Ispiši ovu stranicu

Predstavljena Školska spomenica Pučke djevojačke škole u Vukovaru

Promocija knjige Promocija knjige Foto: Valerija Lozančić

U okviru obilježavanja Dana grada Državni arhiv u Vukovaru i Grad Vukovar organizirali su promociju knjige "Školske spomenice Pučke djevojačke škole u Vukovaru." Spomenica predstavlja jedini u izvorniku sačuvani školski ljetopis jedne vukovarske škole s početka 20. stoljeća.

O knjizi su govorili ravnatelj Državnog arhiva Vukovar Stjepan Prutki, recenzenti Krešimir Bušić i Zlatko Virc te priređivač Petar Elez.

- Spomenica osim elementarnih podataka koji se odnose na povijest škole i školstva na ovom prostoru sadrži i čitav niz podataka koji prate društveno politički razvoj tog vremena. Iz spomenice je vidljivo da je tadašnji režim sustavno gurao hrvatski jezik u drugi plan. Također, spomenica je važna i kao potvrda duge tradicije školstva na ovim prostorima, istaknuo je Elez dodavši kako objavljivanjem spomenice žele ove teme ponovno revitalizirati i otkriti građanima.

Promocija knjige održana je u Gradskoj knjižnici Vukovar, a uz učenike Osnovne škole Dragutina Tadijanovića nazočili su joj i predstavnici kulturnog života grada te pročelnica gradskog Upravnog odjela za kulturu i turizam Marina Sekulić.

Pročitano 1590 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić