Ispiši ovu stranicu

Predstavljena treća knjiga zapisnika županijskih sjednica iz 18 stoljeća

Zapisnici sjednica od 1767. do 1771. Zapisnici sjednica od 1767. do 1771. Foto: Marija Molnar

U organizaciji Državnog arhiva u Vukovaru, Hrvatskog državnog arhiva i Vukovarsko-srijemske županije, u našem je gradu održana svečana promocija III. knjige iz edicije prvih sačuvanih zapisnika županijskih sjednica "Srijemska županija – zapisnici sjednica 1767.-1771."

Knjiga ima 726 stranica, u njoj su transkripti sjednica koje su izvorno na latinskom jeziku, a na hrvatskom se donose sažetci skupštinskih zaključaka uz bogato izrađena imenska, predmetna kazala i znanstveni aparat koji pruža pomoć kod pretraživanja. Uključen je i kratak povijesni pregled.

Ravnatelj Državnog arhiva u Vukovaru Stjepan Prutki ističe da je knjiga nastala kao proizvod rada Hrvatskog državnog arhiva gdje se čuvaju izvornici ovih zapisnika i Državnog arhiva u Vukovaru, financijski je potpomognuta sredstvima Minsitarstva kulture kao i određenim sredstvima Vukovarsko-srijemske županije kao svojevrsnog baštinika tradicije i običaja ove stare kasno feudalne srijemske županije koja je sjedište imala u Vukovaru.

-Ti zapisnici nose pregršt vijesti i kvalitetnih informacija, povijesnih vrela koji pružaju upliv u to kako kako su se razvijali javni, politički, vjerski, društveni i brojni drugi odnosi i koji su obilježili to sudbonosno vrijeme iz kojeg određene stvari vuku porijeklo i impliciraju razvoj društvenih odnosa u našoj županiji – istaknuo Je Prutki.

Knjigu su, osim njega, predstavili i Tomislav Galović s Filozofskog fakulteta u Zagrebu, Maja Katušić iz Hrvatskog instituta za povijest, Ladislav Dobrica iz Hrvatskog državnog arhiva te Ivana Posedi iz Državnog arhiva u Varaždinu. Svečana promocija knjige održana je u velikoj županijskoj vijećnici u vukovaru, a nazočne je pozdravio i vukovarsko-srijemski dožupan Željko Cirba. 

Pročitano 1433 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Kultura i tradicija

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar