Ispiši ovu stranicu

Inicijativa za odavanje počasti srpskim žrtvama

Varivode Varivode Foto: hrt.hr

Odvjetnik Luka Mišetić, koji je pred Haškim sudom branio generala Antu Gotovinu, u povodu 20. obljetnice Oluje iznio je zanimljivu inicijativu.

U autorskom tekstu za Jutarnji list predložio je da Hrvatska službeno obilježava stradanje Srba nakon Oluje, čime bi se, siguran je, napokon smanjile političke tenzije između Hrvatske i Srbije.

Dana 28. rujna 1995. u selu Varivode ubijeno je devet mještana srpske nacionalnosti. Upravo je taj datum Mišetić predložio da se u Hrvatskoj obilježava kao dan stradalih sugrađana srpske nacionalnosti. Mislim da je to ljudski, civilizacijski, kršćanski i ne vidim što bi u tome bilo sporno, smatra.

Mišetić je dobro upoznat sa svim zbivanjima prije i poslije Oluje. Svoju inicijativu ne planira službeno uputiti Vladi. Nada se, kaže, da svi imamo zajednički interes da se napetosti smire.

Povjesničar Hrvoje Klasić ističe kako zločine treba kazniti, a žrtvama dati odštetu te da onda nikakav poseban dan nije potreban. Ovako smatra samo se zadovoljava forma, a ne sadržaj.

U SDSS-u i Srpskom narodnom vijeću o ovome još nemaju službeno stajalište. U Varivodama, pak, ovakav prijedlog smatraju i više nego dobrodošlim.

Zasad ni iz Vlade, ni iz najjače oporbene stranke, na ovaj prijedlog nema komentara, javlja HRT.

Pročitano 1150 puta
Ocijeni sadržaj
(6 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Robert Rac