Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Vukovarski branitelji konačno dočekali zasluženo priznanje

Pero Perić sa svojim suborcima polaže vijenac na Memorijalnom groblju Pero Perić sa svojim suborcima polaže vijenac na Memorijalnom groblju Foto: A. Lovrić

Obljetnica brigade koja je započela obranu Vukovara

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru je počelo obilježavanje 23. godišnjice legendarne  4. Bojne vukovarske 3. Gardijske brigade čijih je 85 pripadnika poginulo u obrani Vukovara. Od ukupno 306 pripadnika samo njih pet je ostalo na životu, a da nisu niti ranjeni niti zarobljeni u obrani Vukovara. Zbog svog doprinosa u Domovinskom ratu danas je  ovoj postrojbi  dodijeljeno jedno od najvećih odlikovanja Republike Hrvatske, odlikovanje Nikole Šubića Zrinskog koje je Vukovarcima donio izaslanik predsjednika RH Nikica Burić Samoborac, poznati vukovarski branitelj.

 

-Do 25. godišnjice imamo u planu osigurati odlikovanja i za same pripadnike 4. Bojne, željeli bismo u središtu grada postaviti spomenik našim palim suborcima, a već radimo i na pripremi monografije 4. Bojne-najavio je Pero Perić, predsjednik Udruge branitelja 4. Bojne vukovarske 3. Brigade HV-a naglašavajući kako je značaj njihove postrojbe u obrani Vukovara ogroman. –Osnovani smo u lipnju 1991. i obranom grada smo zapovijedali do 2. rujna. Za to vrijeme srušili smo prva tri aviona u Domovinskom ratu. Točnije, 24.  kolovoza smo srušili dva aviona i tog dana je i službeno započeo rat u Vukovaru. Pripadnici naše postrojbe u navedenom su razdoblju na sebe preuzimali sve borbene zadaće u obrani grada, glavne odgovornosti su bile naše,  uništili smo deset oklopnih vozila i puno neprijateljske žive sile - naglasio je Perić dodajući kako zbog svega toga 4. Bojna mora imati svoje zasluženo mjesto u povijesti.

Odajući počast poginulim pripadnicima 4. Bojne vijence su položili izaslanici Predsjednika RH, Ministarstva branitelja, pripadnici 3. Gardijske brigade, predstavnici 4. Bojne, Grad Vukovar i Vukovarsko-srijemska županija. Misa zadušnica za sve poginule vukovarske branitelje služena je u crkvi Svetih Filipa i Jakova u Vukovaru.

Pročitano 2243 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI