NAJNOVIJE
Održan Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHub 2.0

Putem mrežnih aplikacija održan je Europski odbor regija pod nazivom Političko predstavljanje RegHUb 2.0. Vukovarsko-srijemska županija od početka ove godine članica je RegHub 2.0. mreže regionalnih središta za preispitivanje provedbe politika Europske unije. 

Riječ je o platformi Europskog odbora regija putem koje lokalne i regionalne vlasti imaju izravniju ulogu u provedbi politika EU-a.Mreža regionalnih središta RegHub sastoji se od 46 europskih regija i gradova koji ocjenjuju provedbenu politiku EU. 

Hrvatska ima 5 članova RegHub-a među kojima je i Vukovarsko-srijemska županija. Sudionicima događaja uvodno su se obratili predsjednik Europskog odbora regija Apostolos Tzitzikostas te potpredsjednik Europske komisije za Međuinstitucionalne odnose i predviđanja Maroš Šefčovič.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:57)
Vukovarsko-srijemska županija priprema donaciju uzgojno vrijednih grla svinjogojcima na potresom pogođenom području

Nakon učestale komunikacije sa Stožerom civilne zaštite koji je zadužen za otklanjanje posljedica katastrofe uzrokovane potresom na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije, te dodijeljenih donacija stočne hrane, Vukovarsko-srijemska županija odazvala se zamolbi gradonačelnika Gline Stjepana Kostanjevića i započeti su dogovori o pomoći obnove svinjogojstva donacijom umatičenih grla.

Donacija će biti namijenjena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima na širem području Gline. O tome su na sastanku Stožera za otklanjanje posljedica potresa, izvijestili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Tugomir Majdak i pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Vukovarsko-srijemske županije Andrija Matić.

O donaciji obiteljskim gospodarstvima koja se bave svinjogojstvom razgovaralo se i na radnom sastanku u Gradu Glini. Na sastanku su se gradonačelnik Kostanjević, pročelnik Matić i članovi Stožera suglasili o koracima koje valja poduzeti da se unaprijedi svinjogojska proizvodnja na širem glinskom području, a to je po stavovima stručnjaka najbolje učiniti s genetski vrijednim životinjama, kako zbog boljih proizvodnih rezultata, tako i zbog lakšega trženja i boljih cijena.

Upravo se definira uzgojni program za reprodukciju svinja na jednoj ili dvjema matičnim farmama kojima će se donirati 20 suprasnih nazimica u dva navrata po 10, i tako osigurati učestalost prasenja kako bi se u razdoblju od jedne i pol do dvije godine reprodukcijom dobilo 500-tinjak grla svinjskog podmlatka namijenjenog daljem rasplodu te oko 1.000 grla za tov. Povrh toga, donacija predviđa dodatnih 50-tak suprasnih nazimica za uzgoj tovnog reprodukcijskog materijala na gospodarstvima koja su posebno usredotočena na svinjogojstvo.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 14:34)
Ponovno raste broj zaraženih koronom

Imamo 747 novih slučajeva zaraze korona virusom u Hrvatskoj, a preminulo je sedam osoba, priopćeno je iz Nacionalnoga stožera civilne zaštite.  

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 12:02)
Teže ozlijeđen biciklist u prometnoj nesreći koju je sam prouzročio

Vukovarsko-srijemska policija je izvijestila o dvije prometne nesreće u kojima su ukupno dvije osobe ozlijeđene.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:39)
U susjednoj županiji 33 nova slučaja korone

Od 379 uzoraka obrađenih u posljednja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i Zavodu za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, 33 su pozitivna na koronavirus, priopćeno je iz tamošnjeg Stožera civilne zaštite.  Na području Osijeka novozaraženo je 11 osoba, po četiri u Našicama i Valopovu, po dvije u Belišću, Belom Manastiru i Đakovu te po jedna osoba u Čepinu, Dardi, Erdutu, Kneževim Vinogradima, Magadenovcu, Petrijevacima, Strizivojni i Vladislavcima.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:36)
Preminula je jedna osoba, imamo 24 nova slučaja korone, u Vukovaru sedam

Prema podatcima pristiglima jutros do 8 sati, na području naše županije evidentirana su 24 nova slučaja zaraze korona virusom, priopćeno je iz Stožera civilne zaštite Vukovarsko-srijemske županije.  U Vukovaru je sedam slučajeva, u Vinkovcima četiri, po tri u Jarmini i Ceriću, dva u Nijemcima te po jedan u Županji, Borovu, Iloku, Opatovcu i Starim Jankovcima.  Na PCR testiranju bile su pozitivne 23 osobe, a jedna na antigenskom testu.  Preminula je jedna osoba.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:25)
Vratio brojčanik na vodomjeru kako bi umanjio račun za vodu

U protekla 24 sata na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirana je jedna teška krađa provaljivanjem i dvije krađe.

(Srijeda, 03 Ožujak 2021 10:24)

Raditi više ili raditi pametnije u 21. stoljeću

Raditi više ili raditi pametnije u 21. stoljeću

(O cvrčku i mravu u 21. stoljeću/Meke vještine – faktor uspjeha)

 

Svima nam je dobro poznata Ezopova basna o cvrčku i mravu; mravu koji je cijelo ljeto vrijedno radio i skupljao zalihe, a potom zimu proveo zadovoljan i sit. Pouka priče prilično je jasna - rad se isplati. Već generacijama roditelji, učitelji, bake i djedovi prepričavaju je mlađim naraštajima kako bi ih potaknuli da zagriju stolice, zarade odlične ocjene, steknu svjedodžbu srednje škole, završe fakultete te hrabro izađu u svijet s diplomom u rukama.

Prema statističkim podatcima, čini se da im je pošlo za rukom budući da u Hrvatskoj nikada nismo imali veći broj visokoobrazovanih građana te viši postotak odlikaša. Isti ti odlikaši izlaze potom na tržište rada i suoče se s pomalo gorkom spoznajom - ponekad se dogodi da radišni mrav, gladan i žedan, ipak ne preživi zimu. Koliko se god nepravednim činilo, rad i učenje nisu uvijek garancija uspjeha i suvremene okolnosti natjerale su nas da pouci priče dodamo jednu ključnu riječ - važno je raditi i učiti pametno.

Isto je i s mladim ljudima koji kreću u potragu za prvim poslom te se nađu pred zidom. Čini im se da su sve učinili upravo onako kako je i trebalo - na razgovore za posao donose čitav snop potvrda, diploma, uvjerenja te svoje vrhunske akademske rezultate, ali na kraju ipak dobiju odgovor koji već znaju napamet: „Žao nam je, ali odlučili smo se za drugog kandidata“.

Nimalo nas to ne treba čuditi s obzirom na to da je u Hrvatskoj 2019. godine preko 63% učenika ostvarilo odličan uspjeh na kraju školske godine, a broj superodlikaša koji su završili godinu s prosjekom 5.0 porastao za 35%. Unatoč nepovoljnim ekonomskim uvjetima o kojima se često govori, prilike za učenje i obrazovanje dostupnije su no ikada, a nove su generacije već i prije polaska u školske klupe često uključene u niz aktivnosti, tečajeva i treninga. U takvim okolnostima čini se gotovo nemogućim istaknuti se u masi bez određenog dodatnog faktora.

Upravo ovdje u priču ulaze transverzalne ili meke vještine kao faktor koji, u kombinaciji sa znanjem i stručnošću može biti presudan za uspjeh. Transverzalne vještine, kako im i sam naziv govori, nisu usko vezane uz određeno područje ili sektor već su korisne na svim životnim poljima, kako poslovnim, tako i privatnim. U njih se ubrajaju interpersonalne vještine poput komunikacije, timskog rada, govorništva, poučavanja, motiviranja drugih, vještine iznalaženja kreativnih rješenja problema i inovativnog načina razmišljanja, kao i vještine upravljanja vremenom i ljudima te vođenja tima. Osim na same rezultate, one su usmjerene i na radni proces koji čine kvalitetnijim te pomažu u stvaranju ugodnog radnog ozračja. U konačnici, mogu pomoći pojedincu u razvoju samopouzdanja, pozitivnije slike o sebi i drugima te povećanju ukupne kvalitete života. One nam služe kako bismo „tvrde“ vještine poput programiranja, financijskog upravljanja, upravljanja strojevima, poznavanja računala ili stranog jezika te ostalih tehničkih, administrativnih ili mehaničkih vještina koristili na što efikasniji i pametniji način.

Nastavnici koji unatoč tome što su eksperti za predmet koji poučavaju ne uspijevaju znanje prenijeti učenicima, sportaši koji unatoč nevjerojatnom talentu ne funkcioniraju u timu ili menadžeri velikih kompanija koji ne mogu pronaći zajednički jezik sa svojim zaposlenicima. Svima je zajedničko jedno - unatoč stručnosti, radu i znanju o određenom području, nikada nisu postigli očekivani uspjeh upravo zbog nedostatka transverzalnih ili mekih vještina.

Međutim, iako je njihova važnost neosporna, čini se da u sustavu još uvijek nisu dovoljno prepoznate. Same po sebi, one nisu novost; povijest je prepuna primjera istaknutih ličnosti koje su uspjele upravo zbog svog talenta za ophođenje s drugima i dobrih komunikacijskih sposobnosti ili inovativnog načina razmišljanja. Ono što se promijenilo je stav o takvim vještinama. Suvremena psihologija i pedagogija pomogle su u razbijanju predrasude da se radi o karakternim osobinama s kojima se pojedinac rađa i pokazale da se transverzalne ili meke vještine mogu uvježbati i usavršiti te da nikada nije kasno za njihov razvoj. Iz tog se razloga u suvremenom kontekstu javlja sve jasnija potreba za sustavnim i sistematskim poučavanjem mekih vještina, a jednom kada to osvijestimo, možda spomenutoj basni, ali i nekim životnim pričama pružimo sretniji i uspješniji završetak.

Članak je izrađen u sklopu aktivnosti projekta Uključi me! – Osnaživanjem i edukacijom do socijalne uključenosti, UP.02.1.2.01.0046. Projekt je sufinancirala Europska Unije iz Europskog socijalnog fonda, vrijednost projekta je 1.468.975,57 kn, sufinanciranje EU 94,6264629% s područjem provedbe projekta u gradu Vukovaru. Opći cilj projekta je Povećana mogućnost zapošljavanja mladih i nezaposlenih osoba u Vukovaru, opreativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., kroz poziv: Razvoj i provedba programa za socijalnu koheziju i povećanje zaposlenosti u gradovima: Kninu, Belom Manastiru i općini Darda, Benkovcu, Petrinji i Vukovaru. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Učilišta Studium i ni u kojem slučaju ne odražava službene stavove Europske Unije.

Ukljuci me logotipi

Pročitano 109 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Promotivni članak

FACEBOOK KOMENTARI

Više u ovoj kategoriji: « Pokloni mi osmijeh 2

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija