NAJNOVIJE
U Hrvatskoj ove godine urod jabuka 8 posto manji

Procjenjuje se da će urod jabuka u Europskoj uniji ove godine biti za 11,3 posto manji nego lani, a u Hrvatskoj za oko osam posto, objavili su iz Svjetskog udruženja za uzgoj jabuka i krušaka WAPA na nedavno održanoj konferenciji Prognosfruit u Budimpešti.

Prema riječima predsjednika Hrvatske voćarske zajednice Branimira Markote, na konferenciji je prezentirana aktualna situacija stanja skladišta jabuka i jabučnog koncentrata kao važne sirovine za proizvodnju svih vrsta sokova, podaci o planiranim urodima po zemljama te smjer u kojem ide proizvodnja.

Kako je pojasnio, predviđa se da će u 2024. godini u EU biti ubrano oko 10,2 milijuna kilograma jabuka, što je 11 posto manje nego u 2023. i 13 posto ispod prosjeka za prethodne tri godine.

Što se Hrvatske tiče, predviđa se urod od 61 tisuću tona, što je pad od oko osam posto u odnosu na lani kada je urod bio 66,5 tisuća tona.

Potrošnja jabuka po stanovniku u Europi se kreće oko 15,5 kilograma godišnje, a u Hrvatskoj 12,2 kilograma.

- Gledajući unaprijed, proizvodnja jabuka je, prvenstveno zbog klimatskih neizvjesnosti, sve problematičnija, sve manje dohodovna, a time i sve manje interesantna poljoprivredna proizvodnja. Predviđa se da će zbog klimatskih neizvjesnosti neminovno dugoročno rasti proizvođačke cijene ne bi li ta proizvodnja uopće opstala. Stručnjaci WAPE procjenjuju se da bi trenutno proizvođačke cijene trebale biti za minimalno 20 eura za 100 kilograma više nego su danas, kako bi se kompenzirao rizik proizvodnje – naglasio je Markota ističući kako je za očekivati da će i maloprodajne cijene slijediti taj trend jer jabuka kao voćarica nema alternativu u svakodnevnoj prehrani.

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 13:11)
Općini Bogdanovci odobren projekt na Fond za zaštitu okolišta i energetsku učinkovitost

Općina Bogdanovci prijavila je projekt na Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za neposredno sufinanciranje provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o gospodarenju otpadom u okviru kružnog gospodarstva.

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 12:38)
Besplatne radne bilježnice za osnovnoškolce s područja Općine Bogdanovci

U novoj školskoj godini besplatne radne bilježnice osigurat će Općina Bogdanovci i to za sve učenike od 1. do 8. razreda iz naselja Bogdanovci, Petrovci i Svinjarevci.

Ova Odluka na tragu je višegodišnjeg sustavnog ulaganja u obrazovanje, a prema riječima načelnika Marka Baruna, donesena je s ciljem osiguravanja kvalitetnijih i jednakih uvjeta za sve učenike, podupiranja standard roditelja i podizanja kvalitete života mještana Općine.

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 11:32)
Iz kuće starije osobe otuđen novac

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako je jučer, 20. kolovoza, zaprimljena prijava 82-godišnje o krađi novca iz njene obiteljske kuće u Županji.

Naime, nepoznati počinitelj je iskoristio njenu odsutnost iz kuće i iz novčanika otuđio novac. Policijski službenici tragaju za počiniteljem krađe protiv kojeg će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Krađa

U cilju sprječavanja takvih događaja, policija građanima savjetuje sljedeće:  

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ
  • ukoliko se osoba predstavi kao službena, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati Vam na uvid
  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje Vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom prodaje predmeta po "povoljnim" cijenama  ( npr. uređaja za masažu, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim pod izlikom bolesti, traženja milostinje i sličnog - jer se time izlažete riziku
  • samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih
  • kad ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži
  • zabilježite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila
  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke i slično)
  • odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama, trebali bi ih upozoriti na navedene situacije i savjetovati ih o ponašanju. 

Posumnjate li u osobe, a posebice ako je riječ o počinjenju kaznenog djela, ODMAH obavijestite policiju na broj 192! 

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 11:28)
U 20 dana 44 naleta vozila na divljač

U proteklih 20 dana zabilježena su 44 naleta na divljač, prilikom kojih nema ozlijeđenih osoba - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

Najviše naleta vozila bilo je na srneću divljač - 39 slučaja, odnosno 88,6 % svih naleta. Zatim slijede naleti na psa- 1 slučaj, divlje svinje - 1 slučaj, ptice - 1 slučaj i  košutu- 1 slučaj. U istom vremenskom periodu 2023. godine zabilježeno je osam naleta. 

Naleti se najčešće događaju u jutarnjim satima od 5 do 10 sati te navečer u vremenu od 17 do 23 sata.

- Pozivamo vozače na dodatni oprez, posebno na dionicama ceste na kojima se prometnim znakom upozorava na opasnost divljači na cesti. Vozačima savjetujemo da uspore vožnju kada vide prometni znak opasnosti „Divljač na cesti“ te budu oprezni u sumrak i po noći te ranim jutarnjim satima kada je divljač često najaktivnija. Blizina šume i velike nepokošene trave u većini slučajeva znači da se u blizini nalaze divlje životinje. Za vrijeme vožnje maksimalno budite koncentrirani i pazite na moguću refleksiju očiju u daljini te ukoliko ugledate divljač, pratite njezino kretanje, često je nepredvidiva i može se vratiti natrag na cestu nakon prelaska na drugu stranu. Ne bacajte smeće kroz prozor jer ostaci hrane uz cestu primamljuju divlje životinje - poručuju iz policije.

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 11:24)
Saniraju se posljedice nevremena na OŠ u Bošnjacima

OŠ fra Bernardina Tome Leakovića u Bošnjacima teško je stradala u olujnom nevremenu koje je pogodilo Bošnjake početkom prošloga srpnja. Stradalo je krovište, a onda je kiša uništila unutarnji prostor, namještaj i oprema u učionicama. Uslijedio je proces sanacije koji još uvijek traje, a ravnateljica škole Helena Jovanovac nada se da će biti gotov do početka nove školske godine.

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 10:11)
Objavljeni privremeni rezultati natječaja za smještaj u osječki studentski dom

Čak 800 studenata ostat će bez sufinanciranog smještaja u studentski dom Sveučilišta u Osijeku, pokazuju ovih dana objavljeni privremeni rezultati natječaja. Među njima je i 350 brucoša. Za 1336 ležaja prijavilo se više od 2200 studenata, odnosno ove je godine pristiglo 200 prijava više nego lani.

(Srijeda, 21 Kolovoz 2024 09:38)

Policijski službeni PU vukovarsko-srijemske udaljen iz službe

Policijski službeni PU vukovarsko-srijemske udaljen iz službe Foto: Arhiva HRV

Tijekom vikenda, na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske zabilježeno je ukupno devet prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće sa ozlijeđenim osobama i šest prometnih nesreća s materijalnom štetom - izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

U petak, 12. srpnja oko 19,30 sati 19-godišnji vozač osobnog automobila kretao se između naselja Nijemci i Komletinci. Dolaskom na udaljenost 550 metara do naselja Komletinci, prelaskom na bankinu i naglom reakcijom vraćanja vozila na kolnik izgubio je nadzor nad vozilom i sletio preko kolnika i zelene površine u odvodni kanal. Pri udaru u odvodni kanal, 17-godišnji i 18-godišnji putnik na zadnjem sjedalu vozila, koji nisu koristili sigurnosni pojas, ispali su iz vozila pri čemu su zadobili teške tjelesne ozljede, dok vozač i 19-godišnji vozač na prednjem sjedalu nisu tražili liječničku pomoć.

U subotu 13. srpnja 2024. godine oko 3,30 sati u Vinkovcima, u kružnom toku Ulice Kneza Mislava sa ulicama Lapovačke i Ljudevita Gaja, vozač je osobnim automobilom naglo povećao brzinu kretanja pri čemu je proklizavao pogonskim kotačima, uslijed čega je udario u sjeverni rub povišenog betonskog rubnika kojeg je oštetio te pritom napustio mjesto događaja. Provedenim provjerama i policijskim izvidima utvrđeno je kako je prometnu nesreću počinio policijski službenik Policijske uprave vukovarsko-srijemske te će protiv navedenog službenika biti podnesen prekršajni nalog zbog počinjenih prekršaja  iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama. Tijekom postupanja navedenom su izuzeti uzorci krvi i urina radi analize prisutnosti alkohola i droga u organizmu. Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je i i sumnja da je počinio kazneno djelo Sprječavanje dokazivanja jer je nakon prometne nesreće drugoj osobi ponudio nagradu u vidu novčanog iznosa za preuzimanje prekršajne odgovornosti prometne nesreće te da će podmiriti moguće nastale novčane kazne. Policijski službenik je uz kaznenu prijavu predan pritvorskom nadzorniku Policijske uprave vukovarsko-srijemske. 

Navedeni policijski službenik je udaljen iz službe te će disciplinskom sudu biti dostavljen zahtjev za pokretanje disciplinskog postupka zbog teže povrede službene dužnosti.

Policijski službenici su tijekom vikenda zatekli 13 vozača pod utjecajem alkohola. Najveća koncentracija 2,78 g/kg zabilježena je kod 43-godišnjeg vozača osobnog automobila u Vinkovcima. Pet vozača je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja opojnog sredstva. 

Fiksne kamere za nadzor prometa snimile su 28 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila. 

- Policija će i dalje provoditi nadzor sudionika u prometu na cestama, prvenstveno na „4 ubojice u prometu“ zbog upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola, nedopuštene brzine kretanja, nekorištenja sigurnosnog pojasa i dječjih sjedalica, nepropisnog prevoženja djece u dječjim sjedalicama i nepropisne uporabe mobitela.  I ovim putem preporučujemo zbog vremenskih uvjeta da vozači prilagode brzinu kretanja vozila smanjenoj vidljivost (svitanje i sumrak), stanju kolnika (mokar, klizav) i gustoći prometa (ranjive skupine na cesti biciklisti, pješaci, djeca i starije osobe) - poručili su iz PU vukovarsko-srijemske. 

Pročitano 245 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija