NAJNOVIJE
U vukovarskoj OŠ Nikole Andrića održan preventivni program o pravima djece „Mogu, hoću, znam“

U dvorištu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Ravnateljstvo policije, uz potporu Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, provelo je preventivni program naziva „MOGU, HOĆU, ZNAM“ s ciljem sprječavanja kriminaliteta na štetu djece i povećanja njihove sigurnosti u prometu jer djeca kao najranjivija skupina društva trebaju posebnu zaštitu.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 13:01)
MUP upozorava na zlonamjernu elektroničku poštu

Ministarstvo unutarnjih poslova u srijedu je upozorilo na novu tzv. phishing kampanju putem elektroničke pošte u kojoj se pošiljatelji predstavljaju kao zaposlenici MUP-a te građane lažno obavještavaju da je protiv njih pokrenut pravni postupak zbog dječje pornografije na internetu.

Prevaranti od građana traže odgovor na zaprimljenu obavijest u roku od 48 sati i prijete da će u suprotnom biti uhićeni te će protiv njih biti pokrenut kazneni postupak. 

Građane iz policije upozoravaju da poruke obrišu i ni u kojem slučaju ne uplaćuju novac pošiljateljima.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjeti kako se zaštiti dostupni su na internetskoj stranici MUP-a, stranici Web heroj kao i na YouTube kanalu MUP-a.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:34)
Otkriven počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima

Otkriven je počinitelj ubojstva muškarca bačenog u bunar u Bošnjacima, riječ je o 30-godišnjaku.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 12:21)
Općina Bogdanovci povećala iznos potpore za novorođenčad

Jedna od mjera za demokratsku revitalizaciju Hrvatske su novčane potpore za novorođenčad. Neke lokalne jedinice ove naknade isplaćuju jednokratno, a one koje izdašnije nagrađuju roditelje obično ih isplaćuju višekratno, u ravnomjernim obrocima u dužem razdoblju.

Potpore se iz godine u godinu povećavaju, a ove ju je godine povećala i Općina Bogdanovci. Naime, na prijedlog načelnika općine, općinsko vijeće Općine Bogdanovci na sjednici vijeća donijelo je novu Odluku o jednokratnoj novčanoj pomoći roditeljima novorođene djece, posvojiteljima i udomiteljima djece s područja Općine Bogdanovci.

- Kao jednu od demografskih mjera Općina Bogdanovci osigurala je povećanje sredstva rodiljnih naknada u vrijednosti od 1.000,00 eura za svako dijete. Ukoliko se dijete rodi na Dan Općine Bogdanovci, 5. svibnja, novčana pomoć iznosi 2.000,00 eura. Iznimno nam je zadovoljstvo da možemo na ovaj način pomoći mladim obiteljima te ih zadržati u našim naseljima - rekao je načelnik Općine Bogdanovci Marko Barun te pojasnio kako je u 2023. godini isplaćeno 10 rodiljnih naknada, u 2022. - 13, 2021. - 16, a u 2020. godini isplaćeno je 17 rodiljnih naknada.

Dodajmo ovome kako prema podatcima Središnjeg državnog ureda za demografiju i mlade za prošlu 2023. godinu, gotovo svi gradovi i općine roditeljima isplaćuju određeni iznos kao pomoć prilikom rođenja djeteta. Kada je riječ o županijama, od 21 županije, to čini samo njih devet.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 10:08)
Lažni trgovac kriprovalutom prevario muškarca iz Nuštra za 27.000 eura

Muškarca s područja Općine Nuštar nepoznata osoba prevarila je za 27.000 eura, lažno se predstavljajući kao trgovac kriptovalutom - izvijestila je u utorak vukovarsko – srijemska policija.

Prevareni 56-godišnji muškarac jučer je podnio prijavu policiji.

- Oštećenog je na mobitel nazvao nepoznati počinitelj, koji se predstavio kao trgovac kriptovalutama, te mu priopćio kako je ostvario dobit trgovinom kriptovalutama. Potom ga je na prijevaran način naveo da na svoj telefon instalira aplikaciju kako bi mu isplatio dobit, no zapravo je putem aplikacije preko udaljenog računala pristupio njegovim bankovnim računima te mu s računa otuđio 27.000 eura” - stoji u priopćenju Policijske uprave vukovarsko-srijemske.

Dodaju  kako policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu za kazneno djelo Prijevare.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:49)
U bunaru u Bošnjacima pronađeno mrtvo tijelo

Iz PU vukovarsko-srijemske izvijestili su kako su u ponedjeljak, 17. lipnja zaprimili dojavu građanina o pronalasku mrtvog tijela u bunaru na oranici u Bošnjacima.

Poduzetim istražnim radnjama do sada je utvrđeno da se radi o 48-godišnjaku iz Bošnjaka čiji je nestanak policiji prijavljen 4. lipnja 2024. godine.

U tijeku je kriminalističko istraživanje radi utvrđivanja okolnosti ovog događaja.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 07:47)
U Strizivojni predstavljena prva sjetva koja se radi putem drona

Sjetva pokrovnih usjeva putem drona prva je konkretna aktivnost projekta "Strizivojna prvo digitalno selo u Hrvatskoj", koja je predstavljena u utorak u sjedištu ove općine u Osječko-baranjskoj županiji. 

Sjetvu pokrovnih usjeva odnosno djetelinsko travnate smjese, obavit će partner na projektu tvrtka "Digital Agro" na 50-tak hektara površina poljoprivrednika koji sudjeluju u projektu. Benefiti te sjetve su dodatni financijski poticaji za poljoprivrednike, manja potrošnja goriva, brzina sjetve, ekološki faktor kao i oplemenjivanje i smanjivanje isušivanja tla. 

Direktor tvrtke "Digital Agro" Igor Frljužec rekao je kako se danas po prvi puta u Hrvatskoj prezentira sjetva bez oranja, a uz pomoć drona. Smatra kako je to korisna metoda, jer će omogućiti da u tlu ostane da više vlage, a time i veća razina humusa. 

- Svakako ćemo snimkama pomoću drona i satelita naknadno provjeriti koliko je to bilo učinkovito, a razmatrali smo i postavljanje vremenske stanice sa senzorima, kako bismo bolje pratili uvjete na području općine, pa da točno znamo koliko je bilo vlage u tlu ili oborina - pojasnio je Frljužec. 

Nositelj projekta je Poslovni dnevnik, čiji glavni urednik Vladimir Nišević ističe kako je cilj projekta pokazati da poljoprivreda danas nije ono što je bila prije 50 ili 60 godina ili neka vrsta kuknjave koja se stalno čuje u medijima, već proizvodnja koja ima veliku budućnost.

- Htjeli smo pokazati da današnja poljoprivreda uključuje digitalizaciju i korištenje pametnih tehnologija za povećanje prinosa u poljoprivredi ili količine mlijeka u stočarstvu. Naša osnovna namjera je pokazati i dokazati da se u Hrvatskoj od poljoprivrede može živjeti, da je to zanimanje koje ima budućnost, koje može biti zanimljivo i mladima - pojasnio je Nišević.

 

(Utorak, 18 Lipanj 2024 14:46)

Ekonomska škola tema Aktualnog sata

Na Aktualnome satu protekle sjednice Gradskoga vijeća Grada Vukovara 10 je vijećnika postavilo pitanje gradonačelniku Ivanu Penavi, a većinom su se odnosila na komunalnu infrastrukturu.

HDZ-ov vijećnik Nikola Mažar postavio je pitanje vezano uz, radi stečaja izvođača radova, prekid izgradnje nove Ekonomske škole na Olajnici i provedenu reviziju. Gradonačelnik je odgovorio kako je pitanje izgradnje škole problem izvršne vlasti te da se revizija tu nije imala što uplitati. Naglasio je kako započeto namjeravaju i dovršiti, ali traže neke druge izvore financiranja za što je potrebno određeno vrijeme.

-Projekt je, nažalost, zaustavljen na otprilike 20% realizacije. Nadam se da ćemo u godinama pred nama pronaći neke nove izvore financiranja i izgradnju dovršiti – rekao je gradonačelnik dodajući kako ova škola treba puno adekvatnije i suvremenije uvjete koje nema ni u bivšem prostoru Veleučilišta Lavoslava Ružičke u Županijskoj ulici gdje je trenutno smještena.

-Ni ova zgrada nije adekvatna za održavanje nastave u smislu državnog pedagoškog standarda. Ali, evo, ni krivi ni dužni našli smo se u problemima nakon što smo zatvorili financijsku konstrukciju i osigurali velik novac za izgradnju nove škole – rekao je Penava dodajući kako je konačan cilj u ovu zgradu u Županijskoj ulici preseliti Policijsku postaju Vukovar koja je trenutno na lokaciji bivše Mađarske škole i pomalo izdvojena od svih ostalih institucija.

-Mislim da bi na taj način Vukovar dobio jednu funkcionalnu zaokruženost jer bi većina državnih institucija i ustanova bila smještena vrlo blizu jedna drugoj. To planiramo postići u narednom vremenu na zadovoljstvo svih građana i korisnika usluga ovih institucija i ustanova – naglašava Penava.

Na upit što će biti u zgradi bivše Ekonomske škole na Trokutu s obzirom da je škola preseljena, zamjenik gradonačelnika Filip Sušac odgovorio je kako je za prostor zainteresirana jedna udruga koja brine o djeci s poteškoćama u razvoju, a za sportsku dvoranu Gimnastički klub Vukovar. Vode se razgovori, a odluke će donijeti u što kraćem roku.

Robert Rapan (HS), upitao je hoće li se u funkciju staviti restoran s terasom u Borovu naselju pokraj Veleučilišta Lavoslava Ružičke. Gradonačelnik je odgovorio kako je taj prostor u vlasništvu tvrtke Borovo, a u najmu privatne osobe te da očekuju kako će vrlo skoro biti u funkciji.

Jasmina Jukić (HS) uputila je inicijativu za uređenjem i proširenjem parkirališta kod Sportsko-rekreacijskog centra Lijeva bara, na čemu joj je gradonačelnik zahvalio.

Krešimir Raguž (HDZ) upitao je o razlozima porasta računa za vodu, a direktor Vodovoda grada Vukovara Dario Tišov rekao je kako nije porasla cijena vode, već je uvedena nova stavka vezana uz pročistač vode koja je vidljiva na računima.

Stjepana Mađarevića (HDZ) zanimala je ovogodišnja kupališna sezona na Vukovarskoj Adi. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Josip Paloš rekao je kako radovi na uređenju okoliša počinju uskoro, kupališna sezona najvjerojatnije će trajati od 1. srpnja do 1. rujna, a prijevoz će i ove godine za sve građane biti besplatan.

Stjepan Mađarac (HDZ) rekao je kako bi građani zbog brze vožnje i sigurnosti djece željeli da se u Varaždinskoj ulici na kolnik postave uspornici, a pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i graditeljstvo Dražen Čulig odgovorio mu je da odluku o tome treba donijeti Policijska uprava Vukovarsko-srijemska. Sukladno odluci krenut će u radove. Dodao je i kako su već u više navrata zamolili policiju da kontroliraju brzinu vožnje po gradskim ulicama jer neki vozači ne vode brigu o ograničenjima.

Mađarca je zanimalo i kada će biti sanirana Zagrebačka ulica, odnosno oštećenja nastala uslijed radova na novom trgovačkom centru na Mitnici. Pročelnik Čulig je odgovorio kako će navedena cesta biti proširena na 5,5 m, a bit će izgrađena i pješačka staza, što je i bio uvjet izvođaču radova na projektu centra. Do problema je došlo jer je riječ o spajanju s državnom cestom, no ubrzo će sve biti riješeno.

Domagoja Bilića (DP) zanimalo je što gradu Vukovaru donosi novi trgovački centar i hoće li zarasla parcela ispred njega biti uređena. Zamjenik Sušac odgovorio je kako je riječ o investiciji od 14 milijuna eura, plaćena je građevinska dozvola, plaća se komunalna naknada, a zaposleno je 100-ak osoba. Parcela je u vlasništvu Agrokora koji se obvezao dva puta mjesečno kositi je.

Dejan Drakulić (SDSS) upitao je hoće li porasti cijena odvoza otpada, a direktor Komunalca Bruno Marić rekao je kako za sada neće.

Nemanja Savanović (HS) upozorio je da su neke od vreća za navodnjavanje postavljene pokraj nedavno zasađenih stabala prazne. Pročelnik Čulig odgovorio je kako je zasađeno 1.860 sadnica, a izvođač radova odgovoran je za njih i njihovo zalijevanje. Ukoliko neke sadnice uvenu, u obvezi su zamijeniti ih drugima. Pozvao je građane da im prijave ukoliko vide prazne vreće.

Vijećnik David Vlajčić (DP) postavio je pitanje vezano uz planove oko upisa u vrtić. Pročelnik Upravnog odjela za obrazovanje sport i branitelje Darko Dimić rekao je kako broj djece raste iz godine u godinu, a ove ih je godine u vrtiće prijavljeno oko 260 što je 30 više nego protekle. Stoga, kaže, proširuju vrtiće, osposobili su i dvije nove lokacije u Borovu naselju i na Sajmištu, a na Olajnici će biti izgrađen novi vrtić.

Dosadašnji Vijećnik Vedran Vuleta (HS) stavio je mandat u mirovanje, a umjesto njega prisegnula je vijećnica Ana Njavro.

 

 

Pročitano 414 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija