Ispiši ovu stranicu

U Vukovaru je u tijeku 4. kongres muzealaca

Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec Predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec Foto: Valerija Lozančić

U Gradskom muzeju Vukovar od 11. do 14. listopada održava se 4. kongres muzealaca Hrvatske.

Na kongresu sudjeluje oko 130 muzealaca iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja  koji će slušati predavanja vezana uz muzejske zbirke, zaštitu građe, dokumentaciju, međumuzejsku i međunarodnu suradnju, muzejsku edukaciju, izložbenu djelatnost kao i upravljanje  muzejima, strategiju razvoja i muzeje u budućnosti. Riječi će biti i o marketingu, promociji i manifestacijama u muzejima poput Noći muzeja o čemu će se raspravljati na okruglom stolu. U okviru kongresa bit će predstavljen  Zbornik 9. skupa muzejskih pedagoga Relacije i korelacije kao i izdanje Hrvatskog muzejskog društva.

 Kongres je do sada dva puta održan u Zagrebu te jednom u Opatiji.

-Izuzetno mi je drago što smo upravo ovdje, što smo se odlučili za prekrasnu lokaciju istočne Slavonije gdje se nalaze naše muzejske perjanice Gradski muzej Vukovar, Muzej vučedolske kulture i Muzej grada Iloka. Gradski muzej Vukovar i Muzej vučedolske kulture prate razvoj muzejske tehnologije i u samom su vrhu, oni su muzeji budućnosti i vjerujem da će biti mjesta okupljanja kako struke tako i šire javnosti, rekla je predsjednica Hrvatskog muzejskog društva Vlasta Krklec.

-Ovaj će kongres zasigurno potaknuti nova razmišljanja i dovesti do novih ideja u muzejskog struci s ciljem da se bogata tradicijska baština priključi suvremenom trenutku u skladu s modernim tehnologijama, rekao je državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak te čestitao ravnateljici vukovarskog muzeja na osvojenim nagradama.

Ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić naglasila je kako je kongres prigoda da u međusobnom razmjenjivanju iskustava, znanja i dostignuća u tehnologiji  svi budu u mogućnosti raditi na poboljšanu ili praćenju suvremenih trendova u svjetskoj muzeologiji. Dodala je  kako je ovo prigoda i da muzealci upoznaju kulturnu baštinu Vukovara.

Kongresu je nazočio i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček.

Sudionici kongresa posjetit će Muzej vučedolske kulture i Muzej grada Iloka te Park prirode Kopački rit. 

Pročitano 1643 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić