Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Obljetnica mirne reintegracije Podunavlja

Skup u Vukovaru okupio sudionike procesa mirne reintegracije Skup u Vukovaru okupio sudionike procesa mirne reintegracije Foto: A. Lovric

Škare Ožbolt: hodali smo kao po staklu da se netko ne poreže

U Vukovaru se  okruglim stolom u organizaciji Zaklade Friedricha Eberta  i Europskog doma Vukovar obilježava 17. obljetnica mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja. Tema okruglog stola su učinci Erdutskog sporazuma na sadašnje stanje o čemu su govorili sudionici procesa mirne reintegracije, a prva među njima je Vesna Škare Ožbolt koja je kao predsjednica Nacionalnog odbora za uspostavu povjerenja aktivno provodila cijeli proces na nekad okupiranom području. –Mi smo svi tada  hodali kao po staklu pazeći da se nitko ne poreže. Sada to tako isto treba raditi i nikakve odluke se ne smiju donositi na silu, preko noći. Napretka mora biti-poručila je Škare Ožbolt. Govoreći o problemu uvođenja dvojezičnosti u Vukovar Škare Ožbolt je mišljenja da to ne može biti rat dviju stranaka već treba iti u funkciji ljudskih prava. U ime organizatora, Europskog doma, o značaju ove obljetnice govorila je predsjednica, Mira Stamatović pojašnjavajući da uvijek nastoje upozoriti na ovaj jedinstveni proces čijim su ostvarenjem spašeni brojni životi i materijalna dobra te da tom prigodom okupljaju predstavnike svih strana koje su u procesu sudjelovale.

Erdutski sporazum, naziv je za Temeljni sporazum o Istočnoj Slavoniji, Baranji i Zapadnom Srijemu koji je postignut tijekom pregovora u američkom Daytonu između hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana i srbijanskoga predsjednika Slobodana Miloševića. Okrugli stol koji je danas održan u Vukovaru okupio je brojne sudionike procesa mirne reintegracije, ali i strane promatrače, a skup su pozdravili i zamjenik vukovarsko-srijemskog župana Đorđe Čurčić i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček. 

Pročitano 3543 puta
Ocijeni sadržaj
(5 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI