Ispiši ovu stranicu

Velikan hrvatskoga glumišta Siniša Popović upalio treću adventsku svijeću

Glumcima je osobita čast sudjelovati na Adventu u Vukovaru Glumcima je osobita čast sudjelovati na Adventu u Vukovaru Foto: Marija Molnar

Treću adventsku svijeću u dvorcu Eltz, posvećenu velikanima hrvatskoga glumišta, sinoć je upalio dramski prvak HNK Zagreb Siniša Popović. Veze Vukovara s hrvatskim glumcima su jake i duboke, jer ovi su umjetnici od početka sudjelovali u kulturnoj obnovi grada nakon povratka iz progonstva.

-Radostan sam i punog srca što sam tu i iznimno počašćen što sam odabran da ove godine upalim svijeću na vukovarskom adventskom vijencu. U Vukovaru se mi glumci osjećamo kao doma, među prijateljima i svojim ljudima – rekao je Popović.

Božić je za ovog dramskog umjetnika vrijeme u kojemu se čovjek treba sabrati i ući u svoju vlastitu nutrinu. - Treba izaći iz buke u unutarnju tišinu i pronaći mir -poručio je iz Vukovara Popović.

Paljenju svijeće prethodio je u Galeriji Oranžerija događaj pod nazivom Razgovor s glumcem a kojega je s predsjednicom Hrvatskog društva dramskih umjetnika Pericom Martinović i Sinišom Popovićem vodio predsjednik Festivala glumca Joško Ševo.

-Stvar je prestiža u našem glumištu tko će upaliti adventsku svijeću u Vukovaru. Mora se raditi o izvrsnome glumcu, ako je moguće prvaku glumišta i čovjeku koji osjeća da mu je to blisko, da nosi Advent, mir i blagost u sebi i Siniša Popović je bio idealan – rekao je Ševo. A da je osobita privilegija za glumce upaliti adventsku svijeću u Vukovaru potvrdila je i Perica Martinović.

-Osobita mi je čast bila kada sam ja palila ovu svijeću prije tri godine i mislim da smo u Hrvatskom društvu dramskih umjetnika, a ima nas 1100 u udruzi, iznimno ponosni što smo dio ovoga događaja i što palimo treću adventsku svijeću baš u našem dragom Vukovaru – istaknula je Martinović. Pojasnila je i kako će nastojati i ubuduće dovoditi na ovaj događaj u Vukovar najbolje umjetnike, one koji su svojim životom i djelom pokazali i dali izniman doprinos hrvatskoj kulturi i hrvatskoj državi.

U programu je sudjelovala i plesna skupina III. razreda OŠ Antuna Bauera Vukovar s točkom Bijeli Božić dolazi.

Dan ranije pak, u okviru Adventa u Vukovaru, u crkvi Sv.Filipa i Jakova održano je javno snimanje tradicionalnog koncerta HRT-a najljepših božićnih pjesama pod nazivom Tiha noć u Vukovaru, a koji će biti emitiran na Badnjak. U Hrvatskome domu Vukovar pak, u subotu navečer, tradicionalni božićni koncert pod nazivom U susret Božiću održali su zbor HGKD Dunav i zbor glazbenih odjela OŠ Dragutina Tadijanovića. 

Pročitano 941 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar