NAJNOVIJE
Vratila se afrička svinjska kuga

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, točnije u Gradištu potvrđen je novi slučaj afričke svinjske kuge koja se u Hrvatskoj prvi put pojavila prošle godine u lipnju na područjima opićina Drenovci i Gunja nakon čega se brzo proširila ostalim područjima županije. Riječ je o virusnoj zaraznoj bolesti domaćih i divljih svinja koja se manifestira u obliku hemoragijske groznice, a smrtnost može doseći i 100%.


Potpredsjednik vlade i ministar poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Josip Dabro tim povodom održao je konferenciju za medije u prostorijama Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru.

OBJEKT ZARAZE U ČETVRTOJ ZONI
Ministar je na konferenciji potvrdio pojavu bolesti te eutanaziju svinja na obiteljsko-poljoprivrednom gospodarstvu Kadić u Gradištu.

- Potvrđena je afrička svinjska kuga od uzoraka uginulih svinja koji su prikupljeni početkom ovog tjedna s obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Kadić iz Gradišta. Kako bi Državni inspektorat što prije proveo sve propisane mjere na gospodarstvu te kako bi uslijedila zabrana iznošenja svih sredstava koji su bili u kontaktu uz temeljne dezinfekcijske mjere pristupili smo izlasku na teren zajedno sa Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane. Sukladno nalazima promptno ćemo propisati sve druge mjere, a ono što je važno naglasiti je da se obejkt nalazi u zoni četvrte kategorije što znači da nije u naselju nego je riječ o vanjskom uzgoju u blizini šume Spačva. Na objektu se nalazila 81 svinja autohtone pasmine Mangulica. Sada je jako bitno reagirati pa je određena zona zaštite i zona nadziranja. U zoni zaštite nalazi se sam objekt na kojem je utvrđena pojava boelsti te u krugu od tri kilometra nema niti jednog drugog objekta. Zona nadziranja obuhvatiti će naselja Andrijaševce, Cernu, Privlaku, Županju, Otok, Bošnjake i Štitar. Na tom području u Vukoarsko-srijemskoj županiji imamo 369 farmi od kojih je jedna velika farma s više od 10 tisuća svinja, a ostale su manje farme s ukupno oko 3500 svinja koje će biti pod nazdzorom i kada budemo dobili detaljnije analize moćićemo podijeliti više informacija, rekao je ministar.

Ministar je istaknuo i kako su prve sumnje o pojavi bolesti povezane sa dviljim svinjama, te kako su već zatražili nalaze od Veterinarskog instituta.
- Kontaktirali smo Veterinarski institut od kojeg smo tražili vremenski period posljendnjih nalaza na divljim svinjama uzrokovanih afričkom svinjskom kugom, riječ je o 38 svinja u ovoj godini, a posljednji je bio 26. travnja. Sumnjamo da je to sve uzrokovano od divljih svinja. Naše službe su na terenu i rade detaljnu analizu, istkanuo je Dabro.

DABRO POZVAO UZGAJIVAČE DA PRIJAVE SIMPTOME
Dabro je istaknuo i kako vjeruju da je riječ o izoliranom slučaju, ali i pozvao uzgajivaće da ne skrivaju uginuća i simptome.
- Što se tiče gospodarstva obitelji Kadić izvršena je eutanazija, a u zoni zaštite će se svinje nadzirati slijedećih četiri do sedam dana kako bi smo vidjeli što će se događati i hoće li biti simptoma. Komunicirao sam i sa doktorima znanosti sa Veterinarskog fakulteta Petrom Džajom i Ljubom Babićem i dati ćemo sve od sebe i vjerujemo da bi ovo mogao biti izolirani slučaj jer je gospodarstvo u blizini šume. Ne možemo za sad detaljnije govoriti dok ne budemo vidjeli što će se dogoditi u slijedećih par dana. Ministarstva poljoprivrede poziva one koji uzgajaju svinje da prijave uginuća ili simptome kako bi smo bili što učinkovitiji i kako bi smo djelovali u smjeru da se afrička svinjska kuga ne proširi, zaključio je ministar Dabro.

ZABRANA PROMETA ŽIVOTINJA 30 DANA

Na konferenciji za medije govorio je i državni tajnik u Ministartvu poljoprivrede Mladen Pavić koji je istaknuo da će na ovom području u slijedećih 30 dana biti zabranjen promet životinja.

- Jučer se pojavila sumnja, a danas smo promptno djelovali. Nakon potvrde iz laoboratorija eutanazija svinja je već obavljena, dvorište je dezinficirano i proveden su sve mjere koje se trebaju provesti. Ono što je bitno istaknuti da će za zonu nadzora i zonu zaštita mjere zabrane prometa, premještanja, uvoza novih životinja i izvoza životinja vrijediti 30 dana. Vjerujemo da je ovo izolirani slučaj s obzirom da u krugu većem od tri kilometra ne postoji niti jedno drugo gospodarstvo i vjerujemo da više neće biti pojave ove bolesti na tom području, rekao je Pavić.

(Petak, 12 Srpanj 2024 17:57)
OBŽ osigurala 160.000 eura potpora za turizam

Osječko-baranjska županija osigurala je u svome proračunu značajna sredstva za potpore u turizmu. Do sada su završeni postupci po javnim pozivima za potpore za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma, kao i za autohtonu eno i gastro ponudu, a danas je u Velikoj vijećnici Županijske skupštine u Osijeku upriličeno potpisivanje ugovora. Pravo na potpore ukupne vrijednosti 159.600 eura ostvarilo je ukupno 75 korisnika, i to 62 za razvoj i unaprijeđenje ruralnog turizma te 13 za autohtonu eno i gastro ponudu.

(Petak, 12 Srpanj 2024 14:02)
Poziv na selekcijski postupak kandidatima/kandidatkinjama za upis u Program srednjoškolskog obrazovanja odraslih za zanimanje policajac/policajka u 2024./2025. godini

Iz Ministarstva unutarnjih poslova izvijestili su kako su na selekcijski postupak za zanimanje policajac/policajka pozvani su kandidati/kandidatkinje čije su molbe obrađene do 10. srpnja 2024. godine.

Kandidati/kandidatkinje koji ispunjavaju formalne uvjete za upis, navedene u natječaju objavljenom 05. travnja 2024. godine, pozivaju se na selekcijski postupak koji će se odvijati na Policijskoj akademiji "Prvi hrvatski redarstvenik", Avenija Gojka Šuška 1, Zagreb:
 

  • 16. srpnja 2024. godine, s početkom u 8.00 sati,
  • 17. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati,
  • 18. srpnja 2024. godine, s početkom u 9.00 sati.

 
Kandidati/kandidatkinje koji su pozvani na selekcijski postupak doznat će klikom OVDJE.
 
Kandidati/kandidatkinje moraju se pridržavati točnog vremena dolaska te poštivati pravila kućnog reda navedenog mjesta selekcijskog postupka.

Kandidat/kandidatkinja koji se bez opravdanog razloga ne odazove pozivu u točno vrijeme ili ne poštuje kućni red/pravila bit će isključen/a iz natječajnog postupka.

Za eventualno potrebne dodatne informacije molimo nazovite na brojeve telefona 01/ 24-26-305 i 01/ 24-26-518 ili posjetite službenu web stranicu MUP-a.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:17)
Javni poziv za izbor Referalnog centra I za braniteljske zadruge u 2024./2025. godini

Ministarstvo hrvatskih branitelja objavilo je ponovoljeni Javni poziv za izbor Refalnog centra I za braniteljske zadruge.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:13)
Postupak upisa na vojne studijske programe za buduće kadete

Iz Ministarstva obrane obavještavaju kandidate koji su se prijavili na vojne studijske programe Vojno inženjerstvo i Vojno vođenje i upravljanje da će konačna rang-lista za upis na navedene studijske programe biti objavljena u srijedu 17. srpnja 2024. godine na poveznici www.postani-student.hr.

(Petak, 12 Srpanj 2024 13:11)
Pokušao prijeći državnu granicu s vozilom koji potražuje Interpol

U četvrtak, 11. srpnja u 11,30 sati na graničnom prijelazu Bajakovo, graničnoj kontroli na izlazu iz Hrvatske pristupio je 33-godišnji državljanin Kosova, osobnim vozilom marke VW Golf njemačkih registracijskih oznaka, izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemske.

Zbog sumnje u krijumčarenje vozila, policijski službenici su nad vozilom obavili temeljitu graničnu kontrolu te utvrdili kako su raspisane međunarodne objave za vozilom i prometnom dozvolom, koju je 33-godišnjak predočio pri kontroli, te da navedena prometna dozvola ni ne pripada kontroliranom vozilu.

Vozilo, registarske pločice i prometna dozvola privremeno su oduzeti, a 33-godišnjak uhićen zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Krivotvorenje isprave.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju, protiv osumnjičenog 33-godišnjaka je nadležnom državnom odvjetništvu podnesena kaznena prijava.

Osim ovog vozila, od početka 2024. godine na graničnim prijelazima u nadležnosti PU vukovarsko-srijemske privremeno su oduzeta još 33 vozila temeljem raspisanih objava.

(Petak, 12 Srpanj 2024 12:16)
U utorak novi aviotretman u Vukovaru, Sotinu i Lipovači

Dana 16. srpnja 2024. godine u vremenu od 05:00 do 07:00 sati Veterinarska stanica Vukovar d.o.o. obavljat će tretman suzbijanja komaraca iz zraka – aviotretman na području grada Vukovara, Sotina i Lipovače te zelenog pojasa oko navedenih naselja, izvijestili su iz Grada Vukovara.

Kako navode, koristit će se insekticidi odobreni od Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske i preporuke Svjetske zdravstvene organizacije za primjenu u naseljenim mjestima, koji su bez štetnih učinaka na zdravlje ljudi i toplokrvnih životinja.

Iz Veterinarske stanice Vukovar mole građane koji imaju problema sa zdravljem da u vrijeme akcije ne izlaze iz kuća i da zatvore prozore.

Ukoliko vremenske prilike ne dozvole tretiranje, akcija će se obaviti slijedećeg dana, odnosno kada  to bude moguće.

Za vrijeme tretiranja komaraca pčelari trebaju skloniti košnice.

(Petak, 12 Srpanj 2024 12:12)

Obilježena je 17. godišnjica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića

Obilježena je 17. godišnjica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića Foto: Arhiva HRV

Obilježena je 17. godišnjica smrti legendarnog vukovarskog branitelja, pukovnika Hrvatske vojske Marka Babića. Obilježavanje je započelo odavanjem počasti na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na vječno počivalište pukovnika Marka Babića, a nastavljeno je svetom misom u crkvi Gospe Fatimske te prigodnim programom na Trpinjskoj cesti. Uz obitelj Marka Babića, počast su polaganjem vijenaca odala izaslanstva Predsjednika Republike Hrvatske, Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske, Vukovarsko- srijemske županije, Grada Vukovara te brojni drugi. 

Pukovnik Babić bio je zamjenik zapovjednika 3. bojne 204. vukovarske brigade te jedan od najbližih suboraca i zamjenik legendarnog zapovjednika, general-bojnika Blage Zadre.

Ime i djelo Marka Babića pamtit će se i jer je tijekom srbijanske agresije na Vukovar 1991. na Trpinjskoj cesti uništio 14 tenkova, a organizirao je i iznimno uspješnu protuoklopnu borbu u zoni odgovornosti 3. bojne, posebno protuoklopne vodove "Žuti mravi" i "Pustinjski štakori". Nakon pogibije Blage Zadre preuzeo je zapovijedanje 3. bojnom, a poslije pada Vukovara s nekolicinom drugih boraca probio se iz grada. 

Rođen je u Vukovaru 16. veljače 1965., a umro u Zagrebu 5. srpnja 2007. godine od posljedica moždanog udara. Pokopan je na Memorijalnom groblju žrtava iz DOmovinskog rata 9. srpnja 2007.

Sestra Marka Babića, Kata Lozančić u izjavi medijima rekla je kako je iznimno ponosna na Marka, ali i to što njegovu ulogu u obrani Vukovara ljudi u Hrvatskoj nisu zaboravili.
- Od njegove smrti je prošlo 17 godina. To je moj mlađi brat. Marka sam učila hodati, čitati i pisati. I danas često mogu čuti od njegovih suboraca koliko je bio hrabar i koliko je volio Hrvatsku. Poznat je i po tome što je odbio uzeti braniteljsku mirovinu jer je uvijek govorio kako se nije borio za mirovinu. Bio je ponosan Hrvat. Nažalost, preminuo je, a da nije saznao gdje su mu pokopani roditelji koji su 14. rujna 1991. godine odvedeni s Trpinjske ceste prema obližnjoj Trpinji. Dok je Marko bio živ kretao se u braniteljskim krugovima i puno je više znao od mene. Imao je više podataka i informacija. Sada ja pokušavam pohvatati te konce tako da i dalje hodam po smetlištima. Svaka nova grobnica za mene znači novu nadu. Želja mi da za svoga života pronađem njihove posmrtne ostatke i da ih pokopam kako dolikuje – naglasila je sestra Marka Babića.

Prigodni program Marko Babić 2024   SG

U okviru prigodnog programa na Trpinjskoj cesti nazočnima su se obratili suborci Marka Babića, Zlatan Bašić, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Zvonko Milas, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Nikola Mažar te izaslanik predsjednika Republike Hrvatske posebni savjetnik za veterane Domovinskog rata, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković.

Program je glazbenim izvedbama upotpunila Vukovarka Ivona Krajinović.

Predsjednik Savjeta za branitelje gradonačelnika Vukovara Tomislav Josić rekao je kako je Marko Babić bio istinski heroj koji je svoje herojstvo dokazao i u vrijeme rata ali i poslije Domovinskog rata.
- Poslije rata Marko je radio na serijalu Heroji Vukovara u kojemu je pokazao male, obične ljude koji su branili naš grad, a da nije bilo njega to nikada ne bi bilo snimljeno. Otišao je prerano. Izgubili smo puno dobrih u Domovinskom ratu i poslije njega, a puno loših je ostalo. O Marku sve najbolje, volio bih da su svi naši branitelji danas s nama jer vjerujem da su živi da bi situacija u Vukovaru i Hrvatskoj bila puno drugačija – naglasio je Josić.

Danas u Vukovaru sjećanje na Marka Babića evocira i ime Srednje strukovne škole koja nosi naziv Marko Babić. I središte za razvoj vođa Hrvatske kopnene vojske u Udbini nosu naziv po Marku Babiću. Poznato je i kako je prilikom pokopa Marka Babića, koji je upriličen 9. srpnja 2007. godine, u krugu vukovarske vojarne pao helikopter HV-a te da je tom prilikom poginulo troje ljudi a ranjeno 17 osoba.

 

Pročitano 363 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija