NAJNOVIJE
U županiji na COVID-19 novooboljele 103 osobe
U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata su 103 nove pozitivne osobe na COVID-19, potvrđenih PCR testiranjem (29 osoba iz Vinkovaca, 20 osoba iz Vukovara, šest osoba iz Nijemaca, po pet osoba iz Otoka i Ivankova, po četiri osobe iz Babine Grede i Đeletovaca, tri osobe iz Privlake i Markušice, po dvije osobe iz Županje, Borova, Cerića, Cerne, Lovasa i  Rokovaca te po jedna osoba iz Iloka, Čakovaca, Drenovaca, Gradišta, Jarmine, Mirkovaca, Mohova, Orolika, Ostrova, Srijemskih Laza, Starih Jankovaca i Štitara).
Preminula je jedna osoba.
Od početka epidemije ukupan broj oboljelih osoba je 14626, od kojih je 13871 izliječena, a ukupno je preminulo 277 osoba.
Trenutno je u županiji 37 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirane su 362 osobe, te je ukupno do sada testiranih osoba na području županije 97975.
U samoizolaciji se na području županije nalazi 895 osoba.  
Od ukupnog broja pozitivnih na COVID-19 u Vukovarsko-srijemskoj županiji, 18 je pozitivnih osoba iz sustava zdravstva (tri liječnika, osam med. sestara / tehničara, pet drugih zdravstvenih radnika i dva nezdravstvena radnika).
U samoizolaciji iz sustava zdravstva nalazi se jedan radnik (jedna med. sestra/tehničar).
Iz sustava obrazovanja ukupno je oboljelo 14 nastavnika i 103 učenika.
U samoizolaciji se nalazi pet nastavnika i 576 učenika.
(Subota, 23 Listopad 2021 10:08)
Novi sustav za naplatnu opremu u vozilima GPP Osijek

Započela je posljednja faza ugradnje nove opreme ticketing sustava posljednje generacije, koja se provodi u okviru modernizacije i unapređenja elektronskog sustava prodaje i kontrole karata u vozilima osječkog Gradskog prijevoza putnika.

(Subota, 23 Listopad 2021 10:01)
Od 1. prosinca besplatno dopunsko zdravstveno osiguranje za još 120 tisuća građana

Od 1. prosinca će 120 tisuća građana, a uglavnom je riječ o umirovljenicima, dobiti policu dopunskog zdravstvenog osiguranja na teret države.

(Subota, 23 Listopad 2021 09:57)
Novi podatci o sudaru u kojemu su poginule tri osobe

Očevidom prometne nesreće na A3 kod Okučana u kojoj su u sudaru teretnog i osobnog vozila danas poginule tri osobe, utvrđeno je da je teretnim autom hrvatskih oznaka upravljao 25-godišnji državljanin Hrvatske, dok su u osobnom automobilu oznaka Srbije bile tri osobe, javlja Hina.

Teška prometna nesreća dogodila se iza 15 sati na nadvožnjaku autoceste A3, na izlazu sjeverne kolničke trake kod Okučana, gdje je došlo do sudara teretnog vozila hrvatskih nacionalnih oznaka i osobnog automobila srbijanskih nacionalnih oznaka, priopćila je Policijska uprava brodsko-posavska. Na mjesto nesreće izašao je općinski državni odvjetnik, koji, uz asistenciju policijskih službenika, obavlja očevid. Za sada je utvrđeno da je teretnim automobilom hrvatskih nacionalnih oznaka upravljao 25-godišnji državljanin Republike Hrvatske, dok su se u osobnom automobilu nacionalnih oznaka Republike Srbije nalazile tri osobe - dvojica muškaraca 1983. i 1986. godište te jedna ženska osoba 1964. godište. 

Nastavlja se očevid kojim se utvrđuju okolnosti i činjenice pod kojim se dogodio ova teška prometna nesreća.

Od 15,40 sati prometna traka za isključivanje vozila iz smjera istoka na autocesti A3 je privremeno zatvorena za promet, koji se preusmjerava alternativnim prometnim pravcima.

(Petak, 22 Listopad 2021 20:17)
Tri osobe poginule u sudaru osobnog i teretnog vozila kod Okučana

U sudaru teretnog i osobnog automobila srbijanskih nacionalnih oznaka na nadvožnjaku autoceste A3 kod Okučana poginule su tri osobe, izvijestila je slavonsko-brodska policija.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:45)
U posljednjih tjedan dana od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nisu bile cijepljene

U tjednu od 16. do 22. listopada u Hrvatskoj su od covida-19 umrle 123 osobe od kojih 93 nije bilo cijepljeno, objavila je Vladina stranica koronavirus.hr, a prenosi Hina.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:29)
Biciklistička staza povezala Osijek i Bilje

Prigodnim presijecanjem vrpce službeno je otvorena rekonstruirana i modernizirana biciklističko-pješačka staza između Osijeka i Bilja, uključujući i dio kroz Blatnu ulicu u Bilju, ukupne dužine od 4,2 kilometra.

(Petak, 22 Listopad 2021 17:28)
Mirjana Đermadi

Mirjana Đermadi

Petak, 22 Listopad 2021 14:43

U prostoru vinkovačkih osnovnih škola, vrtića i dječjih igrališta bit će postavljeno ukupno 30 edukativnih dječjih setova od po tri spremnika za odvajanje plastike, papira i stakla/bio otpada koji će biti prilagođeni uzrastu djece. Projekt je vrijedan oko milijun kuna a realizirala ga je  vinkovačka Agencija za razvoj i investicije VIA.

Također, za kućanstva je osigurano ukupno 1.500 kompostera od 350 litara za odvajanje bio otpada.

-Cilj projekta je smanjiti količine biorazgradivog otpada koji se odlaže na odlagalištima, te povećanje stope odvojenog prikupljanja komunalnog otpada, ali i podučiti djecu kako pravilno odvajati otpad -rekla je Danijela Slipčević, direktorica VIA-e.

Petak, 22 Listopad 2021 14:31

U Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, 4. studenoga 2021. godine, bit će otvorena izložba pod nazivom Sloboda se njegovim imenom zove, a u povodu 30. obljetnice stradanja Vukovara. Riječ je o izložbi koju je u suradnji s Nacionalnom sveučilišnom knjižnicom radila Gradska knjižnica Vukovar, najavila je ravnateljica Gradske knjižnice Vukovar, Jelena Miškić.

-Prigoda je to da uvidom u fotografije, knjige, novinske članke i ostalu građu koji čuvaju knjižnice i partneri na projektu, oživimo sjećanja na žrtvu našeg prekasnog grada na Vuki i Dunavu kao i na njegovu obnovu i suvremeni život u kojem značajnu ulogu imaju kulturne ustanove i njihovi programi. Osim dokumentarno povijesnog dijela, izložba prikazuje i suvremeni Vukovar. Donosi popis kulturnih institucija koje djeluju u gradu kao i podružnica poput Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Matice hrvatske i Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar kako bi se na što bolji način prikazala međusobna suradnja, povezanost i kvaliteta programa ovih baštinika kulturne memorije.- naglasila je Miškić.

Istaknula je kako nakon dobivene nagrade za virtualnu izložbu o životu i radu Nikole Andrića, nastavljena dobra suradnja s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom u Zagrebu na polju virtualnih izložbi, te će i ova izložba nakon 4. studenoga u Zagrebu dobiti  digitalnu inačicu. Izložba je realizirana u suradnji s Nacionalnom i sveučilišnom knjižnicom, Večernjim listom, Udrugom za promicanje kulture povijesti Kliofest,  te uz potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske.

-Ovom izložbom želimo odati počast gradu Vukovaru u povodu 30. obljetnice njegova stradanja te dati svoj doprinos u obilježavanju ovogodišnjega Dana sjećanja na žrtve Domovinskoga rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.- zaključila je Miškić.

Četvrtak, 21 Listopad 2021 12:56

Uz Svjetski dan osteoporoze koji se  obilježava 20. listopada javnost, a posebno stariju populaciju želi se upozoriti na bolest koju uzrokuje gubitak koštane mase i upravo je najzastupljenija kod osoba starije životne dobi.

Osteoporoza je matabolička bolest i jedna je od takozvanih „nevidljivih“ bolesti, jer do simptoma i posljedica dolazi kad je već u uznapredovalom stadiju. Procjenjuje se da će jedna od 3 žene i jedan od 5 muškaraca starijih od 50 godina doživjeti prijelom kosti uslijed osteoporoze, upozorila je Sanja Gali epidemiolog u vukovarsko-srijemskom Zavodu za javno zdravstvo.

-Osteoporoza se može javiti kod žena već nakon 50. godine života zbog pada razine hormona i ulaska u menopauzu, no najčešće se javlja kod starijih osoba i češće kod osoba koje već imaju u obiteljskoj anamnezi nekoga tko je obolio od osteoporoze. Češće pogađa osobe koje imaju nisku tjelesnu masu, konzumiraju alkohol i cigarete- naglasila je doktorica Gali.

Liječnik Marko Samardžić Ilić, specijalist fizikalne medicine i rehabilitacije i voditelj Odjela za  fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i reumatologiju u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici Vukovar naglasio je  kako je jedna od osnovnih prevencija osteoporoze vitamin D.

-Prvi korak je nadoknada vitamina D, a zatim prehrana bogata kalcijem. Vitamin D pomaže samu apsorpciju kalcija  u kosti i to je prvi lijek za osteopeniju ali i za preventivu.- rekao je Samardžić Ilić.

- Pacijentima  je bitna  tjelesna aktivnost, a kod starijih i sama prevencija pada, jer  su stariji pacijenti podložniji nekim prijelomima, kao što je podlaktica i kuk – naglasio je dr. Samardžić Ilić te istaknuo kvalitetu prehranu kako dio preventive od osteoporoze.

Osteoporoza, s njom povezani prijelomi, i posljedično smanjenje produktivnosti i neovisnosti imaju značajan utjecaj na kvalitetu života pojedinca i predstavljaju velik financijski teret za zdravstvene i ekonomske sustave. Važno je preventivnim mjerama utjecati na osteoporozu kroz cijeli životni vijek, a u starijih osoba pokušati prevenirati daljnje smanjenje koštane mase i prijelome.

Četvrtak, 21 Listopad 2021 09:52

Jučer oko 12 sati između mjesta Koritne i Viškovaca došlo je do naleta pružnog vozila na 79- godišnju  pješakinju pri čemu je ona smrtno stradala na  mjestu nesreće, izvijestila je PU Osječko-baranjska. Do nesretnog slučaja je došlo na način da se strojovođa (44 godine)  pružnog vozila  kretao  iz Đakova u smjeru Osijeka i na pruzi je zvučnim signalom upozorio 79-godišnju  pješakinju koja se kretala. Nažalost, pješakinja se nije na vrijeme maknula s pružnoga prijelaza te je vozilo naletjelo na nju te je uslijed udara odbačena i na mjestu nesreće je  smrtno stradala. O ovome događaju slijedi izvješće  Županijskom državnome  odvjetništvu.

Srijeda, 20 Listopad 2021 14:25

Tribinom Humanitarni konvoj liječnika bez granica u opkoljenom Vukovaru obilježena  je 30. godišnjica humanitarnog konvoja, kojim je 19. listopada 1991. iz vukovarske bolnice evakuirano 112 teških ranjenika. Tribina je održana u Zagrebu, a gosti tribine bili su akademik Ivica Kostović, liječnik dragovoljac u Glavnom sanitetskom stožeru Republike Hrvatske, prof.dr. Andrija Hebrang, ratni ministar zdravstva RH, Drago Skoko, vukovarski branitelj i sudionik konvoja i dr. Edin Zujović, voditelj transfuziološke službe u Vukovarskoj bolnici 1991. koji je podsjetio na ta događanja.

-U to smo vrijeme, početkom listopada 1991., u Vukovaru imali 250 teških ranjenika, a broj se svakim danom povećavao. No mi nismo znali ni kada će konvoj doći  ni koliko će vozila  u konvoju doći, a niti  koliko će ranjenika moći biti evakuirano, ali smo imali nadu kako će konvoji dolaziti barem jednom tjedno, jer smo dobili informaciju kako to Europska zajednica ugovara i stoji iza toga te kako će u konvoju biti liječnici bez granica i medicinsko osoblje.- sjeća se Zujović dodajući kako je tih 112 ranjenika ipak uspješno izašlo iz Vukovara nakon gotovo 15 sati neizvjesnog putovanja. To je bio i jedini konvoj kojim su ranjenici evakuirani iz Vukovara, prije njegovoga pada.

Organizator  tribine je Udruga "Za Vukovar" čiji je dopredsjednik Damir Luka Saftić naglasio kako je Vukovar za njega svetinja i kako će se udruga uvijek prisjećati se ratnog Vukovara i hrabrosti njegovih branitelja, medicinskog osoblja vukovarske ratne bolnice, ali i civila koji su preživljavali u skloništima.

-Udruga Za Vukovar svake godine organizira akciju biciklom do Vukovara. Ove godine iz Zagreba krećemo 14. studenoga  kako bi u Vukovar  stigli 17. studenoga. Pokrenuli smo i akciju Dobrovoljnog darivanja krvi tako da svake godine po dolasku u Vukovar darujemo krv za potrebe  vukovarske bolnice. – kaže Saftić.

Tribina je održana pod pokroviteljstvom gradonačelnika grada Zagreba Tomislava Tomaševića, a kao posebna gošća tribine bila je i estradna umjetnica Tereza Kesovija.

Srijeda, 20 Listopad 2021 12:12

U Hrvatskoj su podacima Nacionalnog stožera civilne zaštite zabilježena 3162 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je značajan porast u odnosu na prošla dva tjedna, a umrle su 23 osobe.

Broj zaraženih u posljednjem danu veći je za više od 50 posto u odnosu na prošlu srijedu kad su potvrđena 2022 nova slučaja, dok je prije dva tjedna Hrvatska brojila 1925 novih slučajeva

Udio pozitivnih na 10.691 testiranih uzorka iznosi gotovo 30 posto.

Trenutno je aktivno 11.995 slučajeva. Među njima je 939 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 131 pacijent, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer. U samoizolaciji je trenutno 21.296 osoba.

Zaključno s jučerašnjim danom utrošeno je 3.530.290 doza cjepiva, a cijepljeno je 55,38 posto odraslog stanovništva.

Srijeda, 20 Listopad 2021 09:58

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 106 novih pozitivnih osoba na COVID-19, najviše iz Vinkovaca, 24  osobe te iz Vukovara  14 osoba. Slijedi 11 osoba iz Drenovaca, 5 osoba iz Ivankova, 4 osobe iz Županje, po 3 osobe iz Andrijaševaca, Babine Grede, Bršadina, Otoka, Privlake, Starih Mikanovaca, Vrbanje, po 2 osobe iz Cerne, Đeletovaca, Gaboša, Nuštra, Srijemskih laza i Vere, te po 1 osoba Berka, Bobote, Bošnjaka, Cerića, Gradišta, Iloka, Komletinaca, Lovasa, Nijemaca, Novih Mikanovaca, Retkovaca, Rokovaca, Slakovaca, Šiškovaca i Tompojevaca. Nema preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 37 osoba hospitalizirano zbog COVID-19 bolesti. U samoizolaciji se na području županije nalaze 632 osobe.

Srijeda, 20 Listopad 2021 08:08

U sklopu projekta integriranog upravljanja destinacijom IQM Destination kojeg Vukovar implementira sada već više od godinu dana, provodi se između ostalog i aktivnost mjerenja on-line reputacije destinacije koja će  dati povratne informacije o kvaliteti usluge i proizvoda te u konačnici o imidžu Vukovara kao turističke destinacije, priopćili su iz Turističke zajednice grada Vukovara.

-Vukovar je od početka ove godine do listopada kao zanimljiva i atraktivna turistička destinacija ostvario odlične rezultate kvalitete u turizmu i to 92/100 u usporedbi s prošlogodišnjim podacima istog razdoblja. Ukupno 5300 recenzija u gradu Vukovaru prikupljeno je od 92 mjerena objekata, posjećenih atrakcija, ugostiteljskih objekata, hostela, hotela i lokalnih proizvođača. Broj recenzija povećao se za gotovo 2000 novih u odnosu na prethodnu godinu, a najveći dio recenzija prikupljen je s platformi poput Google Maps-a, Booking-a, Facebook-a, Tripadvisor-a i Airbnb-a.- naglasila je Marina Sekulić, direktorica Turističke zajednice grada Vukovara.

Istaknula je kako je potrebno je intenzivno pratiti recenzije i trendove, te pomoću njih kontinuirano raditi na poboljšanju kvalitete kako bi turističke destinacije opstale.  Visoka razina kvalitete ključan je faktor u održavanju konkurentnosti na današnjem tržištu. Kvaliteta u turizmu uključuje dosljedno isporučivanje proizvoda i usluga gostiju u skladu s očekivanim standardima.

-Recenzije su odlična povratna informacija od strane posjetitelja jer iz prve ruke možemo saznati  koliko im se svidio turistički proizvod ili usluga, te ono najbitnije – ukupan dojam o cijeloj destinaciji. Važno je pažljivo odgovarati na recenzije, te kontinuirano poraditi na poboljšanju kvalitete. Kako bismo bili u korak s trendovima i promjenama na sve više globaliziranom i promjenjivom tržištu moramo osluškivati posjetiteljeve želje i potrebe, prilagođavati se standardima zadanim u okviru projekta IQM Destination, uključivati destinacijske partnere, promovirati se u sinergiji i izvrsnosti. – rekla je Sekulić te dodala kako Turistička zajednica grada Vukovara nastavlja s edukacijama, te kontinuirano potiče dionike u turizmu na povećanje kvalitete, integraciju lokalnih proizvoda, preporuke gostima da posjete sadržaje u Vukovaru i okolici, stalnom inoviranju i kreiranju nove ponude, a sve u cilju privlačenja većeg broja gostiju, duži boravak, veće zadovoljstvo gostiju i kao cilj odgovornog turizma – zadovoljnije stanovnike našeg grada.  

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija