnovan Stol sedmorice, a hrvatski jezik postao je službeni u javnoj komunikaciji", podsjetio je predsjednik "Hrvatskog sokola" iz Vinkovaca Zlatko Virc. Također je rekao kako je Šokčevića banom imenovao austrijski car na prijedlog biskupa Josipa Jurja Strossmayera. (Hina)

Pročitano 1330 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac