Ispiši ovu stranicu

Josipa Pavičić Berardini u Vukovaru predstavila knjigu Šest milimetara

Odlučila umjesto samosažaljenja tražiti rješenje Odlučila umjesto samosažaljenja tražiti rješenje Foto: Marija Molnar

Voljeti sebe, bez obzira na sve, prihvatiti sebe, druge i sve događaje, odlučivati, opraštati, biti zahvalan i tražiti smisao, šest je koraka ili razina koje je spisateljica Josipa Pavičić Berardini osvijestila i koji su joj pomogli nakon što se u 35-oj godini suočila s rakom dojke. Prolazeći sve etape bolesti, liječenja, oporavka i ozdravljenja, napisala je knjigu Šest milimetara, koja je večeras predstavljena u Gradskoj knjižnici Vukovar.

-Ovo je knjiga o životu, priča o ženi kojoj je u jednom trenutku smrt došla pred lice. Ta žena sam ja i u knjizi govorim o svom duhovnom razvoju i sazrijevanju, prihvaćanju i spoznavanju svega što mi je ta situacija donijela sa sobom. Knjigu sam napisala iskreno, nastojeći pokazati da svaka medalja ima dvije strane. Nisam se htjela zakačiti samo za onu bolnu niti biti jedna od onih žena koje se u takvim trenutcima pitaju zašto se meni to dogodilo, što sam Bogu skrivila i jadna ja. Odlučila sam biti jedna od onih koja će umjesto samosažaljenja tražiti rješenje i koja će sama sebi reći da dokle god poznaš ijednu ženu koja je uspjela to znači da i ti možeš uspjeti. To je moja glavna poruka koju nastojim prenijeti na predstavljanju knjige Šest milimetara – kaže Pavičić Berardini.

Nakon što je knjiga izašla,  autorica je primila niz pozitivnih i toplih reakcija publike, uglavnom žena. -U trenutku kada se nađete u tako teškoj situaciji koja vas šokira i prestravi, kada ste u boli i patnji, bilo koja riječ koja dođe u pravom trenutku od osobe koja je autentična i koja je možda proživjela nešto slično, može značiti jako puno. Zato u knjizi govorim o ovih šest koraka koji su meni pomogli i za koje smatram da kada bi ih ljudi njegovali ne bi ni dolazili u stanje bolesti. Na žalost ja ih nisam znala prije raka, ali danas ih njegujem – govori Pavičić Berardini.

I otprije poznata hrvatskoj publici, gradeći dva desetljeća karijeru u tiskanim i TV medijima, Josipa Pavičić Berardini prije knjige Šest milimetara objavila je tri romana koja su prodana u rekordnim nakladama -Sara Santini, GL’amour i Lopov moje mladosti. Danas se osim pisanja bavi i vođenjem autogenog treninga, humanitarnim radom, pružanjem psihološke podrške. Majka je dvojice sinova i vrlo aktivna u akcijama i promocijama borbe protiv raka.

Razgovor s autoricom Pavičić Berardini vodila je Ana Červar Manojlović, a prisutne na predstavljanju pozdravila i ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar Jelena Miškić. 

Pročitano 1644 puta
Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar