Ispiši ovu stranicu

Županija protiv gašenja PPDS-a

Cirba naglašava da će najavljeno ukidanje još više osiromašiti građane Cirba naglašava da će najavljeno ukidanje još više osiromašiti građane Foto: Arhiv HRV-a

Zamjenik župana Vukovarsko-srijemske županije Željko Cirba na sjednici Koordinacije župana, gradonačelnika i načelnika iznio je problematiku najave ukidanja Zakona o područjima od posebne državne skrbi (PPDS).

Taj bi zakon trebao prestati važiti 1.1.2015. godine, a Cirba smatra da bi gašenje PPDS-a izazvalo niz negativnih učinaka na gospodarstvo, poljoprivredu i proračune jedinica lokalne samouprave u našoj županiji. Naglašava da bi u tom slučaju došlo do smanjenja poreznih povlastica i građani bi na našem području od posebne državne skrbi imali manje novca u konačnici što bi samo produbilo njihovo ionako prisutno siromaštvo.

Napominje i da bi prema sadašnjim izračunima, jedinice lokalne samouprave ukidanjem PPDS-a  imale  37 posto manji porez na dohodak što za naše općine i gradove znači 35 milijuna kuna godišnje manje, od toga  u Vukovaru 13 milijuna kuna.

O ovoj se problematici u našoj županiji već naveliko raspravlja, a poduzet će se i dodatni koraci, naglašava Cirba – prije svega izradit će analizu stanja u općinama i gradovima te projekciju o tome što im se može dogoditi gašenjem područja od posebne državne skrbi, a županija će dati i svoje prijedloge mjerodavnima o tome što se na našem području konkretno može učiniti kako bi se prevenirali negativni učinci ukidanja PPDS-a.

Pročitano 1457 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar