Ispiši ovu stranicu

Predavanjem o ulozi arhiva nastavljen Kulturni četvrtak

Arhiv ima značajnu ulogu na kulturnoj sceni u Vukovaru Arhiv ima značajnu ulogu na kulturnoj sceni u Vukovaru Foto: Marija Molnar

U okviru ciklusnog programa Kulturni četvrtak u Gradskoj knjižnici Vukovar, ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Petar Elez održao je predavanje na temu Uloga i važnost Državnog arhiva u Vukovaru u čuvanju pisane i ostale arhivske i kulturne baštine Vukovarsko-srijemske županije.

-Ovo je prilika da se osvrnemo na sada već nešto više od deset godina djelovanja Državnoga arhiva u Vukovaru kao matičnog županijskoga arhiva i ulogu arhiva u sabiranju, zaštiti, obradi, sređivanju i prezentiranju arhivske pisane i ostale arhivske baštine s područja Vukovarsko-srijemske županije. Također i da istaknemo ulogu arhiva na kulturnoj sceni, odnosno u raznim oblicima suradnje s drugim ustanovama u kulturi jer arhiv je dio zajednice s muzejima i knjižnicama. Do sada smo kroz tu suradnju ostvarili brojne projekte poput izložbi, predavanja i dr. - pojasnio je Elez.

Posebno je naglasio i činjenicu da je Državni arhiv u Vukovaru nedavno uselio u novu zgradu u Županijskoj ulici 66. -To je naš glavni objekt, građen po najmodernijim standardima arhivske struke i u njemu će biti smješteno gradivo Vukovara i većeg dijela županije. Također imamo i novi arhivski sabirni centar u Vinkovcima u kojemu će biti smješteno uglavnom vinkovačko arhivsko gradivo. Ovim je objektima Državni arhiv u Vukovaru dobio potreban prostor u kojem se na kvalitetan način može sređivati i obrađivati gradivo i osim toga prezentirati javnosti te lakše odrađivati one poslove koje smo dosad morali kroz suradnju s drugim ustanovama. Ponosimo se i novom konferencijskom dvoranom namijenjenom raznim događajima i vrlo atraktivnim prostorom za istraživanje arhivskoga gradiva – naglasio je Elez.

 

 

 

Pročitano 1968 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar