ON AIR . . . . . .
Valerija Lozančić

Valerija Lozančić

Petak, 18 Svibanj 2018 17:07

Povodom Međunarodnog dana muzeja  18. svibnja predstavljena knjiga Leopold (Lavoslav) Ružička

Obilježavanja 4. godišnjica poplave županjske Posavine

Predstavljena monografija  50 godina OŠ Antuna Bauera u Vukovaru

Muzej grada Iloka i Ravnateljstvo policije izložbom  upozoravaju na problematiku nezakonite trgovine umjetnina, krađe i pljačke baštinskih arheoloških lokaliteta

Dnevnik uređuje i vodi Valerija Lozančić

Četvrtak, 17 Svibanj 2018 14:09

Pokrenute tribine o vukovarskoj prošlosti.
Predstavljen zbornik radova Hrvatsko društvo: 25 godina nakon Vukovara 91. 
Predstavljena i knjiga Rasudbe hrvatske državnosti te zbornik radova o fra Bernardinu Leakoviću.
Na području Vukovarske srijemske županije u tijeku je 25. Festival glumca.
U Drenovcima održani Pjesnički susreti.

Emisiju Kultura na i uređuje  i vodi Valerija Lozančić

Srijeda, 16 Svibanj 2018 15:08

Svake godine Vukovarsko-srijemska županija, kao jedan od osnivača Festivala glumca, organizira primanje za sudionike Festivala. Župan Božo Galić nastavio je s tradicijom te u maloj županijskoj vijećnici u Palači Srijem u Vukovaru primio ovogodišnje sudionike Festivala.

Utorak, 15 Svibanj 2018 17:36

Hrvatska turistička zajednica (HTZ), u suradnji s Hrvatskom obrtničkom komorom i Hrvatskom gospodarskom komorom, u vukovarskom hotelu Lav organizirala je „Hrvatska 365 Gourmet“ radionicu posvećenu izvrsnosti u eno-gastronomiji. Radionica je okupila više od  40 sudionika, slavonskih chefova, a predavanja su održali  vrhunski chefovi Michelina, Lionel Levy i Frank Renimel. Direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić  rekao je kako je jedan od ciljeva Hrvatske turističke zajednice promocija turizma u Slavoniji, a  ova je radionica samo jedna od brojnih aktivnosti koje provode s ciljem promoviranja Slavonije i njene turističke ponude.
-Slavonija, uz nadaleko poznatu gostoljubivost te raznovrsnu, bogatu, tradicionalnu i autohtonu eno-gastronomsku ponudu ima sve potrebne resurse za snažan razvoj turizma te sam siguran kako je današnje druženje brojnim slavonskim chefovima poslužila za stjecanje novih znanja, iskustva i kontakatana temelju kojih će u svojim destinacijama kreirati buduću zanimljivu kulinarskuponudu“, izjavio je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, dodavši kako su kontinuirana ulaganja i promocija te edukacija i komunikacija nužni u prezentaciji ukupne hrvatske turističke ponude. 

Chef Lionel Levy, koji je u sklopu radionice u Vukovaru održao predavanje na temu inovacija u tradicionalnim receptima, naglasio je kako se Hrvatska doista može pohvaliti bogatstvom resursa u eno-gastronomiji. „Sudjelovao sam na svim radionicama diljem Hrvatske, a Vukovar mi se čini kao prekrasan kontinentalni grad. Ovdje su recepti i tradicionalna kuhinja puno konkretniji, a riječna riba mi se čini kao bitan dio kulinarske tradicije. Smatram da je vrlo važno zadržati efekt autentičnosti po kojoj je hrvatska gastronomija prepoznatljiva“, zaključio je chef Levy, pritom se zahvalivši Hrvatskoj turističkoj zajednici na pozivu.

Chef Frank Renimel, koji je na radionici govorio o ljubavi prema gastronomiji, zanat je učio od najboljih francuskih chefova, aMichelinova zvjezdica mu je dodijeljena 2003. godine, kada mu je bilo samo 28 godina.„U gastronomiji je vrlo važno kontinuirano educiranje i želja za napretkom. Također je važno slijediti svoje instinkte i ciljeve, a osobno tražim kreativnost i inspiraciju u svakodnevnim stvarima “, poručio je chefRenimel.

O aktualnim temama iz domeneupravljanja brendom u eno-gastronomiji govorila jebrendmenadžerica Elena Schipani, koja radi na promociji hrane i pića, ali i kao brand manager za brojne tvrtke i ustanove. Radionici je prisustvovala i ugledna sommelierkaMira Šemić, koja je održala predavanje na temu sljubljivanja hrane i poznatih hrvatskih vina. 

Utorak, 15 Svibanj 2018 17:32

Vukovarsko-srijemska županija, Poljoprivredni fakultet u Osijeku te Općine Gradište i Cerna potpisali su u Palači Srijem u Vukovaru Ugovor o sufinanciranju projekta „Unaprjeđenje ekološke proizvodnje u Vukovarsko-srijemskoj županiji“ .

Utorak, 15 Svibanj 2018 17:00

Potpisan ugovor o unaprjeđenju ekološke proizvodnje

Film "Bata - nepoznato o poznatome" osvojio drugo mjesto na državnoj domijadi

Svjetski poznati chefovi s Michelinovom zvjezdicom prvi put u Vukovaru

U Gunji obilježen Dan nacionalnih manjina

Dnevnik uređuje i vodi Valerija Lozančić

Nedjelja, 13 Svibanj 2018 18:24

Prvi predsjednik Republike Hrvatske i HDZ-a, dr. Franjo Tuđman, ostvario je temeljne ciljeve koje je godinama sanjao, i u vrijeme "tektonskih promjena" u Europi stvoriti slobodnu, neovisnu i modernu hrvatsku državu, a današnji hrvatski izazovi slični su nekima s kojima se dr. Tuđman suočavao, istaknuto je na obilježavanju 96. obljetnice rođenja dr.  Tuđmana na Medvedgradu, javlja Hina.

Nedjelja, 13 Svibanj 2018 17:57

Svečanošću otvorenja u Slovačkom domu, nakon koje je izvedena predstava „Ćiro“, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića, u Iloku je u subotu započeo 25. Festival glumca tijekom kojega će do 20. svibnja u vukovarsko-srijemskim gradovima Iloku, ovogodišnjem domaćinu festivala, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Otoku, biti izvedeno 20 predstava koje je izabrala izbornica Nada Abrus.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović iskazala je radost što će glumci i ove godine dijeliti glumačko umijeće nastupajući po gradovima Vukovarsko-srijemske županije. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako već četvrt stoljeća glumci dolaze u gradove Vukovarsko-srijemske županije donoseći građanima najistočnije hrvatske županije radost glume i kazališne umjetnosti. Govorila je i gradonačelnica Iloka Marina Budimir izrazivši zadovoljstvo što Ilok ima priliku i ove godine ugostiti glumce te im iskazati gostoljubivost i zahvalnost za odigrane predstave, javlja Hina.

Domaćica 25. Festivala glumca je nacionalna prvakinja Branka Cvitković, a sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud u kojem se nalaze glumice Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku i Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija, Vinko Kraljević. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća, a nagrade će biti dodijeljene posljednjeg festivalskog dana.

U sklopu 25. Festivala glumca biti će izvedeno 20 ponajboljih predstava iz prošlogodišnje kazališne produkcije hrvatskih kazališta iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

U popratnom dijelu festivala, uz tradicionalne priredbe, Dan domaćice, Glumci pjesnici i Glumačko sijelo, održat će se i Treći Susret akademija na kojem će se ispitnim produkcijama predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i umjetničkih akademija iz Osijeku i Splitu.
Uoči svečanosti otvorenja, u predvorju Slovačkog doma otvorena je retrospektivna izložba fotografija vinkovačkog fotografa Dražena Bote "25 godina Festivala glumca", koja će, osim u Iloku, biti postavljena za vrijeme trajanja Festivala u predvorju i u Domu kulture Otok, Hrvatskom domu Vukovar, Dvorani Mladost u Županji te Gradskom kazalištu "Joza Ivakić“ Vinkovci.

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija