Ispiši ovu stranicu

Josiću šest mjeseci zatvora i godinu dana uvjetne kazne

Odvjetnik Zvonimir Hodak i Tomislav Josić nakon izricanja presude na Općinskom sudu u Vukovaru Odvjetnik Zvonimir Hodak i Tomislav Josić nakon izricanja presude na Općinskom sudu u Vukovaru Foto: R.Rac

Na Općinskom sudu u Vukovaru održano je posljednje ročište u slučaju predsjednika Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, Tomislava Josića. Nakon iznošenja Josićeve obrane, sutkinja je izrekla osuđujuću presudu. 

- Osuđen sam na šest mjesec zatvora i godinu dana uvjeta. Ovo nije kraj. Mi ćemo uložiti žalbu na ovu odluku. Ovo je politička odluka kao i u slučaju Tomislava Merčepa, dokaza nema, ali sam valjda svojim autoritetom mogao spriječiti neka zbivanja u gradu.  Ići ćemo do Ustavnog suda ili do suda u Strasbourgu i dokazati kako u Vukovaru nije bilo niti organiziranog skidanja niti razbijanja dvojezičnih ploča - rekao je Josić novinarima nakon završetka ročišta.

Josićev odvjetnik, Zvonimir Hodak je rekao kako se radi o sramotnoj i političkoj presudi.

- S puno kompromisa u svojoj izjavi, rekao bih da je riječ o još jednoj sramotnoj, političkoj presudi, bez ijedne činjenice i bez ijednog dokaza. Oni smatraju da bi mi trebali biti zadovoljni, pošto je to uvjetna presuda na šest mjeseci odnosno godinu dana. Ako tu presudu potvrdi vukovarski Županijski sud, što vjerujem da hoće, ostaje nam Ustavni sud Republike Hrvatske i Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourg. Ići ćemo do kraja i uvjeravam vas da ćemo dobiti - rekao je Hodak.

- Nastavlja se progon hrvatskih branitelja, koje je danas jako lagano osuditi, to vidimo svakodnevno. Oni koji su napadali Hrvatsku su u puno boljem položaju, nažalost, jer njih se ne osuđuje, a ja bih volio da je jednaki kriteriji za sve - poručio je Josić, dodajući kako su u Hrvatskoj izgleda jedini problem hrvatski branitelji koje treba osuditi.

Podsjetimo, Josić se teretio za organizaciju svih događanja 2. rujna 2013. godine, odnosno, da je nagovorio i izmanipulirao ljude koji su potom razbili postavljene dvojezične ploče. 

Pročitano 2916 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac