Ispiši ovu stranicu

Poznati srpski glumci gostovali u Vukovaru

Poznati srpski glumci gostovali u Vukovaru Foto: Jasenka Vrdoljak

U okviru Dana srpske kulture,  u Hrvatskom domu Vukovar sinoć je izvedena kazališna predstava Noć bogova Mire Gavrana u režiji Marka Manojlovića. Igrali su poznati srpski televizijski, filmski i kazališni glumci Vojin Ćetković u ulozi kralja Luja XIV., Dejan Lutkić kao dvorska luda i Nebojša Ilić kao pisac Moliere. Predstava je održana u organizaciji Pododbora Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

- Srpska zajednica u RH tijekom cijele godine za građane priprema prigodne programe, a posebice tijekom Dana srpske kulture. Ovoga smo se puta odlučili za predstavu po tekstu hrvatskoga pisca Mire Gavrana koji je u zadnjih 25 godina preveden i izvođen u 19 zemalja. Tema predstave je suvremena, publika je prepoznala i odlično reagirala i ovo je poklon Vukovaru – istaknuo je predsjednik vukovarskoga Pododbora SKD Prosvjeta Milenko Živković.

I DANAS AKTUALNE IGRE MOĆI

Iako je radnja predstave smještena u 17 stoljeće, tema je vječno aktualna – govori o kralju moćniku koji nije siguran iskazuju li mu podanici iskrenu ljubav ili je ta ljubav samo iz interesa. Protagonisti – francuski kralj Luj XIV., dvorska luda i pisac Moliere, prijateljski se opijajući u dvorskom vinskom podrumu, evociraju uspomene na prošla vremena. Zaplet nastaje kada im kralj otkriva da zna kako njih dvojica tajno po Parizu igraju farsu u kojoj ga ismijavaju i prisili ih da je odigraju samo za njega. Rasplet pokazuje svu krhkost prijateljstva moćnika i kritičkih umjetnika, ali i zakulisane te nepredvidive igre moći koje otkrivaju stvarne vladare oko nas – dvorske lude u prenesenome značenju.

- Iako smo nas trojica puno toga snimili zajedno, u ovoj smo predstavi po prvi put sva trojica na sceni. Odigrali smo je preko 150 puta, prije svega zato jer nam je dobro kada smo zajedno – rekao je novinarima Ćetković nakon predstave.

Ideja o predstavi u ovom glumačkom sastavu je Lutkićeva.

- Nikada do sada ova predstava nije tako dugo igrana, a mi još ne planiramo da se njen život završi. Tekst je pisan 80-ih godina prošloga stoljeća, ali ova tri lika mogu se smjestiti u bilo koje vrijeme. Nije pitanje tko je na vlasti nego može li između vlasti i umjetnika postojati iskreno prijateljstvo – istaknuo je Lutkić.

 

Ilic Lutkic Cetkovic Jasenka Vrdoljak 2022

Dojmove ovog umjetničkog trojca nakon predstave u Vukovaru opisao je Nebojša Ilić.

- Bilo nam je divno, igrali smo predstavu i osjetili reakciju iz publike koja je prisutna i diše zajedno s nama. Čini mi se da predstave poput ove, posebice u ova vremena, daju priliku ljudima biti zajedno i ugrijati se ovom našom pričom, trudom i radom, ali i radošću publike da je bila ovdje i gledala predstavu kao i našom radosti da smo se s publikom ovdje u Vukovaru sreli – rekao je Ilić.

Osim predstave Noć bogova, u okviru Dana srpske kulture iz vukovarskog Pododbora Prosvjete najavljuju do kraja godine i projekciju filma Borovo.

Pročitano 499 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar