NAJNOVIJE
Obilježena 33. godišnjica sjećanja na stradanje vukovarske gradske četvrti Sajmište

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen obilježja 12 branitelja i civila stradalih u srpskoj agresiji na mjestu masovne grobnice u Novoj ulici, obilježena je 33. godišnjica sjećanja na stradanje vukovarske gradske četvrti Sajmište.

(Subota, 14 Rujan 2024 11:48)
Gradi se Centar za starije u Našicama

U Ulici Đure Đakovića u Našicama, u blizini Opće županijske bolnice počela je izgradnja Centra za starije osobe Našice.

(Petak, 13 Rujan 2024 15:41)
U subotu počinu Miholjski dani Općine Lovas

U okviru programa održavanja XXVII. Miholjskih dana Općine Lovas u Lovasu će u subotu biti održana arheološka večer s početkom u 19 sati na kojoj će biti predstavljena knjiga Ostave Vukovar Lovas: Nove biografije.

(Petak, 13 Rujan 2024 14:52)
Dan je Veleučilišta "Lavoslav Ružička" u Vukovaru

Održana je svečana sjednica Vijeća Veleučilišta „Lavoslav Ružička“ u Vukovaru kojom je obilježen 19.rođendan ove obrazovne institucije. Na današnji je dan rođen i vukovarski nobelovac Lavoslav Ružička po kojemu je veleučilište i dobilo ime. Tijekom sjednice dodijeljena su priznanja pravnim osobama za izniman doprinos razvoju i suradnji s veleučilištem, kao i priznanja i nagrade nastavnom i nenastavnom osoblju za njihov rad i zalaganje.

(Petak, 13 Rujan 2024 14:22)
Potpisan ugovor za energetsku obnovu Muzeja likovnih umjetnosti i Osijeku

U Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku održana je uvodna konferencija projekta „Energetska obnova zgrade Muzeja likovnih umjetnosti“ i svečano je potpisan ugovor s izvođačem radova na obnovi ove zgrade izgrađene 1895. godine.

(Petak, 13 Rujan 2024 12:32)
U okviru Vinkovačkih jeseni počinju festival „Slovenija u Slavoniji” i Folklorne večeri

U okviru 59. Vinkovačkih jeseni, koje se održavaju od 13. do 22. rujna, na Trgu Vinkovačkih jeseni u 16 sati počinje festival „Slovenija u Slavoniji” na kojemu će čak 350 Slovenaca podijeljenih u 16 skupina pokazati folklor i običaje svojih krajeva. Nastupe slovenskih folkloraša može se pratiti u šatoru na Trgu Vinkovačkih jeseni danas i sutra. Na Slavonskom sokaku nastupa TS San, potom s početkom u 19 sati slijede Folklorne večeri i koncert Parnog valjka.

(Petak, 13 Rujan 2024 11:25)
Otvorenje izložbe „Vukovarcima s poštovanjem i ljubavlju!”

„Vukovarcima s poštovanjem i ljubavlju!” naziv je izložbe slika i unikatnog nakita, koja će se u petak, 13. rujna 2024. godine otvoriti u Paviljonu 2 Gradskog muzeja Vukovar i može se pogledati do 13. listopada 2024. godine.

(Četvrtak, 12 Rujan 2024 17:54)

Mađarski igrani film Šah mat i hrvatski dokumentarac Hassanovi ratovi proglašeni su za najbolje filmove 18. Vukovar film festivala

Mađarski igrani film Šah mat i hrvatski dokumentarac Hassanovi ratovi proglašeni su za najbolje filmove 18. Vukovar film festivala.

Osamnaesto izdanje ovog najvažnijeg filmskog festivala u Hrvatskoj obogatila je izuzetno jaka službena konkurencija igranog i dokumentarnog filma. Čak se 35 naslova borilo za nagradu Zlatni šlep koja je na kraju pripala filmovima iz Mađarske i Hrvatske koje su gledatelji mogli pogledati na samom zatvorenju festivala.

Festival je svečano zatvoren u perivoju Dvorca Eltz Gradskog muzeja Vukovar premijernom projekcijom dokumentarnog filma Hassanovi ratovi redatelja Roberta Bubala o hrvatskom novinaru, političkom komentatoru i ratnom reporteru Hassanu Haidaru Diabu. Upravo je ovaj film najviše impresionirao ovogodišnji tročlani žiri koji mu je ujedno dodijelio i nagradu Zlatni šlep za najbolji dokumentarni film 18. Vukovarskog filmskog festivala. Ova emotivna priča o čovjeku koji je pronašao smisao života, pušku zamijenio perom, i kojega danas policija čuva od radikalnih islamista kakav je i sam nekada bio spada u apsolutne vrhunce dokumentarističke forme i baš nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

- Gledajući svih pet dana možemo samo reći da smo ponosni i sretni. Zahvaljujem se Gradu Vukovaru, svim volonterima, sponzorima, prijateljima festivala, glavnim medijskim pokroviteljima.... Mislim da smo uspjeli taj dašak festivalskog ugođaja prenijeti u Vukovar, da smo živjeli s njim pet dana i da možemo reći kako već sutra krećemo u pripreme za 19. Vukovar film festival – rekao je Darko Puharić, direktor festivala pojašnjavajući kako je posjećenost festivala iz godine u godinu sve veća i veća.

Najboljim igranim filmom proglašen je film Šah-mat, producenta Barnabasa Totha, a ovo je njegov treći film s kojim pobjeđuje na festivalu, ali po prvi put u kategoriji dugometražnog igranog filma. Na taj se način ovaj mađarski redatelj u broju osvojenih nagrada Zlatni šlep izjednačio s rumunjskim genijalcem Raduom Judeom koji je do danas također tri puta trijumfirao na festivalu smještenom u najljepši grad na Dunavu.

Predsjednik Gradskoga vijeća Grada Vukovara Željko Sabo prigodnim riječima službeno je zatvorio 18. VFF. Istaknuo je kako mu je čast zatvoriti festival te kako on Vukovaru donosi samo ono najbolje.
- Vukovar ima manifestaciju koja je broj jedan u kulturnom i turističkom smislu i koja će još puno godina živjeti. Zahvaljujem svima koji su dali svoj doprinos u uspjesima ovog festivala, a s obzirom da sam bio dio festivala još u njegovim začecima, mogu reći kako novo rukovodstvo VFF-a, postiže sjajne rezultate te sam iznimno zadovoljan i sretan - rekao je Sabo.

Direktorica Turističke zajednice Grada Vukovara rekla je kako je festival zaista postao jedan od najprepoznatljivijih brendova i manifestacija kulturnog turizma Grada Vukovara.
- Privlači jako veliki broj posjetitelja, i stranih i domaćih. Svrstava Vukovar na mapu kulturnoga turizma. Ponosno možemo reći kako raste festival, ali rastemo i mi. Svrstavamo se na tu mapu kulturnog turizma, postajemo prepoznatljivi kao takvi, mijenjamo imidž grada. Kroz ovu manifestaciju, koja je jedna od najprepoznatljivijih i najposjećenijih u Gradu Vukovaru, pridonosimo razvoju ovog oblika turizma – naglasila je Sekulić.

Pročitano 157 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija