Greška
  • JUser: :_load: Nije moguće učitavanje korisnika sa ID: 60
Ispiši ovu stranicu

Documenta traži objavu popisa svih žrtava

Ovako je izgledao Vukovar 1991. godine Ovako je izgledao Vukovar 1991. godine Foto: HRV

Traže objave žrtava poimence

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta zatražio je objavu poimeničnog popisa žrtava rata u Hrvatskoj kako bi se zaustavila manipulacija brojem poginulih. "U posljednja dva tjedna, otkada je počela glavna rasprava u sudskom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Haagu po tužbi Hrvatske i protutužbi Srbije za genocid u ratu u Hrvatskoj, u javnosti se učestalo spominju različiti podaci o broju žrtava rata. Pritom se nerijetko iznose paušalne, netočne i neprovjerene informacije, čime se izravno manipulira živima i obezvrjeđuje one koji su doista stradali", navodi Documenta u svom priopćenju.

Pri iznošenju hrvatske tužbe, u više navrata se ponavlja podatak od oko 12.500 žrtava na hrvatskoj strani, a Documenta upozorava da u Hrvatskoj nikada nije objavljen poimenični popis žrtava rata te da su osobito prijeporni i javno nedostupni, time i neprovjerljivi, podaci o poginulim i ubijenim civilima.

S druge strane, u protutužbi Srbije iznosi se podatak od 1.719 Srba stradalih u "Oluji". No i tu ne postoji poimenični popis stradalih, a neki od izvora u Srbiji koje navode zastupnici protutužbe, pravdajući spomenutu brojku, su vrlo upitne vjerodostojnosti, s popisom žrtava koji sadrži niz nepravilnosti i netočnih podataka, ističu u udruzi Documenta.

Pročitano 1736 puta
Ocijeni sadržaj
(2 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI