NAJNOVIJE
Od ponoći nove cijene goriva

Vlada je u ponedjeljak na telefonskoj sjednici donijela odluku o novim cijenama goriva i plina koja je na snazi od ponoći.

Prema odluci cijena benzina veća je za 4 centa te sada iznosi 1.48 eura po litri, dok je dizel skuplji za dva centa pa njegova cijena iznosi 1.37 eura po litri.

Skuplji je i plavi dizel kojem nova cijena iznosi 0.77 eura po litri što je povećanje za 3 centa.

Ukapljeni naftni plin poskupio je za 6 centi po kilogramu, pa nova cijena za boce iznosi 1.88 eura po kilogramu, dok je cijena za spremnike 1.34 eura po kilogramu.

(Utorak, 22 Listopad 2024 11:11)
Hrvatski Crveni križ obilježava 146. obljetnicu postojanja

Hrvatski Crveni križ obilježava 146. obljetnicu postojanja, stavljajući ove godine naglasak na ulogu i značaj volontera i darivatelja koji su lani pružili brojne socijalne i fizičke usluge te dali više od 150 tisuća doza krvi.

- Volonteri Crvenoga križa korisnicima su lani pružili 1576 socijalnih usluga, odnosno 1540 fizičkih, kao što su pomoć u kući, psihosocijalna podrška, dostava ogrjeva te uređenje javnih površina. Od ukupno 6590 pruženih usluga 13 posto činile su intelektualne usluge, te sedam posto administrativne usluge – stoji u priopćenju Hrvatskog Crvenog križa.

Volonteri Crvenog križa većinom su žene i čine čak 67 posto dok prema dobi prevladavaju mladi od 18 do 30 godina, a slijedi ih volonteri od 46 do 65 godina. HCK okuplja 10.774 volontera od kojih je u 2023. bilo aktivno njih oko 6500, uključujući 646 pripadnika ranjivih skupina.

Uz volontere, značajan doprinos zajednici daju darivatelji krvi okupljeni u HCK-u među kojima je18 posto žena.

U prvih šest mjeseci 2024. godine zabilježen je porast broja prikupljenih doza krvi u odnosu na prethodnu godinu, s povećanjem od 2883 doza. Također, porastao je i broj mladih darivatelja krvi, odnosno onih koji su prvi put darovali krv i to za 10 posto.

U 2023. u Hrvatskoj je prikupljeno više od 195 tisuća doza krvi, od čega je 155 tisuća doza prikupljeno na akcijama darivanja krvi koja organiziraju društava Crvenog križa.

Sa svojim volonterima HCK je 2023. proveo oko 4900 edukacija i radionica, primjerice pružanja prve pomoći te prevencije ovisnosti.

(Utorak, 22 Listopad 2024 08:32)
U Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena izložba vukovarske umjetnice

U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige 2024. godine u Gradskoj knjižnici Vukovar otvorena je izložba slika pod nazivom „ Četiri godišnja doba” vukovarske umjetnice Marice Mijatović.

Izloženo je 50 slika od kojih je jedna akril na platnu, dvije akril na papiru i ostale su akvareli. Ova umjetnica slikanjem se počela baviti s odlaskom u mirovinu . Prvotno je radila s uljanim bojama, zatim s akrilnim te je radila i ekološki otisak. Danas radi u akvarel tehnici.

- S akvarelom smo se svi susreli još u srednjoj školi. To je naizgled jednostavna, a u stvarnosti vrlo zahtjevna tehnika. U drugim tehnikama sliku možete preslikati nekoliko puta, a u akvarelu ne- govori slikarica Marica Mijatović.

Motiv ove izložbe je pejzaž kroz godišnja doba. Pejzaž- priroda je vječita tema uvijek ista a uvijek različita- nebo, zemlja sa svojim biljnim svijetom i voda.

- Slikam u osami i tišini. U početku je moj motiv bio cvijeće a onda mi se javila potreba da se okušam i u drugim motivima. Nakon toga počela sam slikati životinje. Smještala sam ih polako u prirodu i na kraju prešla na čisti pejzaž- dodaje Mijatovič.

Druga je ovo izložba slikarice koja je izložena u Gradskoj knjižnici Vukovar.

Svi posjetitelji mogu pogledati izložbu do 15. studenoga 2024. godine.

(Utorak, 22 Listopad 2024 08:20)
U Osijeku svečano otkriven kip svete Majke Tereze

U organizaciji Nacionalne Zajednice Albanaca Slavonije i Baranje jučer je u Drinskoj ulici u Osijeku svečano otkriven kip Svete Majke Terezije, katoličke redovnice albanskog podrijetla koja je posvetila život brizi za bolesne i siromašne.

(Utorak, 22 Listopad 2024 07:58)
KK Vukovar '91 ukupni je pobjednik 2. Međunarodnog turnira Kup Ivankova

Karate klub Vukovar '91 nastupio je na 2. Međunarodnom turniru Kup Ivankova u organizaciji Karate kluba "Max" Ivankovo. Ukupno je osvojena 31 medalja, od toga 12 zlatnih, 6 srebrnih i 13 brončanih medalja, Vukovar je i ukupni pobjednik turnira.

Uz to Vukovar su predstavljala i dva mlada suca Vitto Furundžija i Ivano Bajrak. Ostvareni su sljedeći rezultati:

KATE: Prva mjesta osvojili su Ena Kunić, Leon Krstić i Nika Andrić 2x, drugo mjesto Tena Cibula, Ljubomir Popović i Renata Selak, Selak je osvojio i jedno 3.mjesto

BORBE: Po dva prva mjesta osvojili su Agata Šeremet i Katja Štalmajer, jedno prvo mjesto Roula Shoukry, drugo mjesto osvojili su Patra Barun, Klara Sabo i Tena Čošić dok su treća mjesta osvojili Lana Kunac, Leon Krstić, Vanesa Međeši, Melek Biljalov, Antea Dumendžić i Roula Shoukry.

EKIPNO BORBE: U kategoriji mlađe kadetkinje prvo mjesto su osvojile Roula Shoukry, Tena Čošić i Katja Štalmajer. Treće mjesto u istoj kategoriji su osvojile Agata Šeremet, Klara Sabo i Petra Barun. U kategoriji kadetkinje Roula Shoukry, Tena Čošić i Katja Štalmajer su zauzele treće mjesto.

(Utorak, 22 Listopad 2024 07:41)
U nastupnom posjetu Vukovaru boravio veleposlanik Poljske

Njegova ekselencija Pawel Czerwinski, veleposlanik Republike Poljske u Republici Hrvatskoj boravio je u nastupnom posjetu Vukovaru. U svome ga je uredu primio vukovarski gradonačelnik Ivan Penava sa suradnicima, a razgovaralo se o povijesnim, kulturnim i jezičnim sličnostima koje ove dvije zemlje spajaju te mogućnostima suradnje

(Ponedjeljak, 21 Listopad 2024 15:54)
Turističke i putničke agencije od Vukovarsko-srijemske županije dobile 10.000 eura

U okviru projekta „Digitalni marketing u službi promocije receptivnog turizma Vukovarsko-srijemske županije”, županijski Upravni odjel za turizam i kulturu turističkim i putničkim agencijama dodijelio je bespovratnih 10 tisuća eura za receptivne turističke programe. Svoje programe prijavile su tri agencije, a za njih ukupno 10 dobile su po tisuću eura.

(Ponedjeljak, 21 Listopad 2024 14:45)

Simfonija okusa i mirisa pod zvijezdama - ne propustite DUNAV WINE FESTIVAL u Iloku!

Doživite pravu vinsku čaroliju pod zvijezdama na Dunav Wine Festivalu, koji će se održati u petak, 11. listopada 2024. na predivnom Principovcu u Iloku. Organizatori specijaliziranog boutique festivala, regionalna organizacija vinara Graševina Croatica, u suradnji s TZ Vukovarsko-srijemske županije i hrvatskim vinskim portalom Vinski klub, ponudit će jedinstveno iskustvo za sve ljubitelje vina, biranih prehrambenih delicija i vrhunske gastronomije.

Festival započinje u 16 sati, a posjetitelji će imati priliku uživati u predstavljanju vina iz vinogorja Slavonije i hrvatskog Podunavlja te susjednih zemalja, ali i delicija domaćih proizvođača koji će oduševiti svako nepce. Bogat program uključuje i showcooking stage na kojemu će renomirani kuhari Ivan Đukić, Saša Vojnović i Igor Vlatković pripremati kreativna jela koja će se savršeno sljubiti s odabranim vinima. Posjetitelji će iz prve ruke imati priliku upoznati se s kulinarskim tehnikama te uživati u jedinstvenim gastro kombinacijama. Atmosferu festivala dodatno će začiniti osječka kantautorica i pjevačica Nera Mamić uz glazbenu pratnju.

Organizirajte ekipu i rezervirajte ovaj petak za nezaboravnu avanturu okusa na Dunav Wine Festivalu. Vidimo se na Principovcu 11. listopada 2024. godine!

 

Pročitano 140 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promotivni članak

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija