Ispiši ovu stranicu

U Iloku otvoren 25. Festival glumca

arhiva arhiva Foto: HRV

Svečanošću otvorenja u Slovačkom domu, nakon koje je izvedena predstava „Ćiro“, Udruge za promicanje kulture NALA iz Zagreba, Antonia Gabelića i Tarika Filipovića, a u režiji i izvedbi Tarika Filipovića, u Iloku je u subotu započeo 25. Festival glumca tijekom kojega će do 20. svibnja u vukovarsko-srijemskim gradovima Iloku, ovogodišnjem domaćinu festivala, Vinkovcima, Vukovaru, Županji i Otoku, biti izvedeno 20 predstava koje je izabrala izbornica Nada Abrus.

Predsjednica Hrvatskog društva dramskih umjetnika (HDDU) Perica Martinović iskazala je radost što će glumci i ove godine dijeliti glumačko umijeće nastupajući po gradovima Vukovarsko-srijemske županije. Vukovarsko-srijemski župan Božo Galić kazao je kako već četvrt stoljeća glumci dolaze u gradove Vukovarsko-srijemske županije donoseći građanima najistočnije hrvatske županije radost glume i kazališne umjetnosti. Govorila je i gradonačelnica Iloka Marina Budimir izrazivši zadovoljstvo što Ilok ima priliku i ove godine ugostiti glumce te im iskazati gostoljubivost i zahvalnost za odigrane predstave, javlja Hina.

Domaćica 25. Festivala glumca je nacionalna prvakinja Branka Cvitković, a sve izvedbe pratit će ocjenjivački stručni sud u kojem se nalaze glumice Tatjana Bertok-Zupković s Umjetničke akademije u Osijeku i Hana Hegedušić iz Hrvatskoga narodnoga kazališta u Varaždinu te umirovljeni član ansambla Zagrebačkoga gradskoga kazališta Komedija, Vinko Kraljević. Oni će dodijeliti osam nagrada svojim kolegama za najbolja umjetnička dostignuća, a nagrade će biti dodijeljene posljednjeg festivalskog dana.

U sklopu 25. Festivala glumca biti će izvedeno 20 ponajboljih predstava iz prošlogodišnje kazališne produkcije hrvatskih kazališta iz Dubrovnika, Karlovca, Koprivnice, Osijeka, Splita, Šibenika, Velike Gorice, Virovitice, Zadra i Zagreba.

U popratnom dijelu festivala, uz tradicionalne priredbe, Dan domaćice, Glumci pjesnici i Glumačko sijelo, održat će se i Treći Susret akademija na kojem će se ispitnim produkcijama predstaviti studenti Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, kao i umjetničkih akademija iz Osijeku i Splitu.
Uoči svečanosti otvorenja, u predvorju Slovačkog doma otvorena je retrospektivna izložba fotografija vinkovačkog fotografa Dražena Bote "25 godina Festivala glumca", koja će, osim u Iloku, biti postavljena za vrijeme trajanja Festivala u predvorju i u Domu kulture Otok, Hrvatskom domu Vukovar, Dvorani Mladost u Županji te Gradskom kazalištu "Joza Ivakić“ Vinkovci.

Pročitano 1700 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić