NAJNOVIJE
Grof Eltz potražuje u Lovasu 75 hektara zemlje

Općinsko vijeće Lovasa donijelo je odluku o raspisivanju javnog natječaja za zakup poljoprivrednog zemljišta u državnom vlasništvu, a riječ je o zemljištu na površini od oko 75 ha na području katastarskih općina Lovas i Opatovac, koje je programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u vlasništvu države predviđeno za zakup, povrat, ili ostale namjene.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 18:01)
Objavljen novi natječaj za svinjogojce
Ministarstvo poljoprivrede objavilo je novi Javni poziv za podnošenje prijava za sufinanciranje nabavke materijala i sredstava za postavljanje dvostrukih ograda u uzgojima svinja koje se drže na otvorenom za 2021. godinu. Na raspolaganju je 1,4 milijuna kuna, a Javni poziv je otvoren do utroška sredstava, odnosno najkasnije do 30. studenoga 2021. Sredstva su bespovratna i namjenska, a usmjerena su za sufinanciranje poboljšanja uvjeta propisane biosigurnosti kako bi se učinkovito smanjio rizik od unošenja i širenja afričke svinjske kuge sprječavanjem kontakata domaćih svinja koje se drže na otvorenom s divljim svinjama te ostalim divljim i domaćim životinjama, priopćeno je iz ovog ministarstva. 
(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 17:02)
EU s 212 milijuna kuna sufinancira poboljšanje negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplave u RH

Započela je provedba Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj – VEPAR kojega zajedno realiziraju Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod. Riječ je o 250 milijuna kuna vrijednome projektu od čega 212 milijuna sufinancira Europska unija. 

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:47)
Ministar Medved: Agresorima na RH onemogućeno je konzumiranje Zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata

Odajući počast trinestorici poginulih hrvatskih redarstvenika '91 u Strugi Banskoj kod Dvora, potpredsjednik Vlade RH i ministar branitelja Tomo Medved naglasio je kako je agresorima na RH onemogućeno da konzumiraju Zakon o civilnim stradalnicima Domovinskog rata.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:33)
Ispitan vozač kosovskoga autobusa, branio se šutnjom

Vozač kosovskog autobusa u čijem je prevrtanju u nedjelju poginulo 10 putnika, na ispitivanju u Županijskom državnom odvjetništvu u Slavonskom Brodu branio se šutnjom, potvrdio je zamjenik županijske državne odvjetnice Franjo Kopunić, a prenosi HINA.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 16:00)
Raspisan natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold

Veleučilište Lavoslav Ružička raspisalo je natječaj za upis studenata u Studentski dom Leopold u Vukovaru.

Studentski dom raspolaže sa 108 smještajnih kapaciteta od čega su dva za osobe s invaliditetom. Sve sobe su klimatizirane s odvojenom kupaonicom i kuhinjom te imaju dostupan internet.

Pravo sudjelovanja na natječaju imaju svi redovni studenti državljani Republike Hrvatske i Europske unije koji studiraju na Veleučilištu Lavoslav Ružička. Prema ugovoru sa Središnjim državnim uredom za hrvate izvan Republike Hrvatske pravo na smještaj imaju i studenti koji su se upisali na veleučilište, a pripadnici su hrvatske manjine. Pravo nemaju izvanredni studenti i oni koji imaju prebivalište u Vukovaru.

Studentski dom sagrađen je preko operativnog programa konkurentnosti kohezija - modernizacija, unaprjeđenje iproširenje infrastrukture studentskog smještaja za studente u nepovoljnom položaju, stoga prednost imaju studenti sa invaliditetom i studenti sa slabijim soci-ekonomskim statusom.

Prijave se podnose isključivo putem pošte, a rok za dostavu je do 31. kolovoza kako bi brucoši koji upisuju prvu godinu mogli aplicirati za smještaj.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:25)
Održan sastanak hrvatskih ZAKUD-a

Na inicijativu predstavnika Zajednice kulturno-umjetničkih društava Vukovarsko-srijemske županije u Karlovcu je održan 3. susret županijskih ZAKUD-a Hrvatske u sklopu kojega je održan i radni sastanak hrvatskih ZAKUD-a.

Na radnome sastanku razgovaralo se o planu, provedbi rada i aktivnostima Zajednica do kraja godine te o provedbi ovogodišnjih, 56. Vinkovačkih jeseni, ovisno o epidemiološkom razvoju situacije.

- Tema ovih sastanaka zajednička je suradnja u očuvanju hrvatske tradicije. U godinu i pol dana, zbog korone, situacija se pogoršala i u vezi članstva i u vezi naših manifestacija. Mi bismo sada htjeli pomoći jedni drugima kako bi se naša tradicija očuvala i kako ne bi otišla u zaborav - rekla je predsjednica ZAKUD-a Karlovačke županije Jasna Požar.

Požar je istaknula kako se na sastanku dogovorio i zajednički nastup prema Ministarstvu kulture s ciljem značajnije promocije folklorne baštine.

Zahvalivši na domaćinstvu te prenoseći pozdrave župana Damira Dekanića, tajnik vukovarsko-srijemskog ZAKUD-a važnim je istaknuo zajedništvo i suradnju svih Zajednica ujedno predstavivši program Jeseni.

(Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 14:19)
Mirjana Đermadi

Mirjana Đermadi

Ponedjeljak, 26 Srpanj 2021 12:48

U posjet Vukovaru stigao je gradonačelnik njemačkog grada Vache, Martin Müller, te mladi iz istoga grada koji posljednjih 10 dana borave u Vukovaru.  Riječ je o projektu međunarodne suradnje koji Grad Vukovar zajedno s njemačkim gradovima Geisa i Vacha provodi još od 2014. godine, a čiji je cilj da mladi iz Hrvatske i Njemačke upoznaju druge kulture i zemlje, sruše predrasude te stvaraju nova poznanstva. Goste iz Njemačke primio je zamjenik gradonačelnika Vukovara Filip Sušac.

-Uz upoznavanje novih kultura, mladi na ovaj način stvaraju internacionalna prijateljstva i mnoga od njih ostaju zauvijek- naglasio je Sušac.

Gradonačelnik Vache, Martin Muller, naglasio je kako nije prvi puta u Vukovaru ali kako je Vukovar uvijek iznova impresionira.

-Svaki puta kad dođem u Vukovar vidim kako grad raste i izgrađuje se a s drugw strane još uvijke su vidljivi tragovi rata- rekao je Muller.

Cijeli projekt preokrenuli su Udruga Caritas iz  Geisa i bivši vukovarski gvardijan fra Zlatko Špehar, podsjetila je Daniela Tischendorf iz Udruge Caritas.

 Nijemci u Vukovaru

Mladima iz Njemačke svidio se grad, Vodotoranj, Dunav, hrana ali najviše prijateljstva koja su sklopljena s mladim Vukovarcima. Zajedno su proteklih 10 dana sudjelovali  u brojnim aktivnostima poput uređenja Vukovarske ade, čišćenju dvorišta Gradskog muzeja i sličnih. Tijekom svog boravka u Vukovaru i okolici su posjetili memorijalna i kulturna mjesta u Vukovaru.

Petak, 23 Srpanj 2021 17:30

Ministar Beroš ponovno apelira na cijepljenje protiv korone kao izlaz iz pandemije

Obilježena 30. godišnjica pogibije 13 hrvatskih branitelja na tzv. Privlačkom putu.

Župan Dekanić proglasio prirodnu nepogodu za područje Iloka.

-Deset osoba u Vukovaru, Vinkovcima i Osijeku koristi mobilnu telefonsku pomoć.

Dnevnik uređuje i vodi Mirjana Đermadi

Četvrtak, 22 Srpanj 2021 17:32

Ovoga ljeta smanjen je broj požara na našem području, potvrdio je to zamjenik zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Vukovar, Dario Dejanović te upozorio kako je na snazi Županijska odluka o zabrani spaljivanja bilo kakve vrste biljnog otpada.

-Potrebno je sav biljni otpad koji se nakuplja nakon čišćenja vrtova, poljoprivrednih radova zbrinuti na nekakav ekološki način.- rekao je Dejanović.

Dejanović dodaje kako već 10 godina u ljetnom razdoblju ekipa iz JVP Vukovar odlazi na teren u Jelsu na Hvaru, na ispomoć u slučaju izbijanja požara. JVP Vukovar sudjeluje s dva vatrogasca i jednim vozilom u smjenama  po 15 dana.

JVP Vukovar u protekloj godini bilježi 77 požara, 98 tehničkih intervencija i 33 ostalih intervencija, a u ovoj godini, do sada je bilo 108 intervencija. U  vukovarskoj vatrogasnoj postrojbi zaposleno je 40 vatrogasaca  koji su raspoređeni u četiri smjene po devet operativnih djelatnika. Postrojba je organizirana na način da u svakoj smjeni radi devet djelatnika, po tri vozača, tako da se u isto vrijeme mogu odraditi dvije intervencije, no ukoliko je potrebno vatrogasci iz drugih smjena priskaču u pomoć.

Srijeda, 21 Srpanj 2021 15:54

U Aljmašu će se 1. kolovoza obilježiti 30. godišnjica tzv. aljmaškoga šlepa, kojim su 1991. godine mještani  Erduta, Dalja i Aljmaša potražili spas od srpske agresije, Dunavom i Dravom do Osijeka.

Zajednica povratnika Osječko-baranjske županije, kao organizator poziva sve zainteresirane 1. kolovoza na trg u Aljmašu gdje će u 18 sati svetom misom u Crkvi Gospe Aljmaške započeti program obilježavanja aljmaškoga šlepa,

potom će uslijediti polaganje vijenaca kod spomen obilježja na obali Dunava, a završiti tamburaškim koncertom koji započinje u 20 sati.

Utorak, 20 Srpanj 2021 17:46

Vukovarski turizam polako kreće uzlaznom linijom pokazuju to podatci Turističke zajednice grada Vukovara.  U prvih šest mjeseci ove godine  u Vukovaru je ostvareno  33 posto dolazaka u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a što se triče noćenja na 68 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine rekla je Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

-Uzimajući u obzir činjenicu da su prošle godine prije samog lockdowna bili iznimno dobri gdje smo bilježili porast u dolascima za 12 posto i 9 posto u noćenjima i da su nam tada u Vukovaru boravila i djeca koja posjećuju Vukovar u sklopu nastave iz povijesti, a ako izuzmemo djecu tada bilježimo povećanje u dolascima za 67 posto i 101 posto u noćenjima- rekla je Sekulić.

Pandemija koronavirusa uzrokovala je da je nekolicina pružatelja usluga noćenja  privremeno zatvorila svoja vrata ali ima i novootvorenih naglasila je Sekulić. Produžen je i boravak gostiju u Vukovaru koji je prošle godine bio nešto više od jednoga dana a u prvih šest mjeseci ove godine povećana je duljina boravka na nešto više od dva dana. Kada je riječ o kruzerima za sada je šest pristajanja, u odnosu na prošlu godinu kada ih je bilo najavljeno 350  a pristalo je 14 kruzera.

Utorak, 20 Srpanj 2021 17:37

U cilju sprječavanja šteta i ugroze stanovništva od bujičnih voda uzrokovanih velikom količinom oborina koje su posljednjih dana zahvatile Hrvatsku, Hrvatske vode realiziraju posljednjih nekoliko godina  akumulacije u Osječko baranjskoj i Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Ponedjeljak, 19 Srpanj 2021 17:26

Započinje rekonstrukcija cesta u ulicama  Mala I Vukovarskih vitezova.

18 novooboljelih  od koronavirusa u Hrvatskoj, 2 osobe umrle, u našoj županiji 2 novoobljele osobe.

Župan Dekanić čestitao vjernicima muslimanske vjeroispovijesti Kurban Bajram.

Osječki gradonačelnik ustvrdio kako neće biti kadroviranja u gradskim tvrtkama.

Općina Nuštar nastavlja novčano nagrađivati osnovnoškolce.

Dječjem vrtiću u Vođincima 220 tisuća kuna za razvoj predškolske djelatnosti.

Uništena imovina atrija Iločkog muzeja.

Dnevnik uređuje i vodi Mirjana Đermadi

Petak, 16 Srpanj 2021 11:39

U Hrvatskoj je 131 novi slučaj pozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je nacionalni stožer civilne zaštite.  Preminula je jedna osoba. Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a, rekao je da smo prošli petak imali 87 novooboljela.

 -Za 18 posto je veći broj novozaraženih u prvih pet dana ovog tjedna. U istom tjednu prošle godine imali smo prosječno 66 oboljelih dnevno, a sada je 104- rekao je Capak te odao kako podatci pokazuju trenutno lošije stanje  nego na početku turističke sezone prošle godine, što je još jedno upozorenje da moramo poštivati mjere. 

-Sad imamo i cjepivo, a prošle godine ga nismo imali", rekao je Capak koji je pozvao sve da se cijepe.  Hrvatska je na 12. mjestu po 14-dnevnoj incidenciji u Europskoj uniji, dok je po broju umrlih na 20. mjestu.

Na pitanje hoće li biti kazni za one koji se neće htjeti cijepiti u sustavu zdravstva, socijalne skrbi i školstva, ministar zdravstva Vili Beroš je rekao da su sve opcije na stolu iako u ovom trenutku nisu najbliže uvođenju obaveznog cijepljenja.

-Bliži smo edukaciji i podizanju svijesti, u tom smjeru se razgovara. Gledamo i prema potvrdama koje nikako nisu prisila već način da se osigura suživot s virusom i poveća klub sigurnih. Te potvrde ćemo morati prihvatiti kao novi način komunikacije svih u cijelini- rekao je Beroš.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija