Ispiši ovu stranicu

U GKV održano predavanje „300 godina Sinjske Alke“

U Gradskoj knjižnici Vukovar predavanje na temu  „300 godina Sinjske Alke“ održao je mag. politologije Jakov Žižić.

Govorio je o povijesnom presjeku Alke,  njenom nastanku te Alki u društvenim pogledima i sadržajima kroz tri stoljeća.  -Jedan poseban ponos i čast je govoriti o Alki u Vukovaru, s obzirom na kontekst Vukovara i njegovog stradanja i što su Vukovar i njegovi branitelji dali za slobodu Hrvatske, rekao je Žižić te dodao kako o pravilima i pojedinostima trčanja Alke neće govoriti, nego će to prepustiti svima da vide izravno na  vukovarskom trkalištu.

 Govorio je i o povijesnoj važnosti Alke u Vukovaru jer se ona izvan Sinja održala još samo tri puta – u Splitu, Beogradu i Zagrebu.

-Ova godina bit će posebna jer će se po četvrti put u povijesti održati izvan Sinja. Nakon Splita koji je Alku ugostio sigurno jednom 1832., a moguće i više puta sredinom 19. stoljeća, Beograda 1922. i Zagreba 1946., Vukovar će 2017. biti četvrti grad u povijesti koji će ugostiti trostoljetnu vitešku igru. No izuzev toga, 2017. će ostati upamćena i kao jedna od rijetkih godina u povijesti Alke kada se ova viteška igra održala više od jednog puta u istoj godini, a taj broj prema dostupnim podacima je devet puta, rekao je mag. politologije Jakov Žižić.

Pročitano 2219 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Valerija Lozančić