Ispiši ovu stranicu

Noć muzeja u Vukovaru

Noć muzeja u Muzeju vučedolske kulture Noć muzeja u Muzeju vučedolske kulture Foto: Sandra Grgić

U tijeku je osamnaesta Noć muzeja, manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja, a tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se na temu „Muzeji su važni!”, a fokusirana je na važnu ulogu muzeja u zajednici, na pozitivne i dobre muzejske prakse, razvijanje partnerstva, razvoj muzeja i razmjenu znanja.

Kao i svih prethodnih godina i ove su godine, u sklopu Noći muzeja, posjetiteljima svoja vrata otvorila i tri vukovarska muzeja.

Izložbom "Zauvijek mr. Morgen - Ivo Robić" koja je otvorena u Galeriji Oranžerija, započela je ovogodišnja Noć muzeja u Gradskom muzeju Vukovar, a osim ove izložbe Gradski muzej Vukovar za sve posjetitelje manifestacije pripremio je i brojne druge sadržaje pojasnila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

- U suradnji s Narodnim muzejem Zadar otvorena je i izložba „Umjetnost tapiserije” na kojoj se može vidjeti vještina suvremenih ljudi koji svojom energijom stvaraju čudesna djela. Manifestacija „Noć muzeja” prilika je bila i povezati se s našim najmlađim sugrađanima i upravo zato smo održali radionice „Umjetnost tkanja na vertikalnom tkalačkom stanu” i „Lenta vremena – povijest glazbe”. Učenici Glazbenog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića muzicirali su na različitim instrumentima u prostorima stalnog postava, a plesni ansambl Odjela suvremenog plesa, inspiriran glazbom Ive Robića izvodio je svoje točke – rekla je Marić te pojasnila kako su u Noći muzeja, a kroz program MOĆ MUZEJA – PROŠLOST ZA BUDUĆNOST / čuvamo – educiramo – povezujemo, kroz igru povezivanja, povezali tri vukovarska muzeja – Muzej vučedolske kulture, Gradski muzej Vukovar i Franjevački muzej Vukovar koji imaju izniman utjecaj u edukaciji i očuvanju kulturne baštine unutar svoje lokalne zajednice.

- Posjetitelji se kroz igru povezivanja dodatno educiraju. Zadatak igre je pronaći na različitim predmetima po tri određena simbola u sva tri vukovarska muzeja, uz simbole se fotografirati te potom tih devet fotografija poslati na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Najsretniji će osvojiti vrijednu nagradu i druženje s vukovarskim muzealcima – pojasnila je Marić.

Noć muzeja Gradski muzej Vukovar   Sandra Grgić   2023

Bogat program za sve posjetitelje pripremio je i Muzej vučedolske kulture. Prema riječima ravnateljice Mirele Hutinec, uz otvoren stalni postav, postavljene su i druge izložbe.

- Postavljena je AR izložba „Vučedolac izvan okvira”, izložba „ Vučedol – zapisano na kućnom broju 12” i „Na liniji horizonta” izložba studenata diplomskog studija Neverbalnog teatra AUKOS. U 20 sati je započelo predavanje profesora Tomislava Livaje o tradicijskoj vizualnoj kulturi Šokaca u Panonskoj zoni. Do 23 sata održavaju se i radionice izrade simbola, vučedolske tetovaže i radionicu Zaboravljeni vez – naglasila je Hutinec.

Noć muzeja Franjevački   Sandra Grgić   2023

Posjetitelji Franjevačkog muzeja imali su priliku razgledati prostore kripte i vinoteke, crkvu sv. Filipa i Jakova s „okućnicom” – klaustrom, knjižnicu, galeriju slika te posebno vrijednu riznicu u kojoj se čuvaju liturgijsko posuđe i misna ruha. Također, mogao se obići i vidikovac koji se nalazi u tornju crkve.

Manifestaciji se priključio i Vukovarski vodotoranj i to na način da je omogućio svim posjetiteljima besplatan ulaz, a preko službene web stranice i virtualni obilazak Vukovarskog vodotornja.

Pročitano 485 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI