Ispiši ovu stranicu

Otvorene izložbe fotografija i plakata o Sinjskoj alci

Izložba 300 godina Sinjske alke Izložba 300 godina Sinjske alke Foto: HRV

Povodom održavanja Svečane Sinjske Alke u Vukovaru u Galeriji Oranžerija Gradskog muzeja Vukovar otvorena je izložba povijesnih fotografija Sinjske alke, a potom je u predvorju Hrvatskog doma Vukovar, prije koncerta Klape Sinj, otvorena izložba plakata Sinjske Alke od 1991.-2017. godine.

Tajnik Viteškog Alkarskog društva Sinj, Ivan Nasić tom je prigodom rekao kako društvo  ima tradiciju dugu 300 godina, a od kada postoje fotografije, oni u svojim arhivima imaju zapise s pojedinih Alki. U Vukovaru je iz bogatog fundusa odabrano 30 fotografija. – Alka je uvijek izazivala veliki interes, a iz fotografija se može vidjeti kako je uvijek postojao jedan odnos poštivanja i ponosa prema alkarima, rekao je Nasić te dodao kako je i svaki izloženi plakat umjetničko djelo koje ima svoju priču i poruku.

Povjerenik Vlade za Grad Sinj Igor Vidalina tom je prigodom naglasio kako je održavanje Sinjske Alke u Vukovaru „pogodak u sridu“. – Mislim da smo ovom Svečanom Sinjskom alkom pogodili u sridu, da smo povezali istok i jug Hrvatske, unaprijedili naše prijateljstvo i ujedinili cijelu Domovinu, rekao je Vidalina.

 - Čast nam je što smo generacija koja je doživjela da se Sinjska alka održi u Vukovaru i vjerujem da će ovo biti jedan istinski doživljaj za sve, rekao je zamjenik gradonačelnika Marijan Pavliček.

Sve posjetitelje na otvorenju izložbe pozdravila je ravnateljica Gradskog muzeja Vukovar Ruža Marić.

Izložbe su zajednički organizirali Gradski muzej Vukovar, Hrvatski dom Vukovar i Viteško Alkarsko društvo Sinj, a bit će otvorene tijekom dva tjedna. 

Pročitano 1494 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić