NAJNOVIJE
U vukovarskoj OŠ Nikole Andrića održan preventivni program o pravima djece „Mogu, hoću, znam“

U dvorištu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Ravnateljstvo policije, uz potporu Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, provelo je preventivni program naziva „MOGU, HOĆU, ZNAM“ s ciljem sprječavanja kriminaliteta na štetu djece i povećanja njihove sigurnosti u prometu jer djeca kao najranjivija skupina društva trebaju posebnu zaštitu.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 13:01)
MUP upozorava na zlonamjernu elektroničku poštu

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je upozorilo na novu tzv. phishing kampanju putem elektroničke pošte u kojoj se pošiljatelji predstavljaju kao zaposlenici MUP-a te građane lažno obavještavaju da je protiv njih pokrenut pravni postupak zbog dječje pornografije na internetu.

Prevaranti od građana traže odgovor na zaprimljenu obavijest u roku od 48 sati i prijete da će u suprotnom biti uhićeni te će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak. 

Građane iz policije upozoravaju da poruke obrišu i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti dostupni su na internetskoj stranici MUP-a, stranici Web heroj kao i na YouTube kanalu MUP-a.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:34)
Otkriven počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima

Otkriven je počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima, riječ je o 30-godišnjaku.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:21)
Općina Bogdanovci povećala iznos potpore za novorođenčad

Jedna od mjera za demokratsku revitalizaciju Hrvatske su novčane potpore za novorođenčad. Neke lokalne jedinice ove naknade isplaćuju jednokratno, a one koje izdašnije nagrađuju roditelje obično ih isplaćuju višekratno, u ravnomjernim obrocima u dužem razdoblju.

Potpore se iz godine u godinu povećavaju, a ove ju je godine povećala i Općina Bogdanovci. Naime, na prijedlog načelnika općine, općinsko vijeće Općine Bogdanovci na sjednici vijeća donijelo je novu Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći roditeljima novorođene djece, posvojiteljima i udomiteljima djece s područja Općine Bogdanovci.

- Kao jednu od demografskih mjera Općina Bogdanovci osigurala je povećanje sredstva rodiljnih naknada u vrijednosti od 1.000,00 eura za svako dijete. Ukoliko se dijete rodi na Dan Općine Bogdanovci, 5. svibnja, novčana pomoć iznosi 2.000,00 eura. Iznimno nam je zadovoljstvo da možemo na ovaj način pomoći mladim obiteljima te ih zadržati u našim naseljima - rekao je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun te pojasnio kako je u 2023. godini isplaćeno 10 rodiljnih naknada, u 2022. - 13, 2021. - 16, a u 2020. godini isplaćeno je 17 rodiljnih naknada.

Dodajmo ovome kako prema podatcima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za prošlu 2023. godinu, gotovo svi gradovi i općine roditeljima isplaćuju određeni iznos kao pomoć prilikom rođenja djeteta. Kada je riječ o županijama, od 21 županije, to čini samo njih devet.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 10:08)
Lažni trgovac kriprovalutom prevario muškarca iz Nuštra za 27.000 eura

Muškarca s područja Općine Nuštar nepoznata osoba prevarila je za 27.000 eura, lažno se predstavljajući kao trgovac kriptovalutom - izvijestila je u utorak vukovarsko – srijemska policija.

Prevareni 56-godišnji muškarac jučer je podnio prijavu policiji.

- Oštećenog je na mobitel nazvao nepoznati počinitelj, koji se predstavio kao trgovac kriptovalutama, te mu priopćio kako je ostvario dobit trgovinom kriptovalutama. Potom ga je na prijevaran način naveo da na svoj telefon instalira aplikaciju kako bi mu isplatio dobit, no zapravo je putem aplikacije preko udaljenog računala pristupio njegovim bankovnim računima te mu s računa otuđio 27.000 eura” - stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Dodaju  kako policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:49)
U bunaru u Bošnjacima pronađeno mrtvo tijelo

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su u ponedjeljak, 17. lipnja zaprimili dojavu građanina o pronalasku mrtvog tijela u bunaru na oranici u Bošnjacima.

Poduzetim istražnim radnjama do sada je utvrđeno da se radi o 48-godišnjaku iz Bošnjaka čiji je nestanak policiji prijavljen 4. lipnja 2024. godine.

U tijeku je kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja okolnosti ovog događaja.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:47)
U Strizivojni predstavljena prva sjetva koja se radi putem drona

Sjetva pokrovnih usjeva putem drona prva je konkretna aktivnost projekta "Strizivojna prvo digitalno selo u Hrvatskoj", koja je predstavljena u utorak u sjedištu ove općine u Osječko-baranjskoj županiji. 

Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko travnate smjese, obavit će partner na projektu tvrtka "Digital Agro" na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Benefiti te sjetve su dodatni financijski poticaji za poljoprivrednike, manja potrošnja goriva, brzina sjetve, ekološki faktor kao i oplemenjivanje i smanjivanje isušivanja tla. 

Direktor tvrtke "Digital Agro" Igor Frljužec rekao je kako se danas po prvi puta u Hrvatskoj prezentira sjetva bez oranja, a uz pomoć drona. Smatra kako je to korisna metoda, jer će omogućiti da u tlu ostane da više vlage, a time i veća razina humusa. 

- Svakako ćemo snimkama pomoću drona i satelita naknadno provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina - pojasnio je Frljužec. 

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, čiji glavni urednik Vladimir Nišević ističe kako je cilj projekta pokazati da poljoprivreda danas nije ono što je bila prije 50 ili 60 godina ili neka vrsta kuknjave koja se stalno čuje u medijima, već proizvodnja koja ima veliku budućnost.

- Htjeli smo pokazati da današnja poljoprivreda uključuje digitalizaciju i korištenje pametnih tehnologija za povećanje prinosa u poljoprivredi ili količine mlijeka u stočarstvu. Naša osnovna namjera je pokazati i dokazati da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, da je to zanimanje koje ima budućnost, koje može biti zanimljivo i mladima - pojasnio je Nišević.

 

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:46)

Obilježena 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci

Obilježena 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci Foto: Novosti.hr

Polaganjem vijenaca podno spomenika hrvatskim braniteljima u Lovretićevoj ulici u Vinkovcima obilježena je 33. godišnjica 2. bojne 3. Gardijske brigade ZNG Kune Vinkovci.

Damir Dujić, predsjednik Udruge ratnih veterana ove brigade podsjetio je kako su bili prva profesionalna postrojba na ovom prostoru jer je 22. travnja 1991. državni vrh donio odluku da se ustroji formacija koja će biti profesionalna i koja će biti prethodnica hrvatskoj vojsci. Pri MUP-u su tada ustrojene četiri gardijske brigade – Tigrovi, Gromovi, Kune i Pauci - pojasnio je Dujić.

Brigadir Petar Ćavar prisjetio se tih tragičnih, ali i dana punih ponosa i zajedništva.
-U sjećanju su mi najviše ostali prijatelji i ta naša odluka da ćemo braniti domovinu, da je to naš izbor, da ćemo učiniti sve što je u našoj moći iako nismo imali vojnička znanja. Imali smo potrebu sačuvati naš dom i onima koji ga otimaju i razaraju reći da ne mogu postići uspjeh jer mi tu živimo, tu su naši djedovi, naše obitelji. Ponosan sam na sve moje kolege jer su riskirali svoj život, odrekli se budućnosti vođeni s ljubavi prema obitelji, prijateljima i domovini. To je nešto što me odredilo. Činili smo puno, a ništa nismo očekivali zauzvrat – rekao je Ćavar koji je bio pripadnik Kuna od samih početaka.

Te 1991., sa samo 21 godinom, svoj ratni put započeo je i Đuro Kovačević, jedini uz Ivicu Jurčana koji je preživio “štafetu smrti”.

-Četiri napada smo preživjeli, peti je bio najgori i Bogdanovci su pali. Nas 11 krenulo je u proboj i kod Marinaca smo naišli na minsko polje. Jauci i zapomaganje čuli su se sa svih strana, dozivali smo se međusobno da vidimo tko je živ. Osam dana ležao sam tamo, spasio me branitelj koji se probijao iz okupiranog Vukovara i slučajno naišao na ranjene. Skoro pet mjeseci potom sam bio u bolnici, a nakon svega vraćam se u Nuštar te odlazim na terene od Bosne i Hercegovine do zadarskog zaleđa. U uniformi sam bio do kraja rata – prisjeća se Kovačević, podsjećajući i na dokumentarni film „Štafeta smrti” snimljen u spomen na ovu hrabru 11-oricu branitelja. Danas je, dodaje, puno osjećaja izmiješano. Zadovoljstvo jer su puno toga postigli, a nezadovoljstvo što su mnogi dečki poginuli, umrli i dignuli ruku na sebe.

Ova bojna broji 71 mrtvog i sedam nestalih branitelja – po trojicu u Ceriću i Ilači te jednog u Bogdanovcima.

Potporu preživjelima te počast onima koji dali svoje živote za Hrvatsku odao je župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić.
-Dobro je da se nalazimo u ovakvim prigodama da im se još jednom poklonimo i odamo počast, da se prisjetimo onih koje smo poznavali, s kojima smo provodili život. Dok god nas ima ovdje dobro je. Mislim da među nama ovdje ima jako puno onih koji su, ne samo u ratnom vremenu nego i poslije, pokazali kako se voli Hrvatska i kako se može doprinijeti razvoju društva – naglasio je župan.

Josip Romić, zamjenik vinkovačkog gradonačelnika naglasio je koliko je važno istaknuti doprinos Kuna u obrani Slavonije, ali i cijele Hrvatske.
-Danas kada smo se okupili kako bi odali počast nestalim i poginulim hrvatskim braniteljima, bitno je zahvaliti što su nam dali mogućnost da živimo u slobodnoj državi i što ju ostavljamo u nasljeđe novim generacijama. Hvala na svemu što su učinili i što su nam omogućili da gradimo bolje Vinkovce i bolju Hrvatsku - poručio je Romić.

Pročitano 209 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija