NAJNOVIJE
Vukovaru bod protiv Dugopolja

Nogometaši HNK Vukovar 1991 odigrali su utakmicu 16. kola Prve nogometne lige protiv Dugopolja.

(Nedjelja, 27 Studeni 2022 10:19)
Održana radionica "Vježbe nakon operativnog zahvata na dojci"

Važnu ulogu u ranom otkrivanju raka dojke ima samopregled grudi te redovite ultrazvučne i mamografske kontrole. Svaka žena bi trebala uvidjeti važnost redovitih pregleda te znati prepoznati sumnjive promjene na dojci, kako bi mogla zaštiti svoje zdravlje.

(Subota, 26 Studeni 2022 10:27)
Iz policije pozivaju žene koje trpe nasilje da im se obrate i potraže pomoć

Danas je u Vukovaru održan sastanak povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama čiji je inicijator Županijski tim Vukovarsko-srijemske županije za sprečavanje i borbu protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji. Na sastanku su sudjelovale  i policijske službenice za prevenciju Policijske uprave vukovarsko-srijemske. Tim povodom iz PU vukovarsko-srijemske poslali su priopćenje za javnost u kojem stoji:

(Petak, 25 Studeni 2022 16:22)
Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji

Povodom nadolazećih blagdana Vukovarsko-srijemska županija darivala je 78 ukrajinskih obitelji.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:02)
U dvije godine zaprimili 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama iz Nacionalnog pozivnog centra za žrtve kaznenih djela i prekršaja izvjestili su da je taj centar od studenoga 2020.godine do danas zaprimio 1709 poziva žrtava rodno uvjetovanoga nasilja te istaknuli da društvo mora štititi ranjive pojedince.

(Petak, 25 Studeni 2022 15:01)
"Advent pun čarolija" stiže u Vukovar

„Advent pun čarolija“ slogan je ovogodišnjeg vukovarskog Adventa u periodu od 27.11.-24.12.2022., koji će perivoj dvorca obitelji Eltz ponovno obući u blagdansko ruho i tako zasjati u blagdanskom raspoloženju. U perivoju uz obalu Dunava biti će postavljeno klizalište – vukovarska Ledena čarolija, pozornica za glazbene večeri, ugostiteljske kućice, betlehemsko naselje, a u Galeriji Oranžerija biti će uređen Kutak Djeda Božićnjaka za one najmlađe, navela je Davorka Krajnović Naletilić, predstavnica Turističke zajednice Grada Vukovara.
- Programi su predviđeni petkom i subotom poslijepodne i navečer, dok će klizalište raditi svakim danom. Na pozornici će nastupiti bandovi različitih žanrova, tamburaški sastavi, bendovi duhovne glazbe, nastupi glazbene škole i dječjeg zbora, a u Kutku Djeda Božićnjaka planirane su razne radionice, predstave, pričanje prigodnih priča za djecu. Posljednji adventski vikend obasjat će Svjetlosna čarolija koja će zgrade u perivoju obojati svjetlom s prigodnom motivima, a poseban ugođaj stvorit će instalacija sa stotinjak stoljetnih fenjera koji će nas vratiti u neka davna vremena – rekla je.

U okviru Adventa i ove godine održat će se i 25. vukovarske adventske svečanosti, tradicionalna manifestacija koju Gradski muzej Vukovar organizira u suradnji s Javnom ustanovom u kulturi Hrvatski dom i Župom sv. Filipa i Jakova, najavila je Ružica Marić, ravnateljica Gradskoga muzeja Grada Vukovara.
- Prvu adventsku svijeću zapalit će gradonačelnik grada Vukovara Ivan Penava, drugu stalni suradnik i organizator Tihe noći u Vukovar, Branko Uvodić, treću će upaliti predstavnici glumačkoga svijeta, Mladena Gavran te četvrta pripada mladosti Vukovara, onima koji su se istaknuli, a to su učenici Gimnazije Vukovar. Svaki ovaj tjedan ima svoj bogati i raznoliki kulturni program – rekla je Marić.

Zamjenik vukovarskog gradonačelnik Filip Sušac, rekao je kako su se i ove godine, unatoč izazvanoj godini u financijskom smislu, odlučili smo svoje sugrađane razveseliti blagdanskim ugođajem.
- Ovogodišnji advent pun je raznolikog sadržaja, kako za one najmlađe, tako i za starije. Od besplatnog klizališta za sve posjetitelje do gastro i glazbenog programa. Tradicionalno djeci koja pohađaju vrtiće, do osnovnoškolske dobi i ove godine podijelit ćemo prigodne paketiće i sukladno tome osigurali smo u proračunu sto tisuća kuna – rekao je Sušac.
Podjela paketića predviđena je za 21. prosinca 2022. u 17 sati, perivoj dvorca Eltz. Tijekom svih adventskih vikenda bit će moguće voziti se Božićnom kočijom i posjetiti betlehemsko selo, a posljednjeg adventskog vikenda održat će se i Božićni sajam na kojem se već tradicionalno nude domaći, autohtoni proizvodi i prigodni božićni suveniri.

Neizostavno klizalište će i ove godine biti smješteno u perivoju Dvorca Eltz i to besplatno za sve posjetitelje, a njegovo otvorenje očekuje se 27. studenog 2022. Nuditi će brojne sportske sadržaje za naše sugrađane, a da je sve spremno, potvrdio je ravnatelj Javne ustanove Sportkih objekata Vukovar, Ivan Szabo.
- Prošle godine bilo je više od deset tisuća posjetitelja klizališta. Obnovili smo fond klizaljki koje su također besplatne. Radno vrijeme je od 9-21 h od ponedjeljka do četvrtka, a petak i subota od 9-22 h. Klizalište je spremno, led se radi sedam dana, malo nas ometaju vremenske prilike, kada temperatura pređe 10 celzijevih stupnjeva onda dolazi do topljenja, ali nadam se da će sam led biti spreman za nedjelju. Imamo školu klizanja za djecu i odrasle, igre na ledu za djecu i mlade, mala škola hokeja i organizirani posjeti školske i vrtićke djece- naveo je Szabo.
Organizator ovog događanja su Turistička zajednica Grada Vukovara i Grad Vukovar u suradnji s Gradskim muzejom grada Vukovara i Javnom ustanovom Sportski objekti Vukovar.

(Petak, 25 Studeni 2022 14:23)
Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova VSŽ o značaju Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Na sjednici Povjerenstva za ravnopravnost spolova Vukovarsko-srijemske županije, sazvanoj povodom Međunarodnoga dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava danas 25.studenoga, bilo je govora o značaju ovoga datuma i povijesnom razvoju ženskih ljudskih prava.

Predsjednik povjerenstva i dožupan vukovarsko-srijemski Srđan Jeremić naglasio je da svi statistički pokazatelji govore o porastu nasilja nad ženama u cijelom svijetu pa tako i u Hrvatskoj te građane, a posebice žene žrtve nasilja pozvao da se ohrabre i nasilje prijave.

- Obilježavanje ovog datuma je važno kako bi se žene ohrabrilo da prijave nasilje, ne samo fizičko, nego i ekonomsko i psihičko. Počinitelji nasilja najčešće su bračni i izvanbračni partneri pa su razlozi neprijavljivanja strah, ekonomska ovisnost, manjak samopoštovanja i nepovjerenje u institucije – naglasio je Jeremić, dodavši da je u prvih osam mjeseci ove godine u Hrvatskoj evidentirano 6,1 posto više žrtava kaznenih djela nasilja u obitelji i 8,2 posto više kaznenih djela počinjenih na štetu članova obitelji nasilničkim ponašanjem, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Posebno zabrinjava, istaknuo je Jeremić da su žrtve tih kaznenih djela u većini žene kao i da je broj slučajeva femicida u Hrvatskoj od početka ove godine do danas 14.

 

(Petak, 25 Studeni 2022 14:21)

Vanessa Kupina

Nedjelja, 04 Rujan 2022 17:46

U nedjelju, 4. rujna, na dunavskoj šetnici svoja vrata službeno je otvorio ugostiteljski objekt, čiju je izgradnju realizirao Grad Vukovar s ciljem stvaranja novih puteva za ugostiteljske sadržaje uz rijeku te povećanje turističke atraktivnosti Vukovara. Otvorenju ugostiteljskog objekta nazočio je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

- Siguran sam da smo ovim prekrasnim objektom na prekrasnoj lokaciji, kojom cirkulira velik broj Vukovaraca i posjetitelja grada Vukovara, dobili jedan reprezentativan ugostiteljski sadržaj koji će upotpuniti i turističku i ugostiteljsku ponudu grada Vukovara. Nadamo se lijepom vremenu i da će se mnogo ljudi uvjeriti u ljepotu ovog ambijenta i pozivam sve građane da uživaju u ljepotama grada Vukovara, Dunava i šetnice – rekao je gradonačelnik Penava te dodao kako je Grad Vukovar u projekt izgradnje objekta uz Dunav u vrijednosti od dva i pol milijuna kuna uložio radi približavanja i otvaranja grada prema rijeci Dunav.

objekt uz Dunav 2 04.09.2022. Vanessa Kupina

Objekt je putem natječaja za davanje u zakup poslovnog prostora bio stavljen ugostiteljima na raspolaganje, a u novom ugostiteljskom objektu već uživaju Vukovarci i posjetitelji Vukovara rekla je Jadranka Kovčalija, vlasnica ugostiteljskog objekta.
- Otvorenjem obrta uz Dunav ostvario mi se san i trudit ću se ne razočarati niti goste niti Grad Vukovar koji je opremio objekt koji je bio u potpunosti spreman za rad. Atmosfera uz Dunav je predivna, gosti uživaju u pogledu i nadamo se da će ovo biti mjesto na kojemu će se Vukovarci moći opustiti i odmoriti – rekla je Kovčalija.

Subota, 03 Rujan 2022 16:29

U organizaciji Vukovarskog triatlon kluba, u suradnji sa Sportskim objektima Vukovar, Udrugom kineziologa grada Vukovara, Zajednicom sportskih udruga grada Vukovara uz podršku Udruge Baranja i turizam u Vukovaru se održava biciklistička manifestacija BRUT Vukovar.

Subota, 03 Rujan 2022 14:18

U Vinkovcima i Vukovaru održan je 3. Media In Time festival novinarstva.

Subota, 03 Rujan 2022 11:44

U subotu, 3. rujna na Gradskoj tržnici Vukovar provedene su aktivnosti EU projekta “Flowing in the Danube” kojega provodi Danubiana Network u suradnji s Gradom Vukovarom te Razvojnom agencijom Vukovar i lokalnim udrugama.

Subota, 03 Rujan 2022 08:14
Održana je 15. večer mađarskog folklora u organizaciji Udruge Mađara grada Vukovara. Riječ je o manifestaciji čiji je cilj očuvanje mađarske tradicije, kulture i običaja rekla je Rozalija Jakumetović, predsjednica Udruge Mađara grada Vukovara. 
- Populacija Mađara u Vukovara je posljednjih godina opala, starija smo populacija, ali unatoč tome održavamo mađarsku kulturu u Vukovaru ovakvim manifestacijama. Održavamo 15. Večer mađarskog folklora na kojima sudjeluju i gosti iz Kotline sa starim mađarskim pjesmama kao što su se nekada pjevale u svatovima, pjevački zbor Udruge Mađara grada Vukovara kao i mladi gosti iz Batine s mađarskim plesovima – opisala je Jakumetović te dodala kako je Udruga Mađara grada Vukovara osnovana 2008. godine te od tada svake godine održava tradicionalnu Večer Mađarskog folklora, a ovogodišnjoj je nazočio i gradonačelnik grada Vukovara, Ivan Penava koji je rekao kako je mađarska nacionalna manjina primjer djelovanja za opće dobro. 
mađari 2
- Ovdje je riječ o jednoj maloj zajednici, ali vrlo aktivnoj zajednici koja je u proteklim godinama uz pomoć mađarske Vlade, Vlade Republike Hrvatske i nas u Gradu Vukovaru otvorila Mađarski dom, a koji obiluje manifestacijama, umjetničkim programima, rukotvorinama. Inače su manjine u gradu Vukovaru dosta aktivne, tako je i s mađarskom, a volio bih kada bi bile još aktivnije. U svakom slučaju Grad će pogurati svaku inicijativu koja dođe od strane nacionalnih manjina – rekao je gradonačelnik Penava. Josip Paloš, pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti rekao je kako Grad Vukovar ima izvrsnu suradnju sa svim nacionalnim manjinama Vukovara.
- Nastojimo sve udruge, pa tako i udruge nacionalnih manjina, i u ovim kriznim vremenima pomagati što ćemo nastaviti i u budućnosti. Uz financijsku pomoć, trudimo se biti i podrška njihovom radu koji moram pohvaliti jer upravo oni svojim radom obogaćuju kulturni život Vukovara – rekao je Paloš.
Subota, 09 Srpanj 2022 10:01

U Gradskoj knjižnici Vukovar, na Odjelu za mlade Spajalica, ove subote održava se jubilarni, 10. sajam knjiga LikeBook na kojemu je građanima do 12 sati dostupno više od 500 naslova po simboličnim cijenama.

Subota, 18 Lipanj 2022 09:40

U našoj emisiji za djecu i mlade ove subote donosimo mnoštvo tema pa tako poslušajte o trećem međunarodnom maketarskom natjecanju održanom u Vukovaru, prvoj godini emitiranja školskog radija Ekonomske škole Vukovar, terenskoj aktivnosti za učenike triju škola koje sudjeluju u programu Prevenko, ali i drugim zanimljivim temama.

Emisiju uređuje i vodi Vanessa Kupina.

Subota, 04 Lipanj 2022 09:45

U našoj emisiji za djecu i mlade ove subote donosimo mnoštvo tema pa tako poslušajte tome koliko je maturanata svoje srednjoškolsko obrazovanje završilo u Vukovarsko-srijemskoj županiji, kako su svoj dan proslavili maturanti Osijeka, Olimpijskom festivalu dječjih vrtića Vukovarsko-srijemske županije, Županijskoj smotri učeničkih zadruga održanoj u Vukovaru, ali i drugim zanimljivim temama. 

Emisiju uređuje i vodi Vanessa Kupina.

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija