Ispiši ovu stranicu

Otkriveno spomen obilježje

U ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djevojčica i dječaka U ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djevojčica i dječaka Foto: dalmacijanews.hr/HRV

U ratnim razaranjima tijekom Domovinskog rata poginulo je 402 djevojčica i dječaka, a njima u čast u Slavonskom Brodu je otkriveno spomen obilježje "Prekinuto djetinjstvo", idejni rad autora Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak. 

Slavonski Brod je kao mjesto postavljanja spomen obilježja odabran zbog činjenice da je tijekom Domovinskog rata živote izgubilo 28 djevojčica i dječaka iz ovog grada.

- U jednom trenutku, pedeset metara od mene, 3. svibnja 1992. godine poginulo mi je troje djece, supruga i majka. U istom napadu poginulo je još dvoje djece obitelji Petrović. Sva djeca su se držala za ruke. Tog dana grad je nadlijetalo devet MiG-ova, a kad sam ugledao crveni oblak prašine sve mi je bilo jasno, rukama sam kopao da dođem do njih - prisjetio se Josip Stanić, koji je cvijeće položio kod spomen obilježja ispred udruge roditelja poginule djece.

Gradonačelnik Mirko Duspara izjavio je kako time nije završena i obveza prema nevinim žrtvama budući da za ova stradanja nitko nije odgovarao. Na svečanosti je prisustvovalo i izaslanstvo Vlade koje je predvodio prvi potpredsjednik Tomislav Karamarko.

Anđeli, najnevinije žrtve, djeca poginula u Domovinskom ratu, konačno, nakon 20 godina čekanja dobile su spomenik. Spomen obilježje "Prekinuto djetinjstvo" otkrila su djeca i mladi iz obitelji djece poginule u ratu.

- Izgubila sam kćer, 1993. Petrinjski četnici su je ubili na obali Kupe i ranili sina i nećaka. Strašno. Ali, vjerujem da je moje dijete živo i znam da je na nebu i da je anđeo - potresne su riječi majke poginulog djeteta, Đurđe Gmaz.

Spomen obilježje "Prekinuto djetinjstvo" autorski je rad Petra Dolića i Petre Tončić Lipovščak i simbolično podsjeća na tragediju - slagalicu koja nikada neće biti do kraja ispunjena.

U znak sjećanja i kao pogled u budućnost - bijelu ružu pred spomenikom ostavili su i učenici slavonskobrodskih osnovnih škola.

Na otkrivanju spomenika bili su i predstavnici vlasti. Potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko, ministar branitelja Tomo Medved, ministri  Zdravko Marić i Nada Šikić. Izaslanik predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur, te Pero Ćosić u ime hrvatskog Sabora. Cvijeće su položili i predstavnici Grada i Županije.

Pročitano 1421 puta
Ocijeni sadržaj
(3 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac