NAJNOVIJE
Plenković zatražio županovu ostavku

HDZ je najoštrije osudio ponašanje svog člana, vukovarsko-srijemskog župana Damira Dekanića koji je pod utjecajem alkohola izazvao prometnu nesreću. Predsjednik stranke Andrej Plenković razgovarao je s njim i zatražio da podnese ostavku, priopćeno je iz stranke.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 13:35)
Biciklistička karavana krenula iz Vukovara prema Ljubljani

Na Trgu Republike Hrvatske u Vukovaru održan je kulturni program u povodu jubilarne 20. biciklističke karavane Put prijateljstva Vukovar–Ljubljana koja se održava u organizaciji Hrvatskog društva Ljubljana.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:28)
Sušac: Pripremo se za osnivanje glazbene škole

U Gradskoj vijećnici u Vukovaru zamjenik gradonačelnika Filip Sušac primio je polaznike Glazbenih odjela i Odjela suvremenog plesa Osnovne škole Dragutina Tadijanovića.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 08:23)
Hrvatska - Albanija 2:2

U drugoj utakmici grupne faze Europskog prvenstva Hrvatsa i Albanija odigrale su 2:2. Povela je Albanija golom Qazima Lacija u 11. minuti, a izjednačio je Andrej Kramarić u 74. minuti na dodavanje Ante Budimira. Samo dvije minute kasnije nakon akcije Budimira i Luke Sučića albanski branič Klaus Gjasula je postigao autogol. U 95. minuti isti igrač postiže gol za izjednjačenje. U posljednjoj utakmikci grupne faze Hrvatska u ponedjeljak igra s Italijom

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:58)
Održana promocija knjige Sandre Paović "Volim život"

U zagrebačkoj Laubi održana je promocija knjige Sandra Paović „Volim život“ autora Željka Žutelije. Knjiga u kojoj Sandra iskreno priča o svojem djetinjstvu, sportskim uspjesima, progonstvu iz ratom razorenog rodnog Vukovara i prometnoj nesreći koja je obilježila i promijenila njezin život. Ovom knjigom Sandra želi prenijeti svoje životno i sportsko iskustvo - osobito mlađim naraštajima, ali i ljudima zrele dobi – kako bih ih ohrabrila u ostvarenju njihovih životnih ciljeva i svladavanju vlastitih tegoba i nedoumica. Želi ih potaknuti da u sebi otkrivaju i osnažuju najbolji dio sebe i nepokolebljivo teže ostvarenju svojih ciljeva. Svojim dolaskom predstavljanje su podržali mnogi cijenjeni uzvanici i prijatelji; Tomislav Paškvalin, povjerenik predsjednika Republike Hrvatske za sport, Martina Bienenfeld, direktorica TZ grada Zagreba, Tanja Ališić, viša stručna savjetnica za posebne programe sporta grada Zagreba, sportaši Ivica Kostelić, Ana Sršen, Zoran Primorac, Dubravko Šimenc te mnogi drugi uvaženi i dragi gosti, a uzvanicima se video porukom javio i Gost iznenađenja. Iako je jako želio da bude nazočan na promociji, Sandrin prijatelj i naš veliki tenisač Marin Čilić zbog sportskih obveza nije mogao biti u Laubi, ali nije propustio priliku da se gostima obrati video porukom.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:57)
U prometnoj nesreći u Vinkovcima sudjelovala 4 vozila

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska izvijestila je da je jučer u 21,26 sati zaprimljena dojava da se u Vinkovcima na državnoj cesti D-46 (južna obilaznica) dogodila prometna nesreća u kojoj su sudjelovala četiri vozila. Jedan od sudionika nesreće, župan Vukovarsko-srijemske županije, upravljao je osobnim automobilom vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola u organizmu od 0,84 g/kg. Također, 29-godišnjem vozaču u drugom osobnom automobilu vinkovačkih registracijskih oznaka, koji je sudjelovao u ovoj nesreći, utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu od 2,12 g/kg. Nekoliko je osoba zatražilo liječničku pomoć u OŽB Vinkovci.

(Četvrtak, 20 Lipanj 2024 07:53)
U vukovarskoj OŠ Nikole Andrića održan preventivni program o pravima djece „Mogu, hoću, znam“

U dvorištu Osnovne škole Nikole Andrića u Vukovaru, Ravnateljstvo policije, uz potporu Policijske uprave vukovarsko-srijemske i Policijske uprave brodsko-posavske, provelo je preventivni program naziva „MOGU, HOĆU, ZNAM“ s ciljem sprječavanja kriminaliteta na štetu djece i povećanja njihove sigurnosti u prometu jer djeca kao najranjivija skupina društva trebaju posebnu zaštitu.

(Srijeda, 19 Lipanj 2024 13:01)

Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji OBŽ i HAPIH-a

Potpisan Sporazum o poslovnoj suradnji OBŽ i HAPIH-a Foto: OBŽ

Obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) Darja Sokolić potpisali su Sporazum o poslovnoj suradnji između Županije i HAPIH-a. Sporazum predstavlja temelj za napredak suradnje i to u vezi razvoja proizvodnje voća i povrća na području istočne Hrvatske.

Kroz transfer znanja očekuje se unapređenje uzgoja voća i povrća, razvoj tehnologija i novih proizvoda, a time i povećanje dodane vrijednosti gotovih proizvoda i otvaranje novih radnih mjesta. Obnašatelj dužnosti župana Mato Lukić rekao je kako je ovim sporazumom produbljena već odlična suradnja, a donijet će niz benefita u poljoprivrednoj proizvodnji.

- Poljoprivreda je najvažnija gospodarska grana na području Osječko baranjske županije, koja ulaže velike napore za poticanje poljoprivrede, osobito za poticanje mladih na poljoprivrednu proizvodnju. Naša županija s najviše obrađenih površina u Hrvatskoj, najvećom proizvodnjom mlijeka i mesa zaslužuje ovakav sporazum i iskorak u proizvodnji voća i povrća pa će HAPIH raditi na istraživanju novih sorti voća i povrća, ispitivanjima tla i razvoju novih tehnologija. Svjesni smo klimatskih promjena koje i na terenu traže određene promjene te je upravo zato važan znanstveni i stručni pristup koji će omogućiti HAPIH, a zajedno ćemo stvoriti bolje preduvjete za sve koji se bave ili se žele baviti proizvodnjom voća i povrća - rekao je Lukić.

Ravnateljica HAPIH-a Darja Sokolić naglasila je kako je Sporazum zapravo nadogradnja vrlo uspješne i dugogodišnje suradnje HAPIH-a i Osječko-baranjske županije, a sada se nastavlja kroz unaprjeđenje proizvodnje voća i povrća.
- Naša uloga u sustavu je pomoći poljoprivrednicima u unaprijeđenju proizvodnje, povećanju produktivnosti i samodostatnosti kroz iniciranje novih poljoprivrednika da se uključe u proizvodnju, a upravo kroz transfer znanja i aktivnosti koje ćemo provoditi. Sada imamo i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće koji je već podigao značaj i mogućnost pozicioniranja naših proizvođača voća i povrća na tržištu, a kroz cijeli niz aktivnosti to ćemo podići na još višu razinu. U kratkom razdoblju planiramo dizanje eksperimentalnih nasada te kroz konkretne i znanstveno utemeljene aktivnosti i agrotehničke mjere unaprijediti postojeću proizvodnju. Isto tako želimo dati mogućnost mladim poljoprivrednicima da se zainteresiraju za ovu proizvodnju i da ih kroz te aktivnosti uključimo i animiramo da se proizvodnja podigne na višu razinu, osobito s obzirom da je kapacitet i potencijal ove županije jako veliki po tom pitanju – rekla je Sokolić.

Dodala je da HAPIH priprema priručnik za proizvodnju voća, koji će izaći krajem ove godine, a u komu je fenološki opisano 270 sorti jabuka. Priručnik će ponudi proizvođačima koji će se moći uključiti i u eksperimentalni dio aktivnosti. HAPIH je od kraja prošle godine postao i znanstvena institucija, što im omogućava prijave na različite europske fondove i grantove te će veći dio aktivnosti financirati upravo iz europskih sredstava i tako rasteretili proračun.

- Ovo je temeljni sporazum između HAPIH-a i Osječko baranjske županije koji će se zasnivati na podizanju trajnih nasada kontinentalnog voća i povrća, ispitivanju kvalitete i kvantiteta proizvoda, uskladištenja, primjeni novih tehnologija, utjecaju klimatskih promjena i, ono što je najbitnije, transferu znanja. U to ćemo uključiti i Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće i u tom dijelu transfer znanja prema proizvođačima te poticanje proizvođača kako bi se odvažili za proizvodnju voća i povrća. Županija između ostalog financira podizanje i rekonstrukciju intenzivnih nasada jabuka, podizanje i rekonstrukciju ekstenzivnih nasada u voćarstvu te podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća - istaknuo je Romeo Jukić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ.

Zamjenik ravnateljice HAPIH-a Krunoslav Karalić dodao je kako je Sporazum dodatni element vrlo kvalitetne i uspješne suradnje HAPIH-a i Osječko-baranjske županije.
-Zadaća nas kao stručne agencije i stručnog tijela koje podržava Ministarstvo poljoprivrede je pružiti stručnu podršku našim proizvođačima. Svjedoci smo uznapredovalih klimatskih promjena što rezultira činjenicom da se biljne vrste, pa tako i voće i povrće, teško prilagođavaju na ovakve ekstremne vremenske prilike. Stoga je neophodno znanstvenim pristupom i istraživanjima prilagoditi tehnologiju jer ovakve promjene rezultiraju skraćivanjem vegetacije. Iz tog razloga, temeljem ovog sporazuma kroz pokusni nasad istraživat ćemo i nove sorte i prilagođenost postojećih, dakle adaptibilnost postojećih sorata, razvijati tehnologije i sve to transferirati proizvođačima u cilju povećanja proizvodnje. Upravo povećanje proizvodnje je potrebno ovoj županiji koja sada ima tržišnu i logističku distribucijsku osnovu kroz logističko-distribucijski centar, tako da postoji potreba i mogućnost da se novi proizvođači uključuju u ovu proizvodnju - rekao je Karalić.

Pročitano 342 puta
Ocijeni sadržaj
(0 glasova)
Objavljeno u Vijesti dana

FACEBOOK KOMENTARI

Poveži se s nama

Poveži se s nama

Iz naših foto galerija