NAJNOVIJE
Vratila se afrička svinjska kuga

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, točnije u Gradištu potvrđen je novi slučaj afričke svinjske kuge koja se u Hrvatskoj prvi put pojavila prošle godine u lipnju na područjima opićina Drenovci i Gunja nakon čega se brzo proširila ostalim područjima županije. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%.


Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tim povodom održao je konferenciju za medije u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

OBJEKT ZARAZE U ČETVRTOJ ZONI
Ministar je na konferenciji potvrdio pojavu bolesti te eutanaziju svinja na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Kadić u Gradištu.

- Potvrđena je afrička svinjska kuga od uzoraka uginulih svinja koji su prikupljeni početkom ovog tjedna s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kadić iz Gradišta. Kako bi Državni inspektorat što prije proveo sve propisane mjere na gospodarstvu te kako bi uslijedila zabrana iznošenja svih sredstava koji su bili u kontaktu uz temeljne dezinfekcijske mjere pristupili smo izlasku na teren zajedno sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Sukladno nalazima promptno ćemo propisati sve druge mjere, a ono što je važno naglasiti je da se obejkt nalazi u zoni četvrte kategorije što znači da nije u naselju nego je riječ o vanjskom uzgoju u blizini šume Spačva. Na objektu se nalazila 81 svinja autohtone pasmine Mangulica. Sada je jako bitno reagirati pa je određena zona zaštite i zona nadziranja. U zoni zaštite nalazi se sam objekt na kojem je utvrđena pojava boelsti te u krugu od tri kilometra nema niti jednog drugog objekta. Zona nadziranja obuhvatiti će naselja Andrijaševce, Cernu, Privlaku, Županju, Otok, Bošnjake i Štitar. Na tom području u Vukoarsko-srijemskoj županiji imamo 369 farmi od kojih je jedna velika farma s više od 10 tisuća svinja, a ostale su manje farme s ukupno oko 3500 svinja koje će biti pod nazdzorom i kada budemo dobili detaljnije analize moćićemo podijeliti više informacija, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo i kako su prve sumnje o pojavi bolesti povezane sa dviljim svinjama, te kako su već zatražili nalaze od Veterinarskog instituta.
- Kontaktirali smo Veterinarski institut od kojeg smo tražili vremenski period posljendnjih nalaza na divljim svinjama uzrokovanih afričkom svinjskom kugom, riječ je o 38 svinja u ovoj godini, a posljednji je bio 26. travnja. Sumnjamo da je to sve uzrokovano od divljih svinja. Naše službe su na terenu i rade detaljnu analizu, istkanuo je Dabro.

DABRO POZVAO UZGAJIVAČE DA PRIJAVE SIMPTOME
Dabro je istaknuo i kako vjeruju da je riječ o izoliranom slučaju, ali i pozvao uzgajivaće da ne skrivaju uginuća i simptome.
- Što se tiče gospodarstva obitelji Kadić izvršena je eutanazija, a u zoni zaštite će se svinje nadzirati slijedećih četiri do sedam dana kako bi smo vidjeli što će se događati i hoće li biti simptoma. Komunicirao sam i sa doktorima znanosti sa Veterinarskog fakulteta Petrom Džajom i Ljubom Babićem i dati ćemo sve od sebe i vjerujemo da bi ovo mogao biti izolirani slučaj jer je gospodarstvo u blizini šume. Ne možemo za sad detaljnije govoriti dok ne budemo vidjeli što će se dogoditi u slijedećih par dana. Ministarstva poljoprivrede poziva one koji uzgajaju svinje da prijave uginuća ili simptome kako bi smo bili što učinkovitiji i kako bi smo djelovali u smjeru da se afrička svinjska kuga ne proširi, zaključio je ministar Dabro.

ZABRANA PROMETA ŽIVOTINJA 30 DANA

Na konferenciji za medije govorio je i državni tajnik u Ministartvu poljoprivrede Mladen Pavić koji je istaknuo da će na ovom području u slijedećih 30 dana biti zabranjen promet životinja.

- Jučer se pojavila sumnja, a danas smo promptno djelovali. Nakon potvrde iz laoboratorija eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i proveden su sve mjere koje se trebaju provesti. Ono što je bitno istaknuti da će za zonu nadzora i zonu zaštita mjere zabrane prometa, premještanja, uvoza novih životinja i izvoza životinja vrijediti 30 dana. Vjerujemo da je ovo izolirani slučaj s obzirom da u krugu većem od tri kilometra ne postoji niti jedno drugo gospodarstvo i vjerujemo da više neće biti pojave ove bolesti na tom području, rekao je Pavić.

(Petak, 12 Srpanj 2024 17:57)
OBŽ osigurala 160.000 eura potpora za turizam

Osječko-baranjska županija osigurala je u svome proračunu značajna sredstva za potpore u turizmu. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno i gastro ponudu, a danas je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno i gastro ponudu.

(Petak, 12 Srpanj 2024 14:02)
Poziv na selekcijski postupak kandidatima/kandidatkinjama za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2024./2025. godini

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su kako su na selekcijski postupak za zanimanje policajac/policajka pozvani su kandidati/kandidatkinje čije su molbe obrađene do 10. srpnja 2024. godine.

Kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju formalne uvjete za upis, navedene u natječaju objavljenom 05. travnja 2024. godine, pozivaju se na selekcijski postupak koji će se odvijati na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb:
 

  • 16. srpnja 2024. godine, s početkom u 8.00 sati,
  • 17. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati,
  • 18. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati.

 
Kandidati/kandidatkinje koji su pozvani na selekcijski postupak doznat će klikom OVDJE.
 
Kandidati/kandidatkinje moraju se pridržavati točnog vremena dolaska te poštivati pravila kućnog reda navedenog mjesta selekcijskog postupka.

Kandidat/kandidatkinja koji se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu u točno vrijeme ili ne poštuje kućni red/pravila bit će isključen/a iz natječajnog postupka.

Za eventualno potrebne dodatne informacije molimo nazovite na brojeve telefona 01/ 24-26-305 i 01/ 24-26-518 ili posjetite službenu web stranicu MUP-a.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:17)
Javni poziv za izbor Referalnog centra I za braniteljske zadruge u 2024./2025. godini

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je ponovoljeni Javni poziv za izbor Refalnog centra I za braniteljske zadruge.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:13)
Postupak upisa na vojne studijske programe za buduće kadete

Iz Ministarstva obrane obavještavaju kandidate koji su se prijavili na vojne studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje da će konačna rang-lista za upis na navedene studijske programe biti objavljena u srijedu 17. srpnja 2024. godine na poveznici www.postani-student.hr.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:11)
Pokušao prijeći državnu granicu s vozilom koji potražuje Interpol

U četvrtak, 11. srpnja u 11,30 sati na graničnom prijelazu Bajakovo, graničnoj kontroli na izlazu iz Hrvatske pristupio je 33-godišnji državljanin Kosova, osobnim vozilom marke VW Golf njemačkih registracijskih oznaka, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Zbog sumnje u krijumčarenje vozila, policijski službenici su nad vozilom obavili temeljitu graničnu kontrolu te utvrdili kako su raspisane međunarodne objave za vozilom i prometnom dozvolom, koju je 33-godišnjak predočio pri kontroli, te da navedena prometna dozvola ni ne pripada kontroliranom vozilu.

Vozilo, registarske pločice i prometna dozvola privremeno su oduzeti, a 33-godišnjak uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenje isprave.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv osumnjičenog 33-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Osim ovog vozila, od početka 2024. godine na graničnim prijelazima u nadležnosti PU vukovarsko-srijemske privremeno su oduzeta još 33 vozila temeljem raspisanih objava.

(Petak, 12 Srpanj 2024 12:16)
U utorak novi aviotretman u Vukovaru, Sotinu i Lipovači

Dana 16. srpnja 2024. godine u vremenu od 05:00 do 07:00 sati Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će tretman suzbijanja komaraca iz zraka – aviotretman na području grada Vukovara, Sotina i Lipovače te zelenog pojasa oko navedenih naselja, izvijestili su iz Grada Vukovara.

Kako navode, koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Iz Veterinarske stanice Vukovar mole građane koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dozvole tretiranje, akcija će se obaviti slijedećeg dana, odnosno kada  to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Petak, 12 Srpanj 2024 12:12)

Suradnja policije i medija na povećanju sigurnosti

Suradnja policije i medija na povećanju sigurnosti Foto: Valerija Lozančić

Načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak sa suradnicima Krešimirom Hunjetom, voditeljem službe kriminalističke policije, Ivanom Mudrinić, voditeljicom službe za javni red i sigurnost,  voditeljem službe za granicu, Dragoslavom Živkovićem, glasnogovornikom PU i Martinom Halas iz Odnosa s javnošću održao je sastanak s predstavnicima lokalnih medija kako bi ih pozvao na suradnju pri preventivi u svim segmentima djelovanja policije, posebice povećanju sigurnosti u prometu s obzirom na porast broja nesreća i smrtno stradalih.

Naime, u prvih šest mjeseci ove godine na području PU vukovarsko-srijemske evidentirano je 667 prometnih nesreća što je za 5,4% više nego lani. Smrtno je stradalo 8 osoba (povećanje 40%), teško tjelesno ozlijeđeno je 49 osoba (smanjenje 25%), a lakše su ozlijeđene 264 osobe (povećanje 45%). Među ostalim, četiri su osobe poginule u sudaru, jedna u udaru na objekt, jedna prilikom slijetanja vozila i jedan pješak, a uzroci pogibije su brzina, nepropisno skretanje i uključivanje u promet te oduzimanje prednosti prolaska. U jednoj prometnoj nesreći s poginulom osobom vozač koji je prouzročio nesreću imao je preko 1,5 g/kg alkohola u organizmu.

Ante Zovak Valerija Lozančić 2024

- Jedini negativni trendovi bilježe se u prometu. Do današnjeg dana bilježimo osam poginulih osoba u odnosu na pet od prošle godine što je uistinu značajno povećanje, a posebno ističemo u dva slučaja poginule vozače romobila, jednog vozača motocikla te jednog pješaka. Da su se poduzele sve mjere i radnje koje su trebale biti poduzete ove osobe ne bi poginule i to zapravo čini ugrožavajuće stanje na našemu području. Zato smo danas pozvali medije kako bi i preko njih pokušali apelirati na građane da se poduzmu sve mjere i aktivnosti kako do takvih posljedica ne bi dolazilo. Dakle, da se poštuju prometni propisi, koristi potrebna tehnika i zaštitna oprema - rekao je načelnik Zovak na sastanku s lokalnim medijima. Dodao je kako je policija poduzela 13.824 razne mjere po prometu, što je povećanje za 35%.

Općenito stanje sigurnosti Zovak je ocijenio dobrim, a u ostalim segmentima djelovanja policije pokazatelji su pozitivni.

Što se tiče kriminaliteta, na području PU vukovarsko-srijemske u prvih 6 mjeseci ove godine evidentirano je ukupno 960 kaznenih djela što je 11% manje u odnosu na isti vremenski period 2023. godine. Po poznatom počinitelju evidentirano je 509 kaznenih djela kod kojih su na mjestu izvršenja zatečena 124 počinitelja, a po nepoznatom počinitelju evidentirano je 451 kazneno djelo. Od tih kaznenih djela po nepoznatom počinitelju naknadno je razriješeno 270 kaznenih djela i 26 kaznenih djela iz ranijih razdoblja. Po nepoznatom počinitelju ostalo je 181 kazneno djelo po kojima se intenzivno radi, poručuju iz policije. Na opći kriminalitet odnose se 582 kaznena djela, organizirani 90, gospodarski 176, a droge 83. Na štetu maloljetnika zabilježeno je 97 kaznenih djela, 30% manje u odnosu na prošlu godinu. Ukupna razriješenost kaznenih djela iznosi visokih 83,9 %. Od značajnijih kaznenih djela bilježi se 1 teško ubojstvo, 2 ubojstva u pokušaju, 2 teška ubojstva u pokušaju i 28 nanošenja teških tjelesnih povreda. Također , prijavljeno je i 5 kaznenih djela silovanja i 2 kaznena djela bludne radnje. Evidentiran je 1 protuzakoniti lov i 5 kaznenih djela mučenja životinja. U porastu su iznude i to s 1 kaznenog djela prošle godine na 13 ove, a što se uglavnom odnosi na internetske prevare. Bilježe se 24 zlouporabe položaja, što je 242% više nego prošle godine - primanje mita u 6 slučajeva, davanje mita u 11 slučajeva i trgovina utjecajem u 7 slučajeva. U porastu su kaznena djela koja su počinili maloljetnici (41 kazneno djelo) što je porast za 28% u odnosu na prošlu godinu.

Manji je i broj prekršaja, za 4,8 posto, s tim da se bilježi blagi porast drskih ponašanja kao težeg oblika narušavanja javnog reda i mira dok su svi ostali prekršaji u padu.
-Najviše se tu bavimo problematikom navijača i međuetničkih sukoba, ali želim naglasiti da nemamo ni jedno djelo da je ostalo nerazriješeno i da stanje držimo pod kontrolom - istaknuo je načelnik.

Naime, evidentirano je ukupno 297 prekršaja po javnom redu i miru, što je 4,8% manje nego lani, a ostalih je prekršaja zabilježeno 2.018, što je 18% više nego lani. Drskih ponašanja kao teži oblik narušavanja javnog reda i mira evidentirano je 30, za 25% više u odnosu na prošlu godinu.Tuče su u smanjenju za 41%, a evidentirano ih je 40. Svađe su u smanjenju za 11%, a evidentirano ih je 95. Vrijeđanje policijskih službenika je u smanjenju za 28%, a evidentirano je 50. Držanje životinja bez nadzora je u porastu za 50%, a evidentirano je 39. U porastu su i neredi na sportskim natjecanjima za 633%, odnosno 22 evidentirana događaja. Prekršaji stranaca su također u porastu za 209%, a evidentirano ih je 340. Javna okupljanja i pružanja pomoći su na razini prošle godine (JO 373, PP 45)

Govoreći o stanju na granici, naglašeno je kako je promet putnika preko graničnih prijelaza povećan za 11,9%, a vozila za 8,8%, a bilježi se i povećanje odbijanja ulaska u RH za 89% i iznosi 2.970. U porastu su i zaplijene droge na graničnim prijelazima i to značajno tableta s psihotropnim tvarima, kokaina, heroina i hašiša, dok se bilježimo manje marihuane.

Također, u prvih 6. mjeseci zabilježena su i dva napada na policijske službenike i 198 uporaba sredstava prisile, što je povećanje za 78% u odnosu na prethodni period. Evidentirano je i 13 pritužbi na rad policije za koje je utvrđeno da su 4 neutemeljene, a 9 je još u radu. Iz službe je udaljeno 7 djelatnika zbog nedoličnog ponašanja, a protiv trojice je podnijeta kaznena prijava. Pokrenuto je i 20 postupaka za težu povredu službene dužnosti te 7 za laku.

-U ovih godinu i tri mjeseca, koliko sam na čelu ove Policijske uprave, imali smo dosta zahtjevnih situacija, a sve što smo do sada radili i odradili, radili smo profesionalno i korektno bez imalo utjecaja bilo koga. Nastojimo biti maksimalno profesionalni i korektni i prema javnosti kojoj odgovaramo i prema vama i prema našoj kući u kojoj radimo. Profesionalnost, uljudnost i korektnost u postupanju, imperativ je postavljen pred policijske službenike, a njihov je rad, bez iznimki, podložan i kontroli i sankcijama – naglasio je načelnik.

 

Pročitano 107 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija