Ispiši ovu stranicu

Uspješna godina za Rusinsku i Slovačku nacionalnu manjinu

Uspješna godina za Rusinsku i Slovačku nacionalnu manjinu Arhiva

Na kraju svake godine svi podvlačimo crtu i pravimo rezime učinjenog te ističemo planove za godinu koja dolazi. O ostvarenom u 2021. godini razgovarali smo sa predstavnicima rusinske i slovačke nacionalne manjine u Vukovarsko srijemskoj županiji.

Zvonko Kostelnik, tajnik Saveza Rusina Republike Hrvatske istaknuo je kako su unatoč pandemiji koronavirusa uspjeli ostvariti mnoge zacrtane planove.

- S obzirom na sve poteškoće koje je pandemija prouzrokovala svima mi možemo ipak biti zadovoljni jer smo pored svi poteškoća završili sve što smo planirali. U prvom redu to je informiranje gdje smo izdali nekoliko časopisa. Naš časopis 'Vijenčić' koji izlazi u četiri broja, izdali smo i 'Misli s Dunava', a tu je i 'Nova dumka' koja izlazi za nekoliko dana, rekao je Kostelnik.

Rusinska nacionalna manjina uspjela je u ovoj godini uspješno održati i nekoliko manifestacija koje se tradicionalno organiziraju u našoj županiji.
- Manifestacije koje održavamo svake godine uspjeli smo održati i 2021., posljednja od njih 'Dravski valovi' održala se protekle subote u Osijeku. Osim toga tu su još manifestacije 'Petrovačko zvono', 'Mikluševačko ljeto', 'Noć kulture' u Petrovcima, a imali smo i promocije za sve naše knjige koje su izdane u 2020. godini, tako da možemo reći da smo izuzetno zadovoljni sa ostvarenim ove godine, kaže Kostelnik.

Ono što iz rusinske nacionalne manjine često ističu je kvalitetna suradnja sa većinskim narodom, u prvom redu s Gradom Vukovarom.
- Jako smo zadvoljni sa suradnjom i podrškom koju dobivamo od Grada Vukovara, Isto tako i po ostalim općinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji ali i u drugim mjestima u Hrvatskoj imamo odličnu suradnju sa većinskim narodom i na to smo izuzetno ponosni, zaključio je Kostelnik.

Slovačka nacionalna manjina u našoj županiji ima dugu tradiciju kulturnog djelovanja, a Milan Pucovsky predsjednik njihovog Županijskog vijeća zadovoljan je godinom na izmaku i suradnjom sa većinskim narodom.
- Kada je u pitanju naše kulturno djelovanje uspjeli smo organizirati naše manifestacije u Iloku 'Valjanje majskog drveta' i 'Iločko ljeto' uz mjere koje su bile propisane. Nažalost putovanja koja smo planirali u inozemzstvo i goste koje smo željeli ugostiti iz inozemstva se nisu ostvarila zbog pandemije, kaže Pucovsky.

Slovačka nacionalna manjina aktivna je na nivou grada Iloka i Vukovarsko-srijemske županije, a tu aktivnost prepoznaje i većinski narod. Nadaju se kako će slijedeća godina donjeti pomake u projektu povezivanja nacionalnih manjina u našoj županiji i Vojvodini.
- Naša aktivnost je prepoznata i zbog toga imamo podršku kod mnogih projekata koje provodimo. Nadamo se da će slijedeće godine planirani projekt 'Dunav nas spaja' krenuti naprijed, a s tim projektom povezali bi smo sve manjine u susjednoj Srbiji, odnosno u pokrajini Vojvodini s manjinama u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zaključio je Pucovsky.

Pročitano 494 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI