Ispiši ovu stranicu

Predstavljen zbornik radova 18. znanstveno-stručnog skupa Vukovar 91.

U Gradskoj knjižnici Vukovar predstavljen je zbornika radova 18. znanstveno-stručnog skupa Vukovar 91. – dvadeset i četvrta godina poslije: Domovinska i Europska sigurnost - Kriza sigurnosti i politike manipuliranja suverenitetom.

Dražen Živić, voditelj Područnog centra Instituta Ivo Pilar u Vukovaru naglasio je kako im je cilj bio obraditi problematiku Vukovara, ali i cijelog hrvatskog društva, u proteklih 25 godina u domovinskom, ali i europskom kontekstu.

- Zbornik su uredile Sandra Cvikić, Ivana Žebec Šilj i Ivana Bendra s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar. One su novi urednički tim koji je priredio jedan vrlo zanimljiv zbornik koji će pridonijeti valoriziranju ne samo fenomena Vukovara 1991., već daje i novi kotačić u mozaiku znanstvenih i empirijskih spoznaja o onome što se u hrvatskom društvu događalo u proteklih 25 godina. Zbornik je poticaj za daljnja, dublja istraživanja. Pokušavamo, u kontinuitetu istraživanja od onih osnovnih parametara što je to Vukovar, povijesnog značaja Bitke za Vukovar do razmatranja u kakvom je stanju hrvatsko društvo danas, zaokružiti znanstvenu priču o Vukovaru, Domovinskome ratu i stvaranju hrvatske države, rekao je Živić.

Sociolog i recenzent zbornika Renato Matić naglasio je kako su u zborniku pokušali dati odgovor na pitanje zašto je Europa zanemarivala Vukovar kad mu je bila najpotrebnija, ali i zašto ga i danas zanemaruje s obzirom na simboličku važnost koju bi trebao imati.                                                                                                                                       – Cijeli je niz pitanja otvoren i po mom mišljenju ovaj bi zbornik trebao predstavljati značajno štivo ne samo našim europarlamentarcima, već i svima koji se u Hrvatskoj žele baviti politikom, naglasio je Matić.

O zborniku su uz Matića govorili i urednica Sandra Cvikić te recenzent Marinko Lozančić.

Pročitano 2515 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić