Ispiši ovu stranicu

Nakon blokade ceste, državni vrh odustao od kolone sjećanja

Aktivisti stožera prepriječili put vladajućima Aktivisti stožera prepriječili put vladajućima Snimak: Marija Molnar

Nakon što su aktivisti Stožera za obranu hrvatskoga Vukovara u središtu grada blokirali cestu  državni je vrh odustao od hodanja u koloni sjećanja. Predsjednik RH Ivo Josipović, predsjednik Sabora Josip Leko i premijer Zoran Milanović  najavili su kako će samo položiti vijenac na mjestu masovne grobnice na Ovčari. –Organizacijski smo opstruirani i povući ćemo se zbog pijeteta prema žrtvi Vukovara – izjavio je predsjednik Josipović. Milanović je je rekao da je očigledno  kako je stožer kolonu doživio kao utakmicu. –Neka je igraju sami – poručio je Milanović. 

Državni je vrh pratio program komemoracije uz Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u krugu vukovarske bolnice i nakon toga krenuo u kolonu sjećanja predvođenu posljednjim zapovjednicima obrane Vukovara Milom Dedakovićem i Brankom Borkovićem te Tomislavom Merčepom kao i predstavnicima Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskoga rata. Međutim nakon što je započeo program, odslušana himna i minutom šutnje odana počast žrtvama u Domovinskom ratu, krenula je ispred vukovarske bolnice prema Memorijalnom groblja žrtava iz Domovinskoga rata kolona sjećanja predvođena Stožerom za obranu hrvatskoga Vukovara.

Dvije su se kolone u središtu grada srele, no aktivisti stožera su prepriječili svojim tijelima i lampionima daljnji prolaz koloni u kojoj su bili zapovjednici i državni vrh. Branko Borković probio je u jednom trenutku blokadu i povukao za sobom Dedakovića, Merčepa i  predstavnike koordinacije udruga te su oni nastavili put prema groblju s prvom kolonom, no cijeli je državni vrh ostao stajati gotovo 30 minuta, čekajući da prva kolona odmakne kako bi se mogli priključiti.

Kako su u međuvremenu stizale vijesti da aktivisti stožera pripremaju čitav niz akcija kako bi spriječili napredovanje državnoga vrha prema groblju, odlučeno je da odustanu od kolone sjećanja i odu na Ovčaru automobilima.

Pročitano 1817 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Marija Molnar