Ispiši ovu stranicu

I u Vukovaru prikazan film o stradanju Lovasa u ratu

U filmu uglavnom govore preživjeli Lovašani U filmu uglavnom govore preživjeli Lovašani Milan Paun

U punoj dvoranu Ružičkine kuće u Vukovaru prikazan je dokumentarni film Krvava berba grožđa redatelja Silvija Mirošničenka.

Priča je to o početku rata u Hrvatskoj i stradanjima stanovnika Lovasa nakon okupacije 10. listopada 1991. godine te pogibiji 20 mještana 18. listopada u minskome polju kamo su ih natjerali okupatorski vojnici tobože ih vodeći u berbu grožđa.

Nakon Ovčare u Lovasu je najveća masovna grobnica u Hrvatskoj, a Hrvati su označeni bijelim trakama koje su morali nositi oko ruke. Za ratne zločine u Lovasu sudi se u Beogradu od 2008. godine.

Nakon projekcije filma gledateljima se predstavila filmska ekipa, a okupljene su pozdravili župan Božo Galić, načelnica Općine Lovas Tanja Cirba i Antun Ivanković, producent filma.

Film je sniman dvije godine u produkciji Vukovarsko-srijemske županije, Općine Lovas i Udruge dr. Ante Stardević - Tovarnik, a potporu su dali Ministarstvo hrvatskih branitelja, Vukovarsko-srijemska županija, Đakovačko-osječka nadbiskupija, Zaklada Adris i Općina Lovas. Film je prikazan u Lovasu, Zagrebu i Osijeku.

Pročitano 1855 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Milan Paun